Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cienki spód do pizzy

Tekst i foto m_man 22-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-26 złprosty25 min.średnia

Składniki:

0,25 kg mąki pszennej, 2-3 łyżki oleju roślinnego/oliwy (im więcej oleju/oliwy, tym ciasto bedzie bardziej chrupiące), 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli (polecam gruboziarnistą), 1/4 szklanki wody w temp. pokojowej lub mleka.

Jak przyrządzić:

Do dość dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy olej/oliwę i łyżkę wody/mleka. Ugniatamy ciasto, jeśli się nie łączy, to dodajemy kolejną łyżkę wody/mleka i tak postępujemy, aż uzyskamy gładkie, zwarte ciasto. Gotowe! Ciasta tego nie pozostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu wałkujemy na cienki, okrągły placek. Z tej ilości ciasta powinna wyjść pizza o śr. ok. 30 cm. Palcami pogrubiamy brzegi. Smarujemy spód sosem pomidorowym, dodajemy dużo sera i ulubione składniki. W tym czasie powinniśmy nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Blaszkę smarujemy olejem lub miejsce, gdzie będzie leżała pizza, posypujemy mąką. Pieczemy ok. 10 min.

Potrzebne przybory:

miska (odpowiednia do ilości ciasta), szklanka, łyżka stołowa, łyżeczka do herbaty, wałek.

Jak podawać?

Jak kto lubi. Najważniejsza jest duża ilość tartego sera i zioła: bazylia, oregano lub gotowe mieszanki. Sos pomidorowy - może być koncentrat, keczup lub fix z paczki. Wszystko doskonale uzupełnia sos czosnkowy.

Uwagi:

Przepis wymyśliłem sam (oczywiście pewnie gdzieś podobny może sie znajdować, nie szukałem, więc nie twierdzę, że jestem geniuszem). Mleko czy woda? - zależy od was. Dla wielu fanów pizzy dodawanie mleka do ciasta to świętokradztwo. Olej czy oliwa? - w miarę możliwości lepsza jest oliwa, chociaż na razie tylko na oleju robiłem to ciasto i jest wyśmienite. Więcej proszku? -bez przesady, nie chcecie czuć go w zębach potem.
Jeśli dodajecie pieczarki, to cienko krojone i surowe. Ciasto jest naprawdę świetne i można powiedzieć, że smakuje jak w pizzerii.

Czas przygotowania:

To zależy głównie od tego, ile wasz piekarnik się nagrzewa i jak długo kroicie składniki. Samo przygotowanie ciasta to 5 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.04.2010 franc

BARDZO DOBRY SPÓD,,,POLECAM

Zgłoś 30.11.2008 Benek

Zazwyczaj nier wystawiam komentarzy ale tobie naprawde sie nalezy ten spod do pizyy jest extra

Zgłoś 07.02.2009

no po prostu super przepis:)) wyprobowalam, efekt-szybkie znikanie pizzy z talerza:D

Zgłoś 04.07.2007 aras

ciasto jest ekstra wyszło jak nic.jestem zadowolony bo lubie pizze z ciwnkim ciatem a kazdy inny przepis jest z drożdżami co powoduje wzrost ciasta

Zgłoś 15.11.2007 gosiak

SUPER!!! 3 minutki i ciacho gotowe :) mniam mniam...

Zgłoś 15.11.2008 sensei

Super przepis,zrobilam pizze synkowi byl zachwycony,ja tez.

polecam goraco wszystkim tym kuchcikom ,co maja malo czasu na pichcenie a chca zrobic szybka pizze i pyszna.Pozdrawiam autora p... Pokaż więcej

Super przepis,zrobilam pizze synkowi byl zachwycony,ja tez.

polecam goraco wszystkim tym kuchcikom ,co maja malo czasu na pichcenie a chca zrobic szybka pizze i pyszna.Pozdrawiam autora przepisu!

Zgłoś 09.12.2007 paula

pizza pycha tylko trochę za mało piekłam .ale jest pycha. :):):):)

Zgłoś 29.01.2008 qsiaaa

Ciasto... mmm... boskie po prostu!

;) Polecam!

Zgłoś 12.02.2008 Saylo

ciasto jest super;D..o wiele lepsze od grubego na ktorym piecze moja mama..no i liczy sie tez predkosc robienia;))..polecam..polecam...

Zgłoś 16.04.2008 mariusz

super wlasnie zrobilem i jest pyszne ;) spod GIT :D POLECAM

Zgłoś 04.06.2008 Dei

Ogólnie nie jestem przekonany do ciast na bazie proszku do pieczenia, ale tylko pozytywnych komentarzy sugeruje mi, że muszę najpierw spróbować :D

Zgłoś 21.05.2008 kar

ciasto naprawwde fajne. cociaz ja osobiscie raczej preferuje grube(kwestia gustu) . natomiast niezprzeczalny PLUS: szybkosc robienia.

polecam

Zgłoś 26.07.2008 agha

Sprawdziłam. Zapisuję w moim kulinarnym kapowniku. Smaczne, łatwe w przygotowaniu. Niby nic, a jednak obiad gotowy :)

Pozdrawiam

Zgłoś 29.08.2008 zimna8888

Zawsze wolałam isc na pizze na miasto bo zrobienie zajeło by mi duzo czasu.

a Tu prosze ;)

Taki przyjemny i szybki przepis ;)

Wyprubuje go w niedziele xDD

Bo teraz ci... Pokaż więcej

Zawsze wolałam isc na pizze na miasto bo zrobienie zajeło by mi duzo czasu.

a Tu prosze ;)

Taki przyjemny i szybki przepis ;)

Wyprubuje go w niedziele xDD

Bo teraz ciasto robie ^^

Zgłoś 13.09.2008 michube

Naprawdę parę minutek i gotowe :) Ciasto moim zdaniem lepsze niż miałem okazję jadać w niektóych pizzeriach. Dodam tylko, że najlepiej smakuje jak po wyjęciu z piekanika odczeka się jeszcze ok. ... Pokaż więcej

Naprawdę parę minutek i gotowe :) Ciasto moim zdaniem lepsze niż miałem okazję jadać w niektóych pizzeriach. Dodam tylko, że najlepiej smakuje jak po wyjęciu z piekanika odczeka się jeszcze ok. 10 minut.

Zgłoś 24.09.2008 kate

pycha ...:D

Zgłoś 21.02.2009 Oti .<.33

Ten spód do pizzy jest exxtra .;))

pozecam ..

jest pyszny .;))

jeszce lepiej smakuje po wyjęciu z piekarnika i odczenać chcwilke .:))

Zgłoś 16.11.2009 Marta

Zalety:

- szybkosc przygotowania (ale zagniecenie ciasta nie trwa 5 minut i na 25 dag mąki nie starcza podana ilosc wody i oliwy, trzeba dodac wiecej aby uzyskac gladkie ciasto)

- ... Pokaż więcej

Zalety:

- szybkosc przygotowania (ale zagniecenie ciasta nie trwa 5 minut i na 25 dag mąki nie starcza podana ilosc wody i oliwy, trzeba dodac wiecej aby uzyskac gladkie ciasto)

- brak koniecznosci uzycia drozdzy

Wady:

- mimo pieczenia 15 minut w temp. 200 stopni C, ciasto nie bylo do konca upieczone

- w smaku za bardzo "mączne"

Nastepnym razem sprobuje z drozdzami.

Zgłoś 14.08.2009 kiki

Spód średni w smaku i raczej nie powtórzę . Ma dwie zalety ; szybkość przygotowania i pieczenia ! Szukam dalej !

Zgłoś 09.02.2010 Ania

Muszę przynzać, że przepis łatwy i przyjemny. Ale ja zamiast samej mąki pszennej dodałam także razowej i wyszło też fajnie.

Polecam

Zgłoś 31.12.2009 Ewelina

ciacho super ale jesli jest zbyt maczne dodajcie mniej proszku do pieczenia,

Zgłoś 16.01.2010 mistrz kuchni

najbardziej paskudne ciasto jakie jadlem . ;/

i za duzo proszq do pieczenia w przepisie i chyba za 1 lyzka oleju to jest dosc ...

Zgłoś 13.03.2010 kuchareczka

przepis świetny - zrobiłam na mące pełnoziarnistej i zjadłam razem z moim poltorarocznym szkrabem. raz dwa i gotowe!

Zgłoś 11.05.2010 Niby

Popieram. Pizza wyszla pyszna :) Dzieki wielkie za ten przepis :)

Zgłoś 21.05.2010 deq

moj przepis na pizze jak z pizzeri tak znajomi twierdza :) - duzo podpatrzalem jak robia w pizzeri

dodajesz wode, olej , drozdze , sol, cukier , make ( po trochu) nie podaje ilosci bo rob... Pokaż więcej

moj przepis na pizze jak z pizzeri tak znajomi twierdza :) - duzo podpatrzalem jak robia w pizzeri

dodajesz wode, olej , drozdze , sol, cukier , make ( po trochu) nie podaje ilosci bo robie na oko , do duzego garnka , mieszam albo duza lycha drewniania albo wiertarka z wiertlem do betonu :) , mieszam ciasto . pozostawiam w garnku wyciagam troche ciasta i formuje kulke wilkosci dwoch zacisnieych piesci , kulke obtaczam w mace i rozciagam na odwroconym garnku ( takim duzym) , po rozciagniecu mamy cienki spod i grube boczki :) , jako blaszki uzywam spodu po tortownicy , takie metalowe kolo , blaszke obsypuje maka , bez tluszczu! , klade na to ciasto , formuje , smaruje sosem potem ser , potem skladniki , i znwou troche sera ale tak 1/3 tego co na spodzie , na koncu przyprawy . Co do skladnikow to sos z pomidorow czosnku i przypraw , pieczarki lekko obsmazone , szpinak jets super ( smazymy na masle i przyprawiamy ) , co wazne - piekarnik na maxa grzejemy ustawiamy na srodku kratke , na spodzie kladziemy miske z woda , co powoduje ze paruje woda i pizza nie jest sucha , wkladamy pizze , czekamy 4-5 minuty i zciagmy ja z blachy i zostawiamy na ruszcie na 2-3 minuty . wyciagamy , obsypujemy oregano - najlepiej swierze , i jemy xD , bez ketchupu bo psuje smak :P

Zgłoś 20.11.2010 m_man

od autora:

dzięki za komentarze, troszkę się zdziwiłem po tak wielkim czasie jak znalazłem tyle pozytywnych opinii.

Dodam ,że pizza to bardzo trudna rzecz do zrobienia, to ciasto tr... Pokaż więcej

od autora:

dzięki za komentarze, troszkę się zdziwiłem po tak wielkim czasie jak znalazłem tyle pozytywnych opinii.

Dodam ,że pizza to bardzo trudna rzecz do zrobienia, to ciasto traktować należy jako wersja ekspresowa - prawdziwa pizza to dla mnie grube ciacho na drożdzach :] to jak pizza smakuje zależy od mąki(najlepsza luksusowa typ 550 lub można znaleźć specjalną do pizzy np w Makro), Waszego piekarnika , siły przedramion/miksera itd ;) Mączny posmak to wina proszku więc 2 płaskie łyżeczki dadzą radę.

Pozdrawiam!

Zgłoś 05.10.2010 gumaorbit

hej, mam celiakie i musze uzywac specjalnej maki bezglutenowej. od 12 lat probowalam zrobic pizze aby zakalec nie wyszedl. a tu prosze, pycha ciasto. w 5 min cala blacha zjedzone :D

Zgłoś 29.10.2010 HIPPI

PO PROSTU REWELKA :)

Zgłoś 12.10.2012 ann

tego szukałam! jutro wypróbuje :D dzięki!!!!!!!!1