Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cielęcina w sosie śmietanowo-ziołowym

Tekst i foto Clue 13-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

1 kg ładnej cielęcinki (tak żeby dało się ją pokroić w plastry),
1 duża cebula,
1 kubeczek śmietany 12%,
kostka bulionowa,
szczypta słodkiej i ostrej papryki,
sól, pieprz czarny w ziarnkach, pieprz czarny mielony,
zioła suszone: zioła prowansalskie, bazylia,odbrobina tymianku,
zioła świeże: bazylia, oregano

Jak przyrządzić:

Cielęcinę pokroić w plasty (grubość 1 cm) i rozbić tłuczkiem. Posypać pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi.
Podsmażyć krótko na oliwie, nie rumienić.
Podsmażone mięso umieścić w litrze bulionu, na oliwę po smażeniu wrzucić pokrojoną w plastry cebulę i zeszklić, nie rumienić. Dodać cebulę do mięska.
dodać przyprawy (papryka słodka i pikantna do smaku, sól, pieprz w kulkach, szczypta tymianku, suszonej bazylii i ziół prowansalskich) oraz świeże zioła w ilości takiej jak kto lubi :)
Dusić ok 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, ale nie rozpadające się.
Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i wodą oraz odrobiną (tylko odrobiną) cukru. Dokładnie zamieszać żeby nie było grudek, zagotować (uwaga, nie przypalić).

Uwagi:

Proponuję podawanie z makaronem typu grube rurki albo z młodym ziemniaczkiem :)
Do popicia białe lub różowe wino :)

Smacznego :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.07.2005 LostBoy

Palce lizac :)

Zgłoś 12.03.2006 Alicja

Dzisiaj robię. Właśnie się dusi. Jestem pełna najlepszych przeczuć. To się po prostu nie może nie udać!

Zgłoś 30.03.2006 Ewa

WYŚMIENITE!!!! Jaki aromat,,,, jaki smak,,, Polecam

Zgłoś 14.06.2006 ermilka

pyycha!!!polecam!swietny pomysl na obiad,szczegolnie jak sie jest poczatkujaca kucharka:)ja zamiast cieleciny dalam wolowine i tez bylo pyszne!!!

Zgłoś 05.11.2006 bertaka

danie jest ok,wyszło:))

Zgłoś 28.12.2007 jolkaza

Czytając ten przepis miałam gębę pełną śliny.Zrobiłam tą potrawę dodając tylko mniej bulionu.Dla mnie to danie jest wspaniałe, aromatyczne i smaczne.Zioła wiele tu zdziałały, ale o to chodziło.P... Pokaż więcej

Czytając ten przepis miałam gębę pełną śliny.Zrobiłam tą potrawę dodając tylko mniej bulionu.Dla mnie to danie jest wspaniałe, aromatyczne i smaczne.Zioła wiele tu zdziałały, ale o to chodziło.Polecam tym bardziej, że nie jest skomplikowane.

Zgłoś 03.01.2008 jolkaza

jak czytałam ten przepis to już miałam gębę pełną śliny, a jak zrobiłam to się delektowałam. Już dawno nie jadłam tak pysznej cielęciny.Polecam niedowiarkom.

Zgłoś 15.02.2008 ZUNIA

Wczoraj robiłam to danie na kolację Walentynkową i muszę przyznać, że wyszło znakomite :)) Palce lizać :)) Na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę :)

Zgłoś 28.01.2008 Kaska

Pyszne:) takie jak u babci:) może trochę tłuste, ale naprawdę rewelacja

Zgłoś 10.04.2008 Aneta

Jutro bedę robiła-ciekawe czy wyjdzie i jak bedzię smakowało

Zgłoś 27.10.2011 Iced

do EWA,

Przygotowałam dzisiaj potrawę w wersji z dużą ilością ostrej papryczki i kaszą gryczaną. Świetnie pasowała kwaskowa surówka z kapusty pekińskiej.

Zgłoś 18.05.2008 Lucy

Dziś robie znowu cielecinke ostatnio wyszła znakomita

Zgłoś 14.09.2008 MARTA

Właśnie zrobiłam i zjadłam... Rewelacja polecam serdecznie:)

Zgłoś 12.01.2011 EWA

danie pyszne, tylko jaka surówka do tego najlepiej pasuje?

Zgłoś 12.08.2012 Bartek

Bardzo dobre danie.... palce lizać

Zgłoś 26.10.2012 aaania

Cielęcina jest czerwonym mięsem, więc dlaczego białe wino..?

Zgłoś 16.02.2013 gość

mama

Zgłoś 25.03.2013 Iwona

Długo szukałam dobrego przepisu na cielęcinę . Polecam ten przepis wszystkim , którzy lubią niebanalne smaki . Mięso plus zioła plus śmietanowy sos - rewelacja !!! Dziękuję - z pewnością zapisuj... Pokaż więcej

Długo szukałam dobrego przepisu na cielęcinę . Polecam ten przepis wszystkim , którzy lubią niebanalne smaki . Mięso plus zioła plus śmietanowy sos - rewelacja !!! Dziękuję - z pewnością zapisuję przepis do moich ulubionych dań.

Zgłoś 18.04.2014 igła52

cielęcinę dusi się maksymalnie około 40 minut ! nigdy 1,5 godziny