Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ciasto z rabarbarem

Tekst i foto Anka 20-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

1,5 szkl. cukru,
1 cukier waniliowy,
5 jajek,
1 olejek pomarańczowy,
1 szkl. oleju,
3 łyżki kakao,
3 szkl. mąki,
1 łyżeczka sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kg jabłek (kwaśnych) lub rabarbaru - pokrojone w kostkę,
można dodać: rodzynki, migdały, skórkę pomarańczy

Jak przyrządzić:

Jajka ubić z cukrem, potem dodać wszystkie pozostałe składniki (jabłka też), dobrze pomieszać, piec w dużej blaszce w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180 stopni. Smacznego!:):)

Jak podawać?

Z uśmiechem:):)

Uwagi:

Ciasto jest bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Nie może nie wyjść!:):)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.02.2006 kicia

Serdecznie polecam!! Jest smaczne, najlepsze jakie jadłam. :P

Aż mi slinka cieknie, hehe. Dzisiaj je robie,rodzinka już czeka. :P:P

Zgłoś 11.06.2008 iwcia021

do modyfikacji budyń ma być w proszku??????

Zgłoś 22.02.2006 Klaudynka

jest pyszne!! mniam mniam, szczególnie z jabłkami :D:D

Zgłoś 13.05.2006 Doris ze Śremu

Pycha polecam.

Zgłoś 17.05.2006 Mirek

no jeżeli to takie dobre to ja też spróbuje to zrobić jeszcze nigdy nie piekłem ciasta z rabarbarem myślę że nie będzie kwaśne

Zgłoś 18.05.2006 Justa & Maciek

Ciasto pyszne. Nie jest kwaśne i przede wszystkim bardzo łatwo się robi. Polecamy.

Zgłoś 02.06.2006 szamszet

Bardzo dobre i rzeczywiście łatwe w wykonaniu ciasto:-) Jedynie co, to nie należy przesadzać z tym aromatem pomarańczowym - ja dałam 5 - 5 kropli. I jeszcze mała sugestia; ponieważ ciasto nie je... Pokaż więcej

Bardzo dobre i rzeczywiście łatwe w wykonaniu ciasto:-) Jedynie co, to nie należy przesadzać z tym aromatem pomarańczowym - ja dałam 5 - 5 kropli. I jeszcze mała sugestia; ponieważ ciasto nie jest bardzo słodkie, polałam je lukrem cynamonowym, mówię Wam - miód w gębie;-)

Zgłoś 03.06.2006 dziadek

Oj dziewczyny - malo dobrych rzeczy jadacie !!!!!!!!!

Zgłoś 19.06.2006 kobiela

przepyszne!! ale ma jedna wade: za szybko znika ;)))))) dziekuje za przepis:)))

Zgłoś 21.06.2006 Zielona

ciacho pycha :) wyszlo bardzo puszyste a z rabarbarem w sam raz na upaly! polecam!

Zgłoś 08.08.2006 Zielona

Moja modyfikacja: zamiast 3 łyżek kakao – 1budyń śmietankowy, zamiast sody – proszek do pieczenia i wychodzi jasne ciasto, pychotka robie to ciasto bardzo często :)

Zgłoś 18.05.2007 ixi

Ciasto wydaje się pysznościowe! Jutro ide po składniki bo już nie mogę doczekać się jego smaku :) Napewno bedzie pycha!

Zgłoś 18.05.2007 ixi

Ciasto wydaje się pysznościowe! Jutro ide po składniki bo już nie mogę doczekać się jego smaku :) Napewno bedzie pycha!

Zgłoś 19.05.2007 krys70

Ciasto jest b.dobre mozna polecic...Ja dodalem zamiast kakao budyn ...i poszlo cale w mgnieniu oka :)))

Zgłoś 23.05.2007 Beata

Ciasto jest pyszne ma tylko jedną wadę.......szybko znika z talerza !!!. Polecam przepis !

Zgłoś 05.07.2007 Sylwia

Ciasto bardzo dobre - dokonałam pewnej modyfikacji (zgodnie z radą Zielonej - zamiast kakao - budyń, zamiast sody - proszek do pieczenia).Robiłam je z rabarbarem - i - moja sugestia - rabarbar p... Pokaż więcej

Ciasto bardzo dobre - dokonałam pewnej modyfikacji (zgodnie z radą Zielonej - zamiast kakao - budyń, zamiast sody - proszek do pieczenia).Robiłam je z rabarbarem - i - moja sugestia - rabarbar posypujemy cukrem, niech puści trochę soku (który potem odlejemy), i taki odsączony dodajemy do pozostałych zmieszanych już składników.

Zgłoś 12.04.2008 malwi

Szczerze mowiac srednie to ciasto. Ale faktycznie proste i szybko sie robi.

Zgłoś 27.04.2008 cukierniczy antytalent:-)

Muszę przyznać, że to ciasto naprawdę nie może się nie udać:-)

To jest chyba pierwsze mojego autorstwa, które dało się jeść:-)

Nawet w 230'C nie da się go zniszczyć!A piecze s... Pokaż więcej

Muszę przyznać, że to ciasto naprawdę nie może się nie udać:-)

To jest chyba pierwsze mojego autorstwa, które dało się jeść:-)

Nawet w 230'C nie da się go zniszczyć!A piecze się tylko 15 min...jest co prawda troszkę czarnawe, ale jak się posypie cukrem pudrem, to prawie nie widać:-)

Zgłoś 16.09.2008 Dośka

W istocie-WYŚMIENITE!

Zgłoś 20.05.2010 merrick

Upiekłam dzisiaj to ciacho i muszę stwierdzić, że jest "takie sobie". Jedyne modyfikacje, jakie zrobiłam, to zamiast kakao dałam budyń śmietankowy i dałam 1 szklankę cukru zwykłego i 0... Pokaż więcej

Upiekłam dzisiaj to ciacho i muszę stwierdzić, że jest "takie sobie". Jedyne modyfikacje, jakie zrobiłam, to zamiast kakao dałam budyń śmietankowy i dałam 1 szklankę cukru zwykłego i 0,5 szklanki trzcinowego. Ten trzcinowy cukier sprawił, że na zewnątrz ciasto miało taką chrupiącą "skorupkę", a w środku było mięciutkie. Nie jest za słodkie i to jest plus. I plusem jest też to, że baaaardzo łatwo je zrobić. Ale chyba nie będę go więcej piekła.

Zgłoś 16.06.2017 piekłam

jak to się piecze w termoobiegu czy góra i dól ja ostatnio 80 min piekłam