Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cud! Jeszcze tego nie jedliście

Tekst i foto Kanarek_25 09-10-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni30 min.Nie dużo

Składniki:

1 pierś kurczaka; pieczarki - malej, ewentualnie średniej wielkości; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki maki pszennej; 2 łyżki startego żółtego sera (najlepsza jest zawsze Gouda); 2 jajka; natka pietruszki (świeża, ewentualnie suszona); 1 łyżeczka Vegety; pieprz czarny lub kolorowy;
zioła do drobiu Kamis; olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Pierś kurczaka pokrój w kostkę 15 mm x 15 mm. Oceń, czy odpowiadają Ci takiej wielkości kosteczki. Pamiętaj, iż podczas smażenia zmienia swą wielkość na mniejszą. Dodaj do głębokiego naczynia - miseczki. W zależności, jakiej wielkości masz pieczarki, pokrój je w podobne części do kosteczek kurczaka. Dodaj do miski.
Wsyp mąkę, ser. Dodaj majonez i na końcu jajka.
Przypraw teraz łyżeczką Vegety, zmielonym pieprzem. Dosyp pietruszkę. O ile ją lubisz i tyle ile lubisz. Ja dodaję dość dużo. Do tego wsypuję zioła do drobiu. Najlepsze z Kamisa i nie są słone. Wymieszaj dokładnie wszystko razem.
Powstało z tego ciastopodobna mieszanka? Super!
Więc smaż na rozgrzanym oleju na piękny, złocisty kolorek. Nakładaj łyżką kotleciki. Moje mają wielkość dłoni.

Potrzebne przybory:

Miska, łyżka, patelnia, łopatka do przewracania.

Jak podawać?

Zawsze podaję je z ryżem złotym, bo jest bardzo delikatny i ładnie się gotuje. Równie pycha z:
ugotowanymi ziemniakami; makaronem ryżowym bez gotowania.

Do tego proponuje salate lub kapustke pekinska z (i tutaj zawsze ide na latwizne ;-)) sosem salatkowym Knorra.
Najlepsze.

Uwagi:

Możesz zastąpić pierś indyczą. Pierwotny przepis jest bez pieczarek. Ja uwielbiam zarówno i kurczaka i pieczarki. Nie zawiodę Cię!

Czas przygotowania:

Jak pierś kurczaka. Osobiście nie lubię mocno wypieczonego. Poza tym uważaj na pieczarki. Jeżeli były naprawdę świeże i jędrne, to ok. Inne mogą się przypalić.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.02.2010 Ewa

zamiast majonezu polecam jogurt są dużo lepsze i nie ciemnieją podczas smażenia:)

Zgłoś 06.02.2010 Ewa

zamiast majonezu polecam jogurt są dużo lepsze i nie ciemnieją podczas smażenia:)

Zgłoś 02.11.2010 ANECZKA

to są chyba kotlety po hiszpańsku:) pyszne

Zgłoś 06.11.2009 Zuzia,

Dzisiaj ulepszylam ten przepis dodajac swieza natke pietruszki i zamiast pieczarek grzybki kurki, ktore robilam na zime w solonej wodzie. Przeplukalam i wymieszalam. Wlasnie mam pod nosem kotlec... Pokaż więcej

Dzisiaj ulepszylam ten przepis dodajac swieza natke pietruszki i zamiast pieczarek grzybki kurki, ktore robilam na zime w solonej wodzie. Przeplukalam i wymieszalam. Wlasnie mam pod nosem kotlecika. Pyyyychaaaa!!!

Zgłoś 05.12.2009 trala,

moja mama robi cos takiego z pietruszka ale bez grzybów. Pyszota

Zgłoś 17.10.2009 starucha 666,

dobre robiłam też bez majonezu dzieciom bardzo smakuje kiedyś zmieliłam mięso ale to już nie było to