Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Cukinia nadziewana indykiem

08.09.2008

Kto kocha jeść, ale pilnuje, aby jego dieta była rzeczywiście skuteczna, musi włożyć dużo wysiłku w poszukiwanie potraw smacznych i dietetycznych zarazem. Nadziewana cukinia idealnie spełnia takie oczekiwania. W dodatku można tę potrawę urozmaicać różnymi dodatkami, co uczyni z indyczego mięsa naprawdę smaczny farsz. Warto wymienić jeszcze jedną zaletę tego dania. Nawet ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez solidnej porcji ziemniaków czy ryżu, z przyjemnością wcinają faszerowaną cukinię bez tych zbędnych dodatków.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złwymagający90 min.-

Składniki:

4 spore cukinie,
1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
1 jajko,
½ papryki czerwonej,
½ papryki żółtej,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki siekanej zielonej pietruszki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
½ kg pieczarek,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz,
świeże zioła (tymianek, bazylia, szałwia, mięta).

Folia aluminiowa.

Jak przyrządzić?

Cukinie myjemy, obcinamy im zdrewniałe części i kroimy wzdłuż, na pół.


Łyżeczką wybieramy delikatnie część miąższu ze środka, aby stworzyć miejsce, w które później włożymy mięso.


Lekko oprószamy cukinię pieprzem i solą.


Teraz czas na farsz.


Do dużej miski przekładamy mięso, posiekane świeże zioła (tymianek, bazylia, szałwia, a nawet trochę mięty), sól i pieprz i mieszamy.


Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy przez 5 minut posiekaną w kostkę cebulę.


Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dokładamy do cebuli. Smażymy kolejne 5 minut.


Tak przygotowane, lekko ostudzone warzywa dokładamy do mięsa.

Pieczarki myjemy i kroimy także w kostkę.


Smażymy je na kolejnej łyżce oleju przez maksimum 10 minut.

Grzyby dokładamy do masy.


Przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy na końcu.


Całość dokładnie mieszamy.


Masę wkładamy do wszystkich wydrążonych połówek cukinii, zamykamy je i dokładnie owijamy folią aluminiową.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.

Pieczemy, w zależności od wielkości cukinii, od 30 minut do godziny.

Aby mieć pewność, że danie jest gotowe, co jakiś czas zaglądamy do piekarnika. Jeśli cukinia jest już całkiem miękka, potrawa jest gotowa.

Jak podawać?

Podajemy ją z wszelkimi sałatami, sałatkami ze świeżych jarzyn. Ja polecam mizerię na jogurcie z czosnkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.09.2008 Boba

Bardzo fajny przepis. Właśnie go robię. Ale co zrobić z jajkiem ??? Ja się domyślam, ale ..... Pozdrawiam :)

Zgłoś 21.09.2008 Boba

Wyszło fantastycznie ;)) Nic się nie rozpada, a jak po ukrojenu efektownie wygląda ! Wszystkim bardzo smakowało, ale następnym razem zrobię do tego sos pomidorowy, bo bardzo by się przydał.

... Pokaż więcej

Wyszło fantastycznie ;)) Nic się nie rozpada, a jak po ukrojenu efektownie wygląda ! Wszystkim bardzo smakowało, ale następnym razem zrobię do tego sos pomidorowy, bo bardzo by się przydał.

Zgłoś 21.09.2008 olka

Niestety rozczarowanie...

Nadzienie ok, ale cukinia bez smaku

Długo sie robi, ciezko oszacowac kiedy danie jest gotowe,rozpada sie przy nakladaniu.

Jestem na NIE

Zgłoś 09.09.2008

uwielbiam nadziewana cukinie, robie ja od lat ale ja nadzienie robie bardziej zbliżone do nadzienia jak na gołąbki tylko duzo pikantniejsze, naprawdę polecam :) do tego sporo sosu pomidorowego i... Pokaż więcej

uwielbiam nadziewana cukinie, robie ja od lat ale ja nadzienie robie bardziej zbliżone do nadzienia jak na gołąbki tylko duzo pikantniejsze, naprawdę polecam :) do tego sporo sosu pomidorowego i smacznego :)

Zgłoś 10.09.2008 pysia

bardzo wspaniałe danie

Zgłoś 12.09.2008

poprostu przepyszne...tylko bym troche ulepszyla ten przepis;)...nie macie napisane gdzie dodac jajko (oczywiscie domyslajac sie ,ze do miesa)..ani tez gdzie pietruszka i koncentrat pomidorowy..... Pokaż więcej

poprostu przepyszne...tylko bym troche ulepszyla ten przepis;)...nie macie napisane gdzie dodac jajko (oczywiscie domyslajac sie ,ze do miesa)..ani tez gdzie pietruszka i koncentrat pomidorowy...ale kazdy jesli troche ruszy "mozgownica"..to sie domysli...:P...reszta super......smacznego i polecam:)))