Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia po włosku

Tekst i foto maxine 02-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
24 złprosty40 min.niska

Składniki:

4 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, sok z 1 małej cytryny, jedna ostra papryka, 4 łyżki oliwy, natka pietruszki.

Jak przyrządzić:

Cukinię kroimy w kostkę (1-1,5 cm), czosnek i papryczkę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie, uważając, aby nie przypalić (2 minuty). Następnie dodajemy cukinię i dusimy ok. 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i znów dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

Potrzebne przybory:

patelnia, łyżka, nóż, + ewentualnie parowar

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.

Uwagi:

Inny sposób przygotowania: Cukinię kroimy w plastry, gotujemy na parze w parowarze i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny, natką pietruszki, czosnkiem i papryczką podsmażoną na oliwie, podgrzewamy i podajemy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.06.2011 ekklos

tak sie zastanawiam ...od kiedy wlosi przygotowoja tak cukinie???mieszkam we wloszech 11 rok i jeszcze sie nie spotkalem z tak przyzadzona cukinia,aczkolwiek zycze smacznego...