Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto z kremem karpatkowym

Tekst i foto 22-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.300 kcal

Składniki:

2 szkl. mąki,
2 szkl. cukru,

8 jajek,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

opakowanie gotowego kremu karpatkowego,

kilka łyżek dżemu morelowego.

Polewa: 10 dag mleka w proszku, 15 dag cukru, 10 dag masła.

Dekoracja: wyłuskane połówki orzechów włoskich.


Jak przyrządzić:

Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, starannie wymieszać lub zmiksować. Przelać ciasto do blachy lub tortownicy o średnicy 28-31 cm i piec ok. 60 min w temp. 180 st. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.

Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu.

Mleko w proszku wymieszać z cukrem i wlać 50 ml gorącej wody. Wrzucić masło i starannie wszystko zmiksować na jednolitą masę, po czym ustawić na małym ogniu (na płytce ochronnej) i cały czas mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić, energicznie mieszając.

Na dolnym blacie ciasta rozłożyć połowę wystudzonego kremu karpatkowego, na nim rozsmarować połowę dżemu, przykryć drugim blatem. Rozsmarować na nim warstwami resztę dżemu i kremu, przykryć ostatnim krążkiem ciasta.

Wierzch i boki ciasta posmarować przygotowaną polewą i przybrać połówkami orzechów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.