Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia na makaronie

Tekst i foto fief 11-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

średnia cukinia, makaron, bułka tarta, masło, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

W czasie gdy makaron będzie się gotował, pokrój umytą cukinię w cienkie prostokąciki (razem ze skórką, tak aby na każdym prostokącie pozostał kawałek skórki). Na patelni rozpuść około pół łyżki masła, wrzuć pokrojoną cukinię, przypraw solą i pieprzem (do smaku) i podsmaż na średnim ogniu. Na drugiej patelni rozpuść nieco mniej masła i wsyp 2-3 duże łyżki bułki tartej (ile kto lubi). Zasmaż lekko bułkę tartą, cukinię doprowadź do miękkości. Na koniec zmieszaj smażoną bułkę z cukinią i podsmaż sekundkę. Na gorący makaron nałóż cukinię z bułką tartą. Smacznego!

Uwagi:

W tej potrawie makaron powinien być przygotowany własnoręcznie - niestety ja tego nie potrafię.
Najlepiej, aby kształt makaronu był taki sam jak kształt pokrojonej cukinii, czyli cienkie (płaskie) prostokąty.
Aby na prostokątach cukinii pozostało zawsze trochę skórki, wystarczy pokroić cukinię wzdłuż, w plastry, a następnie każdy plaster w poprzek.

Czas przygotowania:

Przygotowuje się ją tyle czasu, ile gotuje się wybrany makaron ;-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.06.2006 mela

Od jakiegoś czasu nie jadam zwiezątek... i myślałam, że nie ma wielu potraw bez mięsa, które by mi smakowały, ale okazuje się, że przepisów są miliony, a ten jest jednym z tych, które oczarowały... Pokaż więcej

Od jakiegoś czasu nie jadam zwiezątek... i myślałam, że nie ma wielu potraw bez mięsa, które by mi smakowały, ale okazuje się, że przepisów są miliony, a ten jest jednym z tych, które oczarowały moje podniebienie !! Prrrościutki! Leciutki! I szybciutki! Mniaam! Mój facet pokochał wreszcie cukinię!

Pozdrawiam i zachęcam!