Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cienkie ciasto na pizze

Tekst i foto Kristo 16-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
15 złwymagający30 min.?

Składniki:

mąka - 3 filiżanki, woda - ciepła, przegotowana - 2/3 filiżanki, sól - do smaku, cukier - łyżeczka, drożdże - 8g

Jak przyrządzić:

Składniki podaję w "filiżankach" - ich wielkość nie ma znaczenia, ważne są proporcje, jednak mąki zawsze zużywam około 0,5 kg. Przesiewamy 3 filiżanki mąki pszennej do miski. Odrobinę pozostawiamy do podsypywania. Ok. 8 g drożdży posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą z przygotowanej ilości. Drożdże mieszamy, aby się rozpuściły. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu tak długo, aż konsystencja powstałego płynu będzie przypominała niezbyt gęstą śmietanę. Wlewamy rozrobione drożdże do mąki, mieszamy. Dolewamy stopniowo pozostałą wodę (jej ilość nie jest dogmatem, ciasto z większą ilością wody będzie bardziej puszyste, jednak trzeba uważać, żeby nie rozlewało się w rękach). Wyrabiamy ciasto w misce, aż będzie można je wziąć w rękę. Ugniatamy ciasto W RĘKACH - nie używamy stolnicy, bo ciasto na pizze potrzebuje stałej temperatury. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste, łatwo odchodzić od ręki, nie powinno mieć grudek. Wyrabianie w moim przypadku trwa około 15 minut. Po wyrobieniu mocno rzucamy ciasto kilka razy o blat stołu (lub cokolwiek innego) - powoduje to uwolnienienie czegoś tam (glutenu?) i naprawdę wpływa na jakość ciasta po wypieku. Odkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia - wyrośnięte ciasto powinno blisko trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Ciasta nie dotykamy w trakcie rośnięcia. Cały proces wyrastania może trwać nawet godzinę, w zależności od temperatury otoczenia. Jeśli ciasto rośnie w miejscu przewiewnym - nic z niego nie będzie. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm. Powinien być elastyczny i sprężysty. Po upieczeniu ciasto powinno być niewiele grubsze, może być lekko twarde na brzegach, ale to naturalne. Pamiętajcie - tajemnica cienkiego ciasta na pizze i pizzy w ogóle, to pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze. Pizze piec należy w piekarniku nagrzanym do ponad 220 stopni, maksymalnie 20 minut, najlepiej z opcją nagrzewania z dołu i z góry, ale bez wentylacji. Powodzenia.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Przepis wypróbowany - wykonany kilka razy, zawsze z powtarzalnym efektem. Podane proporcje wystarczą na DUŻĄ pizze - dla 4 - 5 osób.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.02.2006 mariola

dokładnie chodzilo mi o przepis na cienkie ciasto na pizze-dzięki ze napisałes ta recepture. Mam nadzieje ze spelni ono moje wymogi:)

Zgłoś 06.03.2006 Adams

Ciasto wyszło zgodnie z oczekiwaniami. Rewelacyjny przepis!

Zgłoś 13.03.2006 KRISU

WLASNIE NA TO CZEKALEM. DZIEKI. ZDZIWILEM SIE ZE BEZ OLIWY ALE JEST OK :)))

Zgłoś 30.07.2006 Robert

Ciasto dobre, ale strasznie długo się robi. Proponuję przed wykonaniem pizzy dobrze zjeść:).

Zgłoś 01.09.2006 jana

Glutenu to ty tam na pewno nie uwalniasz tylko dla ścisłości dwutlenek węgla !! a pozatym jest oki!!1

Zgłoś 24.01.2011 chery

a jakiej mąki używacie? tak z ciekawości :)

Zgłoś 11.04.2007 mario

P=Y=S=Z=O=T=A....................POLECAM

Zgłoś 23.08.2008 Stanley ipkis & mailo

Dzisiaj robie pizze mam nadzieje ze sie uda bo jak nie to was znajde :)

Zgłoś 11.07.2009 asica

Bardzo dobre ciasto :)

Zgłoś 13.02.2010 mała mi

Wyszło rewelacyjnie wszystkim smakowało dziękuje za przepis

Zgłoś 17.03.2011 Asania

Rewelacyjny przepis, idealne ciasto!

Dziękuję :D