Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto ze śliwkami

Tekst i foto Danka Daniłowska 28.10.2011

Moi domownicy za najlepsze wśród ciast uważają ciasta owocowe, bo są idealnie wilgotne, nie za słodkie i rozpływają się w ustach. W moim domu króluje więc ciasto ze śliwkami. Sezon na śliwki chyli się ku końcowi, ale jeszcze pojawiają się w sklepach lub na bazarach. Jeżeli sprawi nam trudność zdobycie świeżych śliwek, zawsze możemy zastąpić je mrożonymi. My pieczemy to ciasto przez cały rok. Oczywiście najpyszniejsze jest z węgierkami.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni60 min.wysoka

Składniki:

1 kg śliwek,
1,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
4 jaja,
½ szklanki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Jajka i cukier ubić w mikserze do białości, stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki jeszcze trochę miksować.

Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.

Ze śliwek usunąć pestki.

Układać je ciasno na cieście, skórką do dołu.

Piec w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.

Po upieczeni ciasto posypać cukrem pudrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.10.2011 jaga

ja do wszystkich ciast --drozdzowych i proszkowych dodaje OLEJ -nigdy ani masla , ani margaryny .ZDROWE i SMACZNE -przepisy te poznalam w USA .SPROBUJCIE .

Zgłoś 01.11.2011 ania

Pierwszy raz cos piekłam i udało sie , a ciacho pycha polecam :)

Zgłoś 30.10.2011 a lina

do babki : czytaj uwazniej... 1/2 szkalnki oleju, nie 1, 1/2.Poza tym olej jest składnikiem margaryny... wg ciebie z czego produkuja margarynę? jest to tłuszcz roslinny.A tak na marginesie... cz... Pokaż więcej

do babki : czytaj uwazniej... 1/2 szkalnki oleju, nie 1, 1/2.Poza tym olej jest składnikiem margaryny... wg ciebie z czego produkuja margarynę? jest to tłuszcz roslinny.A tak na marginesie... czepialski zawsze sie znajdzie..Ciasto wygląda super i pewnie tak smakuje.

Zgłoś 29.10.2011 Vicky

Ja tez pieke to ciasto, ale w prodizu i dodaje rozne owoce. Jest pyszne.

Zgłoś 28.10.2011

czy śliwki trzeba rozmrażać

Zgłoś 28.10.2011 Woman In Kitchen

Śliwki mają być zamrożone

Zgłoś 16.11.2011 mirga

zapraszam na mojego bloga o przepisach kulinarnych pod adres mirga-kulinaria.blogspot.com

pozdrawiam

Zgłoś 23.11.2011 wieslawa

Piekę podobne ciasto. 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru. roztopiona margaryna Kasia.i koniecznie ze śliwkami .