Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cielęcina w pomarańczach

Tekst i foto kaka 23-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni95 min.?

Składniki:

2 kg zadniej cielęciny,
4 pomarańcze,
100 g dżemu pomarańczowego,
30 g masła,
1 łyżka oleju,
1 szklanka bulionu,
3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka ziaren pieprzu

Jak przyrządzić:

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Dżem, sok, 1/2 startej skórki i masło utrzeć na jednolitą masę. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Brytfannę posmarować olejem, włożyć mięso, zrumienić, podlać bulionem. Piec 1 godzinę 15 minut w temp. 180°C. Po 30 minutach posmarować masą pomarańczową. Pozostałe pomarańcze obrać. Jedną podzielić na cząstki, z dwóch wycisnąć sok. Skórki pokroić w paski. Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przecedzić przez sitko do garnka. Dodać sos sojowy, cząstki pomarańczy, skórki i ziarna pieprzu, zagotować. Pieczeń podawać z gorącym sosem pomarańczowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.08.2006 nomenomen

chociaz z zasady nie jadam cieleciny to ta zapowiada się bardzo bardzo apetycznie..

Zgłoś 19.06.2013 gość

Time to face the music armed with this great inofrmaiton.