Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciekawe grzybki

Tekst i foto naturalnienata 24-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
230 złprosty30 min.?

Składniki:

Mrożone grzyby (najlepiej różnego rodzaju, byle nie pieczarki), salami, łyżka białego wina, śmietana (18%), twoje ulubione przyprawy, ugotowany makaron (mogą być nitki), olej.

Jak przyrządzić:

Zaczynamy oczywiście od rozgrzania oleju na patelni. Następnie wrzucamy grzyby, by podsmażyły się do miękkości, posypujemy standardowo solą i pieprzem, możemy też dodać inne przyprawy do smaku. Następnie na patelnię wrzucamy plasterki salami (mogą być pokrojone w mniejsze kawałki), całość dusimy przez chwilkę. Po chwili dolewamy wino i śmietanę. Powinna zrobić się "zasmażka". Mieszamy wszystko przez chwilę, smakujemy, by ewentualnie jeszcze doprawić. Na talerzu polecam ułożyć naokoło makaron i do środka włożyć farsz grzybowy. Wino, które zostało, może posłużyć jako dodatek, życzę miłych doznań :)

Jak podawać?

Żeby makaron równomiernie ułożyć na talerzu, można na duży talerz położyć miskę dnem do góry i naokoło brzegów miski układać makaron, po czym delikatnie podnieść miskę, która powinna zostawić puste miejsce na farsz :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.06.2007 swieza pani domu

a salami to kiełbasa czy ser????

Zgłoś 24.10.2009 momo

to 'kielbasa' kobieto.