Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto Wawelskie

Tekst i foto świetliczek 10-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni45 min.?

Składniki:

Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 30 dag margaryny,
- 10 dag cukru,
- 4 jajka,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy,
- dżem,
- bakalie.

Krem:
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 żółtka,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,5 l mleka,
- 1 margaryna,
- cytryna: sok i skórka.

Jak przyrządzić:

Ciasto:
Mąke z margaryna wymieszać (najlepiej posiekać), dodać żółtka i 5 dag cukru, proszek i cukier waniliowy, śmietane. Białka ubić osobno na piane, dodać cukier po ubiciu. Na dwóch formach prostokątnych wyłożyc ciasto, posmarować to dżemem i przykryć piana. Posypać na koniec bakaliami i upiec placki. Piec 170 stopni ok. 30 minut.
Krem:
1 szkl. mleka wymieszać z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Drugą szklanke mleka zagotować. Gdy mleko się zagotuje, dolać do tego mleka masę jajeczna i gotować do zgęstnienia. Mieszać by uzyskać budyń. Gdy przestygnie dodać do ubitej na puch margaryny albo masła i mieszać. Dodać skórke i sok z cytryny.
Placki przełożyc kremem tak, by bakalie były na spodzie i na wierzchu. Wstawić do lodówki.

Uwagi:

Dla smaku można polać polewą czekoladową i posypać pocypka cukrową.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.07.2004 ESTERA

To ciasto to nic specjalnego poza tym przy tej ilosci margarynyciasto bedzie za luzne i moze upiec sie zakalec przepis niezly ale trzeba miec pojecie o proporcjach nie brac doslownie tego co jes... Pokaż więcej

To ciasto to nic specjalnego poza tym przy tej ilosci margarynyciasto bedzie za luzne i moze upiec sie zakalec przepis niezly ale trzeba miec pojecie o proporcjach nie brac doslownie tego co jest napisane

Zgłoś 19.07.2004 madlen

Nie zgadzam się z Esterą, ciasto jest bardzo smaczne i godne polecenia. Robiłam je w sobotę, tylko z małą "korektą" składników. Dałam jedną margarynę (25 dkg) i nieco więcej mąki. Iloś... Pokaż więcej

Nie zgadzam się z Esterą, ciasto jest bardzo smaczne i godne polecenia. Robiłam je w sobotę, tylko z małą "korektą" składników. Dałam jedną margarynę (25 dkg) i nieco więcej mąki. Ilość mąki trzeba brać na "wyczucie". Trzeba ją dosypywać po trochu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk.

Zgłoś 31.07.2004 pauladu

to ciasto bardziej jest znane jako snikers i jest bardzo dobre

Zgłoś 12.08.2004 Aga

Znam to ciasto pod nazwa Pani Walewska jest b.dobre,jednak mozna dodawac do niego roznych rodzajow powidel. Jesli damy 25dag margaryny i lyzeczke anoniaku bedzie rowniez smaczne-takie "u ... Pokaż więcej

Znam to ciasto pod nazwa Pani Walewska jest b.dobre,jednak mozna dodawac do niego roznych rodzajow powidel. Jesli damy 25dag margaryny i lyzeczke anoniaku bedzie rowniez smaczne-takie "u mnie"nazywamy pyszota.

Zgłoś 05.11.2004 Kunegunda

Spór o margarynę jest nie na miejscu. Margaryna jest tworem sztucznym, ma mnóstwo konserwantów i E2558 i nie powinno się jej wogóle używać

Zgłoś 13.12.2004 krzyh

To ciasto jest bardzo dobre ale trzeba je umieć przyrządzi poprawnie.

Zgłoś 14.04.2006 issima

Ciasto jest REWELACJA znam go rowniez pod nazwa Pyszalek

Zgłoś 14.04.2006 issima

Ciasto jest REWELACJA znam go rowniez pod nazwa Pyszalek

Zgłoś 05.05.2006 m

Bardzo dobrze smakuje gdy zamiast polewy czekoladowej użyje się mleka skondensowanego...

Zgłoś 04.10.2006 magda

ciesto super tylko ja dodaje wiecej skladnikow do ciasta (o polowe) , poniewaz spody sa bardzo delikatne i sie rozwalaja :-)

Zgłoś 08.10.2006 lalka

Dodam sobie ten przepis do pozostałych. Jak przeczytałam składniki, wykonanie i opinie innych już mam na to chętkę :)

Zgłoś 21.03.2008 wiktoria

to ciasto jest bardzo dobre.