Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciepła sałatka z brukselki z sosem winegret

Tekst i foto Gastrosfera 25-06-2013

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
220 złprosty30 min.niska

Składniki:

300 g brukselki, 2 średnie główki cebuli czerwonej, 1 garść orzechów włoskich, 2 łyżki masła, pieprz świeżo zmielony.

Sos winegret:
1 łyżka musztardy, 50 ml octu winnego, 50 ml oleju, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, 100 ml soku jabłkowego.

Jak przyrządzić:

Brukselkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę pokroić w cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać orzechy włoskie, pokrojoną na ćwiartki brukselkę i doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wyłożyć i obficie skropić sosem winegret.
Prześlij do znajomego Wersja do druku