Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Conchiglioni z krabami

Tekst i foto Alutka 23-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5? złśredniok. 60 min.?

Składniki:

Makaron muszle - conchiglioni (opakowanie),
250 g sera mascarpone,
4 pomidory,
400 g mięsa z krabów,
5 ząbkow czosnku,
cebula,
250 g brokułów,
szczypiorek,
starty swieży parmezan,
masło,
pieczarki,
rukola,
pieprz, sól, delicat czerwony

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować wg przepisu al dente.
Przygotowanie sosu:
ser mascarpone dać na patelnię, rozpuszczać na małym ogniu, dodać pokrojone w kostkę pomidory (najlepiej sparzone bez skórek), posiekany szczypiorek i pokrojony czosnek, trochę pieprzu do smaku. Gotować kilka minut, aż ser się roztopi i zrobi się sos.
Nadzienie makaronu:
ugotować brokuły, posiekać,
dodać rozdrobnione mięso krabów,
drobno posiekaną, usmażoną cebulę,
ok. 1,5 łyżki roztopionego masła,
pieprz do smaku.
Wymieszać wszystkie składniki.

Ugotowany makaron delikatnie odcedzić, nadziewać farszem, układać w żaroodpornym, wysmarowanym masłem naczyniu, na koniec posypać startym grubo parmezanem wg uznania.
Piec ok. 25-30 min w 180 st.

Umytą osuszoną rukolę rozłożyć na duże talerze, uformować w wieniec.
Pieczarki grubo pokrojone podsmażyć na maśle z dodatkiem delicatu.
Rozłożyć na rukoli, polać sosem z masła i delicatu (dekoracyjnie).
W środek nałożyć upieczone muszle.

Uwagi:

Wyśmienite danie na proszone kolacje i ogólnie, dla miłośników włoszczyzny i nie tylko...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Do przygotowania tego dania potrzebna jest swieta cierpliwosc ale sie oplaca - pyszneeeeeeeeee. Polecam.