Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Coś na ostro - jednogarnkowe

Tekst i foto Mahdi 04-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.średnia

Składniki:

0,5 kg schabu,
2 puszki czerwonej fasoli, 3 cebule,
5 ząbków czosnku,
sos seczuański (lub inny ostry z dodatkiem chili),
przyprawy: chili w proszku lub papryczka chili (3 łyżeczki lub jedna papryczka), sól, curry,
olej,
ryż (200-250 g).

Jak przyrządzić:

Schab kroimy w kostkę (ok. 1 cm) i smażymy na oleju.
Gdy będzie zarumieniony, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę.
Wszystko razem dusimy, aż cebula będzie miękka.
Dodajemy fasolę (jeśli dodamy z odrobiną zalewy, będzie też smaczne).
Wyciskamy czosnek i wszystko razem chwilkę dusimy.
Dodajemy sos (niestety nikt nie ma czasu na przyrządzanie sosów - więc posiłkujemy się gotowcem - seczuańskim lub tajskim chili), doprawiamy curry, solą i chili.
Dusimy ok. 3 min.
Przekładamy wszystko do dużej miski i mieszamy z ugotowanym ryżem.

Jak podawać?

Podawać na ciepło i dbać, aby każdy miał coś zimnego do picia.

Uwagi:

Danie pikantne, okrutnie smaczne i pasujące do win i mocniejszych trunków. Alternatywa dla nudnego bigosu. Podane w połowie imprezy niezwykle "zaostrzy" atmosferę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.11.2009 eliasz

ale czuje ze pierdniecie bedzie okrutne po takim daniu....