Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cordon bleu (wariacja)

Tekst i foto jabaga 02-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje15 złśredni60 min.dużo kalorii

Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka,
- 2 plasterki szynki,
- 150g sera Lazur (lub innego z niebieską pleśnią),
- 200g pieczarek,
- 1/3 puszki groszku konserwowego,
- kieliszek białego wina,
- 150ml słodkiej śmietanki,
- mąka,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Filet podzielić na 2 części,przekroić wzdłuż i rozbić jak kotleta.Posypać solą i pieprzem(pamietając,że ser jest już dość słony). Na każdej części ułożyć plasterek szynki i 100g sera pokrojonego w słupki. Ciasno zawinąć i obtoczyć w mące.Zrumienić na patelni i dodać pokrojone pieczarki.Smażyć aż pieczarki odparują. Wlać wino i śmietankę,dodać groszek i pozostały ser. Mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem.

Potrzebne przybory:

Ostry nóż, deska do krojenia, tłuczek do mięsa, patelnia, łopatka do mieszania, duży garnek do gotowania ryżu.

Jak podawać?

Osobiście podaję to danie z ryżem na sypko, polanym sosem pieczarkowo-serowym. Jako dodatek proponuję surówkę z marchwii i selera. Idealne z kieliszkiem białego wina i odpowiednim towarzystwem...

Uwagi:

Polecam wszystkim amatorom sera rozpływającego się w ustach. Radzę nie używać żadnych przypraw oprócz pieprzu i soli, aby nie zabić delikatnego smaku sera i szynki. Pamiętajmy też,aby nie przesadzić z sola, gdyż sam ser jest już dość słony.

Czas przygotowania:

Danie bardzo szybkie, nie wymagające marynowania. Wymaga podstawowych umiejętności kulinarnych jak krojenie, rozbijanie mięsa i smażenie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.08.2006 niki

chyba sie skusze.brzmi smakowicie

Zgłoś 02.12.2006 Bogula

Cos dla mnie, lubie takie smakolyki

Zgłoś 14.03.2007 Zenek

Hymm. Danie proste i bardzo ciekawe. Na pewno jutro je ugotuje.

Zgłoś 06.04.2007 rimka

Danie jest przepyszne, ale nie proponowałabym dodawać jakiegokolwiek sera z "niebieską" pleśnią, jeżeli użyjesz sera roquefort szybko się przekonasz, że nawet tak prosta i smaczna pot... Pokaż więcej

Danie jest przepyszne, ale nie proponowałabym dodawać jakiegokolwiek sera z "niebieską" pleśnią, jeżeli użyjesz sera roquefort szybko się przekonasz, że nawet tak prosta i smaczna potrawa tarci w połączeniu z kubkiem smakowym Polaka. Ten ser należy rozpuścić w śmietanie w dodatkiem kremowego serka topionego, żeby go złagodzić, a wszystkie inne sery z "niebieską" pleśnią - pasują

Zgłoś 21.05.2007 Wehakol

Cordon Bleu jest potrawą wymyśloną prawdopodobnie w XVIIIwieku we Francji przez jakiegoś kucharza zakonnika i robiony jest ze schabu,lub polędwicy.Jedno pytanie:2 porcje i aż 60 minut.Dlaczego t... Pokaż więcej

Cordon Bleu jest potrawą wymyśloną prawdopodobnie w XVIIIwieku we Francji przez jakiegoś kucharza zakonnika i robiony jest ze schabu,lub polędwicy.Jedno pytanie:2 porcje i aż 60 minut.Dlaczego tak długo?Pozdrawiam i życzę smacznego.