Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ciasto z rabarbarową pianką

16.07.2013

Ciasto z rabarbarową pianką to połączenie słodyczy z kwaskowatym rabarbarem. Budyń wymieszany z pianą z białek jest puszysty i delikatny, a rabarbar dodaje świeżości i orzeźwienia. Dzięki niemu ciasto nie jest tak bardzo słodkie, a co za tym idzie mniej kaloryczne.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
820 złśredni75 min.wysoka

Składniki:

Ciasto: 2,5 szklanki pszennej mąki, kostka masła, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Pianka: 5 białek, pół kg rabarbaru, 2 budynie waniliowe bez cukru, pół szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, pół szklanki oleju, ¼ szklanki cukru pudru.

Jak przyrządzić?

Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem pudrem. Odstawić na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, połączyć z żółtkami i pokrojonym masłem. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, każą osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika, aż stwardnieje. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do przygotowanej blachy. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, dodać sypkie budynie i dalej miksować. Następnie małą strużką wlewać olej nie przerywając miksowania. Na podpieczone ciasto wlać piankę, na niej ułożyć rabarbar wcześniej odsączony z soku. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.06.2011 Kasownik

A dziękuję za pozdrowienia