Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cielęcina na parze z sosem jogurtowym

Tekst i foto Dorota Al-Kadasi 25-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.średnia

Składniki:

Cielęcina z kością, najlepsza jest włóknista, waga ok. 500-700 g, według uznania, ziemniaki - tyle, ile wynosi liczba osób, 1 duża marchew, przyprawy: curry, czosnek, sól, pieprz ziołowy lub kolorowy. Sos: duży jogurt naturalny, pęczek koperku.

Jak przyrządzić:

Cielęcinę opłukać, nie usuwać włókien ani kości. W razie potrzeby poprzekrawać na mniejsze kawałki. Osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą, dużą ilością curry i pieprzu ziołowego lub świeżo mielonego kolorowego. Włożyć do parowaru na półkę przeznaczoną do mięs lub do garnka z wodą na spodzie, na sito (wtedy należy całość zawinąć w folię aluminiową, tak aby sos z mięsa podczas parowania nie wyciekał. Nad mięsem położyć cebulę w plastrach i całe ziemniaki. Oprószyć bogato curry i solą, posypać pieprzem. Jeśli korzystamy z parowaru, mięso i warzywa parujemy osobno w przeznaczonych do tego półkach. Ziemniaki w całości, marchewkę w dużych kawałkach, posypane curry i solą. Mięso natarte czosnkiem, curry i pieprzem. Mięso cielęce paruje się do momentu, aż włókna staną się miękkie i ciągnące, warzywa wyciągamy wcześniej, a przy podaniu tylko podgrzewamy. Sos: jogurt rozrabiamy z łyżeczką curry i solą do smaku, dodajemy posiekany koperek. Mięso jemy palcami zanurzając w jogurtowym sosie, ziemniaki i marchew według uznania.

Potrzebne przybory:

parowar albo sito lub odparzacz, garnek z wodą

Uwagi:

Danie mało efektowne wizualnie, doradzam ozdobienie talerza czerwoną i żółtą papryką. Przepyszne, polecam !!!!!!

Czas przygotowania:

Gotowanie w parowarze według wskazówek producenta, mięso zalecam parować o 15 minut dłużej w wysokiej temperaturze, aby włókna zmiękły. Jeśli korzystamy z odparzacza lub garnka z sitem i zawijamy całość folią aluminiową, przygotujmy się na 1,5 do 2 g
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.02.2013 Przemek

W moim parowarze() producent nie podaje ile czasu gotować cielęcinę.

Więc pytam: Ile czasu się gotuje np.: 500g. cielęciny bez kości i z kością?

P.S. Mam parowar Philips HD 9160/00<... Pokaż więcej

W moim parowarze() producent nie podaje ile czasu gotować cielęcinę.

Więc pytam: Ile czasu się gotuje np.: 500g. cielęciny bez kości i z kością?

P.S. Mam parowar Philips HD 9160/00