Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto z wiśniami

Tekst i foto scheckowa 26-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 50 min.?

Składniki:


250 g margaryny,
4 jaja,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
1 słoik wiśni wydrylowanych,
trochę czekolady do potarcia ok. 4 budek,
cukier puder do posypania,
mleko, gdy ciasto bądzie za gęste.

Jak przyrządzić:


Margarynę rozpuścić z cukrem. Ostudzić. Dodać żółtka jajek i dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Potem dodać mąkę, wcześniej potartą czekoladę, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowaną tortownicę. Wiśnie ze słoika wylać na durszlak do obcieknięcia. Nstępnie wykładać na nieupieczone ciasto na około, aż będzie przykryte wiśniami. Piec ok. 50 minut w piekarniku przy 180 stop. C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Potrzebne przybory:


mikser, miski, durszlak, drewniana łyżka, tortownica

Jak podawać?


Dobrze się je z bitą śmietaną

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.08.2009 ania grupusia

żeby wśnie nie spadły na dno to mozna optoczyć je w mące.

Zgłoś 11.11.2009 Theresa

Ciasto łatwe, szybko się przygotowuje, przepi bardzo dobre ciasto uroslo i nie opadło :) jedyny negatyw : BARDZOOOOOOOO SŁODKIE ! :D

Zgłoś 03.07.2006 Anka.

Upiekłam! i jest pyszne palce lizać

Zgłoś 03.07.2006 WOW

to ciasto jest normalnie pychotka palce lizać wow!!

Zgłoś 15.07.2006 frania

sproboje zrobic chyyba bedzie dobre juz czuje smak Mari.

Zgłoś 22.07.2006 inka20061

Trochę pokręciłam przy sporządzaniu, nie wiedziałam czy pianę dodać do tłuszczu , czy dopiero po wsypaniu mąki. Dodałam na końcu. Wyszło wspaniale, choć troszkę zbyt słodkie (poslodziłam lekko w... Pokaż więcej

Trochę pokręciłam przy sporządzaniu, nie wiedziałam czy pianę dodać do tłuszczu , czy dopiero po wsypaniu mąki. Dodałam na końcu. Wyszło wspaniale, choć troszkę zbyt słodkie (poslodziłam lekko wiśnie). Dzięki za taki łatwy przepis, poproszę o jeszcze to wzbogacę swój "ciastowy" repertuar. Inka

Zgłoś 24.07.2006 ania

myslałam, że to będzie jedno z tych ciast, które smakują jak ciasto ze sklepu. ale matko! jakie to dobre. dużo już przepisów przeszło w moim zyciu pod surową krytykę (własną i gości) i z czystym... Pokaż więcej

myslałam, że to będzie jedno z tych ciast, które smakują jak ciasto ze sklepu. ale matko! jakie to dobre. dużo już przepisów przeszło w moim zyciu pod surową krytykę (własną i gości) i z czystym sumieniem mówię: banalne produkty, ale ciasto wyjątkowe! dzięki za przepis

Zgłoś 31.07.2006 kasia

czy to ciacho nadaje sie na dużą prostokątną blache?? prosze o odpowiedz:)

Zgłoś 05.08.2006 Kamilka

szukałam przepisu na ciasto wypróbowałam ten, normalnie brak słów któe mogłyby opisać jaki wyszedł niesamowicie pyszny POLECAM

Zgłoś 20.08.2006 Viking

Jestem wybredna jeśli chodzi o ciasta a to zrobiłam, i jest przepyszne. Wszystkim moim gościom bardzo smakowało i mnie również! Polecam

Zgłoś 20.08.2006 Hanka

Nie wymaga zbytniego nakładu pracy a efekt wyśmienity.Ciasto jest przepyszne. Właśnie się nim zajadam :)))

Zgłoś 08.10.2006 lalka

przepis świtny! opinie też! to w smaku też musi być świetne!

Zgłoś 15.10.2006 beata

właśnie wypiekam, ale wyszło mi dość rzadkie czy dobrze? zobaczymy jak wyjmę z pieca!!!

Zgłoś 25.07.2009 Beata

Moje pierwsze ciasto.....PRZEPYSZNE !!! przepis- świetny :D :))

Zgłoś 25.07.2009 Basia

To ciasto to po prostu arcydzieło. Jest Przepyszne!

Zgłoś 25.07.2009 aneta:)

a ja posypalam ciasto wiorkami kokosowymi:) wyglada apetycznie;) tylko cos mi nie chcialo wyrosnąć;*(

Zgłoś 06.04.2007 paulinka

nie wiem czy nie za gęste mi wyszło :( ale jak narazie się piecze to pierwsze cziasto w moim życiu mam nadzieje że jakoś się uda:)

Zgłoś 30.06.2007 paudola

ciacho wysmienite- dopiero wyciagnelam z piekarnika a juz nie ma polowy blachy ( mimo, ze bardzo gorące)A jeszcze z mleczkiem......-pycha i takie łtwe :)pozdrawiam

Zgłoś 03.07.2007 mama

ciasto pyszne, nie czekałam, ąż wiśnie znajdą się w słoiku, wrzuciłam śweże prosto z drzewa (oczywiście umyte i odpestkowane). Miałam tylko kłopot ze słowem "budki" czekolady, pomyślał... Pokaż więcej

ciasto pyszne, nie czekałam, ąż wiśnie znajdą się w słoiku, wrzuciłam śweże prosto z drzewa (oczywiście umyte i odpestkowane). Miałam tylko kłopot ze słowem "budki" czekolady, pomyślałam, że to są kostki i tak zrobiłam, dodałam 4 kostki czekolady. Udało się

Zgłoś 04.07.2007 natka

Piekłam z mamą pychotka . SERDECZNIE POLECAM (:(:(:(:

Zgłoś 04.07.2007 kaja

beznadziejne..albo mi takie wyszlo..zreszta smak tez...zadna rewelacja:( wydaje mi sie,ze dodalam zbyt duzo wisni i sie rozplynelo:( za to bardzo dobre jest ciasto ,tez czarnej oliwki...tez z w... Pokaż więcej

beznadziejne..albo mi takie wyszlo..zreszta smak tez...zadna rewelacja:( wydaje mi sie,ze dodalam zbyt duzo wisni i sie rozplynelo:( za to bardzo dobre jest ciasto ,tez czarnej oliwki...tez z wisniami...i otrebami.polecam.palce lizac.robilam tego samego dnia te dwa i jednak to drugie jest bez porownania lepsze.smacznego:)

Zgłoś 09.07.2007 Oktawia

Ciasto jest pyszne! Najlepszy placek z wiśniami jaki jadłam. Aż brak mi słów :)

Zgłoś 09.07.2007 J-Kredka

U mnie, jak co roku - nadwyżka wiśni, więc szukałam łatwego, taniego i szybkiego przepisu na ciasto z wiśniami... i znalazłam!! Wykonane po kolei, wg. przepisu, bardzo dobrze wyrosło, jedyna róż... Pokaż więcej

U mnie, jak co roku - nadwyżka wiśni, więc szukałam łatwego, taniego i szybkiego przepisu na ciasto z wiśniami... i znalazłam!! Wykonane po kolei, wg. przepisu, bardzo dobrze wyrosło, jedyna różnica jest taka, że moje ciacho musiało piec się trochę dłużej :) Rodzinka pyta kiedy powtórka, więc wnioskuje, że nie tylko mi bardzo smakuje! :) Polecam - pychotka :)

Zgłoś 14.10.2007 zowa

Łatwy przepis a ciacho pyszne :)) Za każdym razem bardzo smakuje nam i gościom :)

Zgłoś 19.07.2009 Kudłata

Zrobiłam. Pełna strachu rozkroiłam ciasto szukając zakalca - NIE BYŁO :))))) ciasto przepyszne, choć czekolady nie dodawałam :)))

Zgłoś 05.01.2008 zakrecona

proszę o podpowiedź. czy można dać wiśnie ze spirytusem??zamiast zwykłych?

Zgłoś 25.06.2011 tina

dziwi mnie tylko ze białka dodac przed maka.... przeciez to prawie tak jakby całe jajka razem zrobic... hmmm ale ok sprobuje wg przepisu:) wlasnie zaczynam robic:)

Zgłoś 10.05.2008 Doli

ciasto włożyłam na 15 minut do piekarnika (ładnie urosło) i dopiero potem wyłożyłam wiśnie - skutek taki ze wiśnie sie nie wtopiły w ciasto, które ostatecznie wyszło na ZAKALEC :( dodam ze wiśni... Pokaż więcej

ciasto włożyłam na 15 minut do piekarnika (ładnie urosło) i dopiero potem wyłożyłam wiśnie - skutek taki ze wiśnie sie nie wtopiły w ciasto, które ostatecznie wyszło na ZAKALEC :( dodam ze wiśnie były odcedzone i dodatkowo posypałam cisto budyniem, żeby wchłonął sok... ale w smaku ciacho BARDZO DOBRE :)

Pozdrawiam,

Doli

Zgłoś 02.07.2008 palika

Ciecho wyszło przepyszne:) takie mieciutkie i z wisionkami prosto z ogrodu:)mało wysiłku a rezultaty bez porownania :)mi i mojemu chłopakowi bardzo smakowało:*;*;*dziekuje za cudowny przepis

... Pokaż więcej

Ciecho wyszło przepyszne:) takie mieciutkie i z wisionkami prosto z ogrodu:)mało wysiłku a rezultaty bez porownania :)mi i mojemu chłopakowi bardzo smakowało:*;*;*dziekuje za cudowny przepis

Zgłoś 04.07.2008 moncia34

Super przepis !! Polecam szybko ,tanio i smacznie:-)

Zgłoś 04.07.2008 Zbyniek z Wrocka

Pierwszy raz w zyciu piekłem ciasto z wisniami i udało sie.Paluszki lizać. Jesli facetowi uda sie upiec takie dobre ciasto to przepis musi byc dobry.Pozdrawiam i zachecam do pieczenia.

Zgłoś 10.07.2008 cinixsi

Ojej to ciasto to poezja! Na gorze ulozylam wisnie tak by przykryly powierzchnie ciasta i wcale sie nie zapadly, ani nie puscily za duzo soku czego sie obawialam Chlopaki! (-->Wacek, Michal, ... Pokaż więcej

Ojej to ciasto to poezja! Na gorze ulozylam wisnie tak by przykryly powierzchnie ciasta i wcale sie nie zapadly, ani nie puscily za duzo soku czego sie obawialam Chlopaki! (-->Wacek, Michal, Grzesiek i Piotrus!!!) tylko mozecie o takim pomarzyc heheh

Nie ma to tamto robie je za tydzien znowu :)Aha, tylko czas pieczenia wypadl u mnie jakos niecale 40 minut, wiec trzeba uwazac :)

Zgłoś 11.07.2008 madzia

Upiekłam to ciasto...hmmm musze przyznać, że zasugerowałam sie opinią pewniej dziewczyny na forum, która napisała ze ciasto piekła 40 min...a mi sie wydawało podejrzanie ciemno przyrumienione i ... Pokaż więcej

Upiekłam to ciasto...hmmm musze przyznać, że zasugerowałam sie opinią pewniej dziewczyny na forum, która napisała ze ciasto piekła 40 min...a mi sie wydawało podejrzanie ciemno przyrumienione i tez wcześniej je wyjełam...i chyba niepotrzebnie...troszke jest mokre w srodku..., ale puszyste:) i ogólnie rzecz biorąc smaczne...ciekawe co powiedza domownicy:Pja zjadłam kawałek i na razie brzuch mnie nie boli;):P pozdrawiam wszystkie piekarki(:))hehe i piekarzy:P:P:)

:*

Zgłoś 19.07.2008 Katinka_23

Ciasto świetne, piekłam jej już dwa razy i za każdym razem tak samo szybko znika;-)Robi się je chyba w 20 min oczywiscie nie licząc czasu pieczenia. Piekę zdecydowanie dłużej ok 40 min. Pychotka... Pokaż więcej

Ciasto świetne, piekłam jej już dwa razy i za każdym razem tak samo szybko znika;-)Robi się je chyba w 20 min oczywiscie nie licząc czasu pieczenia. Piekę zdecydowanie dłużej ok 40 min. Pychotka;-)!!

Zgłoś 21.07.2008 karol

Wczoraj przybalowałem, więc dziś chciałem zrobić dziewczynie ciasto. Wyszło pysznie... ...pomimo tego że z podłogi

Zgłoś 21.07.2008 Słodka_amatorka

Hmm.. a jaka średnica tej tortownicy? Bo jest wiele rozmiarów...:(

Zgłoś 21.07.2008 Kasik

Potwierdzam, że ciasto pycha i znika od razu, ja piekłam 45 min, ustawiłam tylko termoobieg. Dałam świeże wiśnie, nie ze słoika. Bardzo łatwe w przygotowaniu, zajmuje mało czasu. Polecam!

... Pokaż więcej

Potwierdzam, że ciasto pycha i znika od razu, ja piekłam 45 min, ustawiłam tylko termoobieg. Dałam świeże wiśnie, nie ze słoika. Bardzo łatwe w przygotowaniu, zajmuje mało czasu. Polecam!

Zgłoś 23.07.2008 wisienka

i wyszedl ... zakalec. Smaczny, ale zakalec. Czy ktos moze mnie oswiecic, co trzeba zrobić (albo czego nie robic), zeby biszkopt się udal? wiśni dałam malo i były odsączone

Zgłoś 23.07.2008 Maciek z wrocka

Hej,

wlasnie upieklem i wyszlo bardzo smaczne, bez zakalca:) Pol blachy zniknelo w kilka minut. Wisnie swiezo zebrane w ogrodku (wydrylowane i mocno odsaczone), pieklem na duzej blaszce a... Pokaż więcej

Hej,

wlasnie upieklem i wyszlo bardzo smaczne, bez zakalca:) Pol blachy zniknelo w kilka minut. Wisnie swiezo zebrane w ogrodku (wydrylowane i mocno odsaczone), pieklem na duzej blaszce a nie w tortownicy, 45min bez termoobiegu - gora+dol piekarnika. dzieki za przepis, pozdrawiam.

Zgłoś 24.07.2008 Gosia

Potwierdzam rewelacja :)!!

Zgłoś 25.07.2008 andzia

Po raz pierwszy się pofatygowałam o przepis z netu i nici, zakalec:(, ogólnie mam rękę do pieczenia, tym bardziej mi przykro że tak się stało, ale nic, jestem b. uparta i jutro spróbuje jeszcze ... Pokaż więcej

Po raz pierwszy się pofatygowałam o przepis z netu i nici, zakalec:(, ogólnie mam rękę do pieczenia, tym bardziej mi przykro że tak się stało, ale nic, jestem b. uparta i jutro spróbuje jeszcze raz. Mam nowy piekarnik i może w tym problem ( choć wcześniej piekłam inne ciasto - wyszło pycha ) . Cały czas obserwowałam pieczenie i od początku już nie rosło, czasem rośnie, a później opada i wychodzi zakalec, a tu już na starcie było coś nie w porządku. Rozczulam się nad tym, jakby to był jedyny przepis, ale tak sobie myślę, że jak innym się udaje to oznaka, że ja coś spieprzyłam, tylko pytanie co??? miałam małe jajka i dałam jedno więcej, ale to nie może być powód. Może znajdzie się duszka, która podpowie, co może być powodem zakalca. A może po prostu za bardzo się starałam.

Zgłoś 25.07.2008 andzia

Po raz pierwszy się pofatygowałam o przepis z netu i nici, zakalec:(, ogólnie mam rękę do pieczenia, tym bardziej mi przykro że tak się stało, ale nic, jestem b. uparta i jutro spróbuje jeszcze ... Pokaż więcej

Po raz pierwszy się pofatygowałam o przepis z netu i nici, zakalec:(, ogólnie mam rękę do pieczenia, tym bardziej mi przykro że tak się stało, ale nic, jestem b. uparta i jutro spróbuje jeszcze raz. Mam nowy piekarnik i może w tym problem ( choć wcześniej piekłam inne ciasto - wyszło pycha ) . Cały czas obserwowałam pieczenie i od początku już nie rosło, czasem rośnie, a później opada i wychodzi zakalec, a tu już na starcie było coś nie w porządku. Rozczulam się nad tym, jakby to był jedyny przepis, ale tak sobie myślę, że jak innym się udaje to oznaka, że ja coś spieprzyłam, tylko pytanie co??? miałam małe jajka i dałam jedno więcej, ale to nie może być powód. Może znajdzie się duszka, która podpowie, co może być powodem zakalca. A może po prostu za bardzo się starałam.

Zgłoś 28.07.2008 kejcioha

ja właśnie upiekłam i wyszło ekstra. pyyyyycha.

a co do zakalca... może to wina wiśni? jeśli było ich za dużo i puściły soki to bardzo możliwe. a piekarnik swoją drogą.

przepis ja... Pokaż więcej

ja właśnie upiekłam i wyszło ekstra. pyyyyycha.

a co do zakalca... może to wina wiśni? jeśli było ich za dużo i puściły soki to bardzo możliwe. a piekarnik swoją drogą.

przepis jak najbardziej polecam :]

Zgłoś 29.07.2008 Alusia

Przepis i komentarze brzmią nieźle...Idę zaraz piec. Jutro goście, więc jakby co, to .... :-((( !!! Zakalec prześlę mailem autorce! Napiszę jaki efekt gdy już wyjmę z piekarnika

Zgłoś 30.07.2008 Piotrek

wczoraj upiekła to ciasto moja dziewczyna i jest naprawde niezle. mowila, ze to 3 ciasto w jej zyciu, wiec przepis prosty, a efekt wyśmienity!

Zgłoś 28.08.2008 jagna

Upiekłam, właśnie zjadłam ostatni kawałek i zastanawiam się czy nie upiec drugiej blaszki. Ciasto wydaje się banalnie proste a jest naprawdę przepyszne. Już sama masa przy wyrabianiu ma tak cudo... Pokaż więcej

Upiekłam, właśnie zjadłam ostatni kawałek i zastanawiam się czy nie upiec drugiej blaszki. Ciasto wydaje się banalnie proste a jest naprawdę przepyszne. Już sama masa przy wyrabianiu ma tak cudowną fakturę. Przepis serdecznie polecam i bardzo dziękuję za umieszczenie go na stronie.

Zgłoś 10.11.2009 DARIA(-;

mam pytanie a jakiej blachy użyć?

Zgłoś 10.11.2009 rody102

W smaku rewelacja niestety zakalec:(

Zgłoś 11.07.2009

palce lizac;p

Zgłoś 08.07.2009 kucharka

Do dupy z takim ciastem...

Zgłoś 08.07.2009 cielak

I nawet zdiecia nie dali...;P

Zgłoś 09.07.2009 Natty

A ja jestem antytalentem. :) Jak już wszystko ładnie szło, to pomyliłam żółtka z białkiem. xD Podejrzewam, że będzie zabawnie. :P

Zgłoś 10.07.2009 Magda

bez rewelacji!!!

Zgłoś 22.07.2009 kalina

robilam ciasto dzis i wyszlo bardzo dobre, choc wisnie opadly na dno. dalam swieze owoce, a mimo to jest odpowiednio slodkie, nie za bardzo, ale tez nie kwasne. aha, nie dodawalam tez czekolady ... Pokaż więcej

robilam ciasto dzis i wyszlo bardzo dobre, choc wisnie opadly na dno. dalam swieze owoce, a mimo to jest odpowiednio slodkie, nie za bardzo, ale tez nie kwasne. aha, nie dodawalam tez czekolady i musialam jednak rozrzedzic mlekiem. ale jest naprawde pyszne i latwo sie robi. polecam!

Zgłoś 24.07.2009 ulcia

po prostu takie jak se wymarzylam w glowie a smak... nie do opisania pianka tak lekka ze ciasto samo sie w buzi rozpuszcza.. BARDZO DZIEKUJE ZA PRZEPIS

Zgłoś 17.02.2010 gosia

Mozna zrobic je tez z owocami ze spirytusu :) Upiekłam z takimi bo innych nie mialam i wyszło pyszne :)

Zgłoś 14.07.2009 Aga

Właśnie się piecze, ciasto robi się błyskawicznie, rewelacyjnie wygląda:) już się nie mogę doczekać jak spróbuję mniam mniam:)

Zgłoś 14.07.2009 Angelika

Bardzo dobre :D

Zgłoś 29.07.2009 beatam2002

Rzeczywiście wychodzi przepyszne :) Przepis na ciasto można też polecać do innych owoców.

Pozdrawiam, Beata

Zgłoś 01.08.2009 Kika

Potwierdzam!! Ciasto jest pyszne. Ja dodałam jeszcze odrobinę cynamonu i zamiast zwykłej czekolady - taką kawową. :)

Zgłoś 31.07.2009 Mariolka

Ciasto naprawdę pyszne. Wiórki czekolady dodały mu niepowtarzalnego smaku. Polecam wszystkim.

Zgłoś 10.08.2009 klarir

ciasto jest pyszne sprubuj i ty

Zgłoś 14.07.2009 izzunia

upiekłam dokładnie wg przepisu,

Jest smaczne, ale wszystkie wisnie spadły na dół...

Może powinnam była je posypac maka?

Zgłoś 14.07.2009 izzunia

upiekłam dokładnie wg przepisu,

Jest smaczne, ale wszystkie wisnie spadły na dół...

Może powinnam była je posypac maka?

Zgłoś 12.08.2009 piegża

dwa razy piekłam i dwa razy wyszło przepyszne. dzięki wielkie!

Zgłoś 12.08.2009 piegża

dwa razy piekłam i dwa razy wyszło przepyszne. dzięki wielkie!

Zgłoś 12.08.2009 ewcik

Super! Robiłam też z jagodami. Za każdym razem pyszne!!!

Zgłoś 11.08.2009 emma

Zrobiłam w/g przepisu. Tylko zamiast zcierać czekoladę dodałam posypki czekoladowej, dosyć sporo. Dodałam też pół szklanki cukru, a nie całą dzięki czemu nie było zbyt słodkie. Wyszło pyszne :) ... Pokaż więcej

Zrobiłam w/g przepisu. Tylko zamiast zcierać czekoladę dodałam posypki czekoladowej, dosyć sporo. Dodałam też pół szklanki cukru, a nie całą dzięki czemu nie było zbyt słodkie. Wyszło pyszne :) Taki wiśniowy kopiec kreta ;)

Zgłoś 02.08.2010 monsia

właśnie się piecze :) i wygląda na dobre :D zobaczymy jak w smaku :P

Zgłoś 05.08.2011 ewagolab1

Ja nie rozpuszczam margaryny, tylko wczesniej wyciagam ja z lodowki, zeby byla miekka. Bialek tez nie trzeba osobno ubijac, ciasto i tak wyjdzie. Wisnie obtaczam w lyzce maki, zeby nie opadly na... Pokaż więcej

Ja nie rozpuszczam margaryny, tylko wczesniej wyciagam ja z lodowki, zeby byla miekka. Bialek tez nie trzeba osobno ubijac, ciasto i tak wyjdzie. Wisnie obtaczam w lyzce maki, zeby nie opadly na dno. Ciasto przepyszne, jedno z moich ulubionych. Pieklam je juz ponad 10 razy.Polecam.

Zgłoś 19.03.2010

Kochani !!!!!!!!! przepyszne, przecudowne ciasto,, jemy, teraz :) nawet nie czekaliśmy jak ostygnie,

Duże buziarki dla CZARNEJ OLIWKI :):):):)

Zgłoś 24.07.2011 Beata

Placek owszem, dobry ale chyba wolę mojej babci,

5 jaj, 1 szklanka mąki zwykłej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, cu... Pokaż więcej

Placek owszem, dobry ale chyba wolę mojej babci,

5 jaj, 1 szklanka mąki zwykłej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, cukier waniliowy, kostka margaryny - roztopić.

Białka ubić na sztywno. Dodawać po trochę cukru i cały czas ubijać. Żółtka rozbić widelcem z łyżką octu i partiami dodawać do białek cały czas ubijając. Następnie dodać przesiane przez sito mąki razem z proszkiem do pieczenia, ubijać i na koniec ciepłą margarynę. Wylać na totownicę lub blaszkę /wyjdzie wtedy niższe/, rozłożyć owoce. Może być rabarbar, jagody, wiśnie, śliwki.

Ja owoce obtaczam w mące ziemniaczanej i nie daję ich zbyt dużo by nie było zakalca.

Zgłoś 28.02.2012 Paulina

pycha ciastoo! słodziutkie i puszyste, mmmmmmmm jednym słowem!:)

Zgłoś 20.10.2012 migotka

Robiłam wczoraj...wyszedł ZAKALEC....coś poszło nie tak ... :( ciasto jest do wyrzucenia.....szkoda składników i pracy dziś szukam nowego przepisu :(