Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto z sokiem pomarańczowym

Tekst i foto kamila 24-09-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

BISZKOPT:
4-6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 litr soku pomarańczowego w kartonie.
MASA:
3 budynie waniliowe (śmietankowe), 3 szklanka soku pomarańczowego.
INNE
2 bite śmietany (Śnieżki), 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w ½ szkl. wody.

Jak przyrządzić:

BISZKOPT: (piec ok. 40 min., 170 stopni C). Biszkopt nasączyć 1 szklance soku (może być mniej soku).
MASA:
Ugotować budyń i gorący wyłożyć na biszkopt.
INNE
Letnią żelatynę wlewać do bitej śmietany i miksować. Bitą śmietanę można posypać czekoladą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.10.2009 joc,

Czy mozna byłoby bardziej jasno przedstawić ten przepis? Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.

Zgłoś 23.12.2009 kamila

Najpierw pieczesz biszkopt z podanych składników (oprócz soku) następnie przekrawasz ten biszkopt na pół, nasączasz szklanką soku. Następnie gotujesz te budynie ale zamiast na mleku to na soku ... Pokaż więcej

Najpierw pieczesz biszkopt z podanych składników (oprócz soku) następnie przekrawasz ten biszkopt na pół, nasączasz szklanką soku. Następnie gotujesz te budynie ale zamiast na mleku to na soku i taką masę wykładasz na 1/2 biszkoptu a później przykrywasz to drugą połówką biszkoptu. Na wierzch wykładasz ubitą śmietanę z żelatyną. Mam nadzieję że teraz wszystko jasne. Życzę Smacznego