Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Coś z niczego

Tekst i foto namiętny kucharz 02-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprostyok. 15 min.?

Składniki:


2-3 papryki pepperoni, olej słonecznikowy (lepsza jest oliwa z oliwek), 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, starty parmezan, makaron spaghetti

Jak przyrządzić:


Czosnek i paprykę drobno pokroić, zagotować wodę na makaron i następnie ugotować około 250 dag spaghetti (na koniec koniecznie przelać zimną wodą). W międzyczasie rozgrzać olej lub oliwę (ilość według uznania). Do rozgrzanego oleju lub oliwy wrzucić posiekany czosnek wraz z papryką. Posiekać pół (dużego) pęczka natki pietruszki, kiedy czosnek się lekko zrumieni dodać natkę i jeszcze chwilę podsmażyć (około 0,5 - 1 minuty). Na koniec dodać ugotowany makaron i przesmażyć około 1 minuty dokładnie wszystko mieszając. Po podaniu na talerze posypać startym parmezanem.
Smacznego!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2006 Cygan

A zupę z gwoździa znacie?

Zgłoś 20.03.2006 danio

Do rozczarowanych przepisem. Wpadł mi kiedyś w ręce fragment z bardzo starej książki kucharskiej, chyba Ćwierciakiewiczowej. Zaczynał się tak: Co podać gościom gdy w domu nic nie ma. Weź z lodów... Pokaż więcej

Do rozczarowanych przepisem. Wpadł mi kiedyś w ręce fragment z bardzo starej książki kucharskiej, chyba Ćwierciakiewiczowej. Zaczynał się tak: Co podać gościom gdy w domu nic nie ma. Weź z lodówki pół indyka, pół kopy jaj, i tak dalej w tym stylu... A wy tu robicie problem z jednej papryczki. A jeśli już, to nawet w opieprzaniu kogoś potrzeba trochę kultury. Pozdro! proponuję tego indyka.

Zgłoś 06.09.2005 Dario

Bardzo polecam jeśli lubicie zapach i smak czosnku - jest w tej potrawie boski. A przepis to typowe spgetti alio, olio, peperoni (czyli makaron z czosnkiem, olejem i papryką peperoni). Przeprasz... Pokaż więcej

Bardzo polecam jeśli lubicie zapach i smak czosnku - jest w tej potrawie boski. A przepis to typowe spgetti alio, olio, peperoni (czyli makaron z czosnkiem, olejem i papryką peperoni). Przepraszam za ewentualne pomyłki w pisowni włoskiej. ;)SMACZNEGO !!!

Zgłoś 14.10.2005 Marzena

No cóż - w...wia mnie tylko, ze nazwano to bardzo mylnie 'cos z niczego'. Taka nazwe nadaje sie tym potrawom, ktore mozna zrobic po otworzeniu lodowki z normalnie dostepnych w domu pr... Pokaż więcej

No cóż - w...wia mnie tylko, ze nazwano to bardzo mylnie 'cos z niczego'. Taka nazwe nadaje sie tym potrawom, ktore mozna zrobic po otworzeniu lodowki z normalnie dostepnych w domu produktow.

Mialam wiec nadzieje, ze cos takiego znajdę tutaj.

Niestety, normalnie ludzie nie maja w domu papryki - i to peperoni, a jesli juz, to jakies resztki - czyli moze jedna, a nie az trzy! Do tego kto normalnei trzyma w domu az peczek pietruszki???

Nie wspominajac o parmezanie. W moim miescie [ponad 130 tysiecy meiszkancow] W OGOLE nie ma parmezanu w ANI JEDNYM hipermarkecie [nigdzie indziej tym bardziej]. Jest tylko polska pseudo-podrobka [bo to nawet do podrobki niepodobne], ktore nazywa sie 'ser typu parmezan'. Od wielu, wielu miesiecy nie moge z tego powodu zjesc parmezanu.

W sumie przepis mnie strasznie - nawet bardziej niz 'rozczarowal'.

Zgłoś 20.10.2005 Martana

Urocza Marzeno, czemu opieprzasz Autora za to, ze mieszkasz w dziurze pod Kozia Wolka? Poza tym zyjemy w czasach, ze nawet w dziurach mozna kupic 3 male papryczki chilli, wiesz, nawet buty i dyw... Pokaż więcej

Urocza Marzeno, czemu opieprzasz Autora za to, ze mieszkasz w dziurze pod Kozia Wolka? Poza tym zyjemy w czasach, ze nawet w dziurach mozna kupic 3 male papryczki chilli, wiesz, nawet buty i dywan mozna kupic. Opamietaj sie, po tym jak i co piszesz widac, ze wlasnie z dziury pod Kozia Wolka jestes. Viva Lepper!

Zgłoś 24.10.2005 slonko504

no ladnie ladnie hehehe lubie takie sytuacje :) pokloccie sie jeszcze troszeczke:) i to w dodatku o jakis glupi ser. hehehehhe smiac mi sie chce z takich ludzi. a szczegolnie z ciebie marzena. n... Pokaż więcej

no ladnie ladnie hehehe lubie takie sytuacje :) pokloccie sie jeszcze troszeczke:) i to w dodatku o jakis glupi ser. hehehehhe smiac mi sie chce z takich ludzi. a szczegolnie z ciebie marzena. nie pasi to nie gotuj i tyle. ktos dal pomysl a ty od razu go za to chlostasz. taka madra jestes to sama dopisz jakis przepis od siebie a nie... :) pozdrawiam

Zgłoś 13.12.2005 marie

Rzeczywiscie, zamiast sie klocic podajcie toto z jakims innym tartym serem (a dla poprawy humoru mozna zmienic nazwe, np. spagetti z wloska alla marzenna...)

Zgłoś 14.12.2005 namiętny kucharz

Oczywiście, że zamiast tartego parmezana można posypać innym twardym serem najlepiej jakimś zamiennikiem parmezana.

Zasadniczo smak się niezbyt zmieni a i tak będzie smakowało...

O... Pokaż więcej

Oczywiście, że zamiast tartego parmezana można posypać innym twardym serem najlepiej jakimś zamiennikiem parmezana.

Zasadniczo smak się niezbyt zmieni a i tak będzie smakowało...

Oj będzie smakowało.

Zgłoś 07.01.2006 Bartek

Ja troche podzielam zdanie Marzeny, chodzi o to, że tytuł "Coś z niczego" to bedzie to cos z niczego.

Zgłoś 04.06.2006 solei

NIGDY ne przelewajcie pasty (czyli makaronu) ZIMNA WODA po gotowaniu! To jakis idiotyczny polski wymysl, ktorego nigdy nie stosuje sie we Wloszech.

Paste gotuje sie al dente i wylewa wod... Pokaż więcej

NIGDY ne przelewajcie pasty (czyli makaronu) ZIMNA WODA po gotowaniu! To jakis idiotyczny polski wymysl, ktorego nigdy nie stosuje sie we Wloszech.

Paste gotuje sie al dente i wylewa wode, a nie najpierw rozgotowywuje, a potem probuje reanimowac zmna woda.

Aby pasta sie nie sklejala mozna po ugotowaniu dodac do niej lyzeczke oliwy i zmieszac, albo lyzke sosu, z ktorym zaraz bedzie sie ja jesc.

Zgłoś 22.06.2006 KuCharz

Ahh Marzenko... a ja mieszkam w miescie gdzie jest 21 tys osob i nie mam klopotu ze znalezieniem parmezanu.. ;) to ja nie wiem albo znalezc nie umiesz albo nie chcesz... :) aaaa dla autora przpe... Pokaż więcej

Ahh Marzenko... a ja mieszkam w miescie gdzie jest 21 tys osob i nie mam klopotu ze znalezieniem parmezanu.. ;) to ja nie wiem albo znalezc nie umiesz albo nie chcesz... :) aaaa dla autora przpeisu gratuluje :) obiadek mi bardzo smakował :)

Zgłoś 24.08.2006 dak

przepis ciekawy , ale jak oliwa z oliwek , parmezan i spagetti to jest NIC , to gratuluję , bogato zaopatrzonej lodówki

Zgłoś 16.12.2006 key

no u mnie na święta też nic w tym roku nie będzie.Dziadek zaszlachtował świnie,teściu spuścił wodę ze stawu to tylko trochę karpia,upiecze się tylko 6 rodzajów ciast,ugotowałem 15 litrów śliwowi... Pokaż więcej

no u mnie na święta też nic w tym roku nie będzie.Dziadek zaszlachtował świnie,teściu spuścił wodę ze stawu to tylko trochę karpia,upiecze się tylko 6 rodzajów ciast,ugotowałem 15 litrów śliwowicy,no niestety teraz już nie takie czasy jak kiedyś, rodzina choruje to i jeść i pić może jak widać tylko symbolicznie,a i funduszy coraz mniej na te cele.

Zgłoś 05.01.2007 oburzona

martano, moze ty mieszkasz w miescie,gdzie wszystko jest, ale ja mieszkam na zadupiu, gdzie jest jeden sklep gs i tam nic nie ma, a do miasta mam 30km, takze zastanow sie co mowisz!!!!

Zgłoś 09.11.2008 Arczi

Jeśli jesteście głodni a nie macie za wiele w lodówce oglądnijcie film 2 girls 1 cup a napeno odechce się wam jeść :)

Zgłoś 01.12.2007 smakosz

plakac sie chce jak sie patrzy na niektore wasze komentarze ale spoko chcialem tylko sprostowac na temat tego makaronu a mianowicie jak najbardziej mozna po ugotowaniu makaronu w osolonej wodzie... Pokaż więcej

plakac sie chce jak sie patrzy na niektore wasze komentarze ale spoko chcialem tylko sprostowac na temat tego makaronu a mianowicie jak najbardziej mozna po ugotowaniu makaronu w osolonej wodzie z dodatkiem najlepiej 1-2 lyzki oliwy splukac go potem zimna woda; bylem we wloszech i pracowalem w restauracji i to nie byle jakiej ;szeryf ktory uczyl mnie tego fachu byl prawie od urodzenia kucharzem i naprawde potrafil zrobic z niczego wielkie smaczne danie i uwierzcie mi wiem cos na ten temat . A apropo samego alio olio spagetti to makaron ten we wloszech jest uwazany za najlepszy przysmak na kaca .... pozdrawiam i zycze smacznego bo naprawde jest wysmienity

Zgłoś 18.12.2007 ews

Makaron splukany zimna woda (a jeszcze jak z kranu) mimo wszystko jest wstretny w smaku, zeby nie wiem jak sie starali. Od razu mnie odrzuca, zwlaszcza ze nie cierpie zimnych past.

Po ch... Pokaż więcej

Makaron splukany zimna woda (a jeszcze jak z kranu) mimo wszystko jest wstretny w smaku, zeby nie wiem jak sie starali. Od razu mnie odrzuca, zwlaszcza ze nie cierpie zimnych past.

Po cholere to sie robi, ja tego nie rozumiem...

Zgłoś 04.06.2008 ks.proboszcz

nie no te komentarze sa zajebiste!! zdechnac ze smiechui mozna nieraz!! to lepsze niz czytanie dowcipów!! ;D

Zgłoś 20.08.2008 lisia

szukałam jakiegos pomyslu na obiad a w lodowce mialam niezawiele i Pana przepisa zainspirowal mnie, bowiem przypomnialam sobie makaron, ktory kiedys robila moja znajoma kiedy nic nie bylo w domu... Pokaż więcej

szukałam jakiegos pomyslu na obiad a w lodowce mialam niezawiele i Pana przepisa zainspirowal mnie, bowiem przypomnialam sobie makaron, ktory kiedys robila moja znajoma kiedy nic nie bylo w domu :)

przepis zmienilam calkowicie bo dodalam oliwki, świeży tymianek i oregano, pol czerwonej papryki,2 male papryczki chili, czosnek i dwie duze cebule zamiast czosnku, pietruszki i peperoni ;]

mimo, ze zrobilam wszystko zupelnie nie tak jak Pan pisal- dziekuje panu za inspiracje :)

napewno kiedys sprobuje rowniez Pana przepisu :)

pozdrawiam!