Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciuliki

Tekst i foto ula 30-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?25 złprosty80 min.?

Składniki:

50 dag płatów śledziowych solonych (moczyć 15 minut w wodzie), 50 dag mięsa wieprzowego, 2 cebule, 1 bułka czerstwa (namoczyć w mleku), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Olej do smażenia.
Zalewa: 6 szkl. wody, 1 szkl. octu, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka soli, ziele angielskie (5 sztuk), listek laurowy - zagotować.

Jak przyrządzić:

Śledzie, mięso, cebulę, odciśniętą bułkę zmielić. Dodać jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z masy formować rureczki około 7 cm długości, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiany kolor. Usmażone ciuliki poukładać w słoikach, zalać gorącą zalewą, zakręcić, a następnie pasteryzować 15 minut.

Potrzebne przybory:

garnek, łyżka, patelnia, słoiki.

Uwagi:

Ciuliki są gotowe do spożycia po 3 dniach, my przygotowujemy je z każdej wyfiletowanej ryby. Można je przechowywać bardzo długo. Polecam szczególnie do wódeczki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.02.2006 Mona

... ciekawa nazwa ... :P

Zgłoś 22.03.2006 Martana

Hihi a ja te Ciuliki za przeproszeniem, smaze i jem bez peklowania czy marynowania. W moim kraju bardzo popularne sa waleczki z ryb, miesa czy ziemniakow smazone w glebokim tluszczu - pycha!

Zgłoś 21.04.2006 kasia

hahaha najpierw spróbuj a nie komentuj.to jest pycha.

Zgłoś 04.07.2006 syla

hmmm mnie uczyli ze rurki sa puste w srodku, tutaj chyba chodzi o walce?

Zgłoś 02.10.2006 erni

syla ty chyba nie masz wiekszych problemow w zyciu.co?

Zgłoś 21.11.2006 kala

POWIEM WAM GODNE POLECENIA....SUPER

Zgłoś 12.12.2006 cook

ślązak z racji nazwy tego by chyba nie zjadł

Zgłoś 16.10.2008 lumpi

Nie jedna z was takiego czy innego CIULIKA miala w gembie.

Zgłoś 17.01.2007 CZATERIANKA

BARDZO GŁUPIA NAZWA TEGO DANIA,AŻ MI SIĘ NIE CHCE TEGO JEŚĆ.NIGDY TEGO NIE UGOTUJE NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

BARDZO GŁUPIA NAZWA TEGO DANIA,AŻ MI SIĘ NIE CHCE TEGO JEŚĆ.NIGDY TEGO NIE UGOTUJE NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!OBRZYDLISTWO FU,FU,FU

Zgłoś 10.12.2008 Marian kuchmistrz z Krakowa

Danie wyborne na biesiady,szczególnie dla tych,którzy twierdzą,że nie lubią ryb.Robię dla moich gości,smakuje!

Zgłoś 18.03.2007 hmmm

a flaki to nie obrzydliwa nazwa? wolałabym zjeść ciulika niż flaki;)

Zgłoś 29.03.2007 Ingrit

Też mnie zaskoczyła nazwa,ale kto wie może dobre te ciuliki???

Zgłoś 22.12.2007 BENIAMIN FRANKLIN

A czy" kurczak w picie" nie jest nazwą zniechęcającą do jedzenia , a jest wyśmienity. Trudno zrozumieć kogoś ,kto wszystko kojarzy z sexem

Zgłoś 27.02.2008 szyszy

NAZWA ŚMIESZNA JAK CIULIKI PULIKI :-) A DANIE NAWET NIEZŁE !!!

Zgłoś 03.06.2008 KASIA

SERDECZNE POZDROWIONKA DLA PAŃSTWA ZE ŚWINOUJSCIA KTÓRZY MIELI SPRAWDZIC TEN PRZEPISIK.:)MOZE SIE KIEDYS JESZCZE SPOTKAMY W POCIĄGU.:)