Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia faszerowana warzywami i ryżem

Tekst i foto Basia Nowak 12.09.2013

Pyszne i tanie rozwiązanie na obiad. Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem – szybko i tanio można z niej wyczarować przepyszne obiady. Dziś mam dla was szybki i sprawdzony przepis na cukinię faszerowaną warzywami i ryżem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
413 złśredni60 min.średnia

Składniki:

dwie duże cukinie, 150 g mrożonych warzyw (marchewki, kukurydzy i groszku), 100 g białego ryżu, 500 ml bulionu, 100 g startego, żółtego sera, garstka pestek słonecznika, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Dokładnie myjemy cukinie, a następnie przekrawamy je na pół i wydrążamy środek. Wnętrze smarujemy oliwą z oliwek. Cebulę kroimy w małą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po pięciu minutach dorzucamy warzywa i smażymy przez około 10 minut. W oddzielnym garnku gotujemy ryż na bulionie. Gdy będzie już gotowy wrzucamy go na patelnię, dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami i przekładamy gotowy farsz do wydrążonych cukinii. Na drugiej patelni prażymy pestki słonecznika. Ścieramy ser, posypujemy cukinię, a na koniec dokładamy uprażone pestki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 20 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.09.2013 gość

A dlaczego warzywa mrożone skoro teraz jest wielki wybór świeżych

Zgłoś 21.03.2015 gość

Jp. Mrożone warzywa!! Cóż za strona kulinarna !!

Zgłoś 02.12.2015 Lou

coachoutlet.com Benfica Jersey coachoutlet.com

Zgłoś 07.12.2015 Eric

cheap fake nfl jerseys Buffalo Sabnres Jersey cheap

fake nfll jerseys

Zgłoś 02.05.2016 Tayla

nfl shop black fгiday salle coupons nba shop nfl shop free shipping code

Zgłoś 24.10.2017 mirka

Ja często w takich daniach ryż przegotowuje w bulionie np. tym Krakusa z butelki. Wtedy każdemu domownikowi danie smakuje lepiej :)