Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ciasto z pianką alias Tuffi alias Pleśniak

Tekst i foto anette 23-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.a bo ja wiem? :)

Składniki:

- 2 łyżki kakao
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- kostka margaryny
- pól torebki proszku do pieczenia
- aromat (najlepiej waniliowy)
- dżem

Jak przyrządzić:

Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę i dobrze zagnieść oba składniki. Następnie dodać 4 żółtka, łyżkę cukru, aromat i proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść na ciasto i podzielić na 3 części:
1) Do jednej z części dodać kakao i włożyć do zamrażalnika
2) Drugą część zostawić w spokoju i włożyć do zamrażalnika tak jak tę część ciasta z kakao
3) Trzecią część rozwałkować i wyłożyć na blachę

Na rozwałkowane ciasto rozsmarować słoiczek dżemu, na dżem zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciemne ciasto. Na to położyć pianę ubitą z 4 białek ze szklanką cukru. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.

Piec w piekarniku 45- 5z minut w temp. 170-180 stopni (ja zazwyczaj w tej temp. piekę ciasta)

no i wszystko:)
smacznego:)

Uwagi:

Najbardziej lubię dżem śliwkowy albo porzeczkowy, ale tak ogólnie to chyba wszystko jedno.

Ciasta w zamrażalniku trzymać tak długo aż będą w miarę twarde i będzie się dało zetrzeć je na tarce

A to jest moje ulubione ciasto z dzieciństwa i nie moge się obyć bez niego na święta :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.12.2005 !!!!!!!!!!

myślę że bedzie dobre

Zgłoś 30.01.2006 justynka16

lubie to ciasto, mama je czeęsto piecze, najlepsze jest jak dżem jest kwaśny

Zgłoś 22.04.2006 Karolina

ja lubie to ciasto ale zamiast dzemu dodaje agrest i wisnie ze sloikow:)

Zgłoś 28.09.2007 Hanulinka

Polecam marmoladę wieloowocową zamiast dżemów :) Też wychodzi świetne.