Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Crostata z pomidorami i zielonym pesto

Tekst i foto Magdalena Pomorska 11.09.2013

Pyszne danie we włoskim stylu. Crostata to tarta z kruchego ciasta z dodatkiem nadzienia. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono lub ostro. Smak crostaty z pomidorami i zielonym pesto bez dwóch zdań przypadnie do gustu wielbicielom klasycznej kuchni włoskiej.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złwymagający60 min.wysoka

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka cukru, 1/3 szklanki zimnego masła, 1/2 szklanki zimnej wody, 2 żółtka, opakowanie pomidorków koktajlowych, 1/2 szklanki startego sera żółtego, 2 łyżki pesto, zielona cebulka, 2 łyżeczki oliwy.

Jak przyrządzić?

W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, następnie dodaj masło i utrzyj razem wszystkie składniki. W drugiej miseczce wymieszaj wodę i żółtko. Wlewaj po łyżce mikstury do masy, raz po raz dokładnie ugniatając widelcem. Delikatnie zagnieć ciasto, aż do uformowania kuli. Wyłóż na blasze papier do pieczenia, lekko obsyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto. Nałóż na środek pesto, pomidorki i posiekaną zieloną cebulkę. Skrop oliwą i posyp serem. Zawiń boki ciasta nad nadzienie. Rozbełtaj w małej misce żółtko i łyżkę wody, a mieszaninę rozprowadź na brzegi ciasta. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30-40 minut, dopóki ciasto się nie zarumieni, a ser nie rozpuści.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.09.2013 Kizia

utrzyj = połącz. suche składniki na ciasto z masłem zawsze sie tak lekko uciera palcami albo za pomoca lyzki.

Zgłoś 11.09.2013 gość

"Utrzyj" mąkę, cukier, sól, masło? Jak?

Zgłoś 28.07.2014 goÅÄ

40Zha9 rqiyzapryupy, [url=http://djuwkxdiypbp.com/]djuwkxdiypbp[/url], [link=http://chaubccllmgy.com/]chaubccllmgy[/link], http://pqbamvufswbs.com/

Zgłoś 25.07.2016 gość

No to jak danie włoskie to koniecznie trzeba użyć produktów, które nie popsuja takiego dania. Ja miałam powiem szczerze z tym problem bo jak wróciłam z Włoch to nic mi nie smakowalo. Natrafiłam ... Pokaż więcej

No to jak danie włoskie to koniecznie trzeba użyć produktów, które nie popsuja takiego dania. Ja miałam powiem szczerze z tym problem bo jak wróciłam z Włoch to nic mi nie smakowalo. Natrafiłam dopiero na produkty z primo gusto-rewelacja do włoskich dan.