Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia smażona

Tekst i foto Marzena 01-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-? złprosty10-15 min.?

Składniki:

Cukinia, olej, czosnek, cytryna, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Niezbyt duże cukinie myjemy, kroimy w plastry grubości 3-4 mm ze skórką. Następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z obu stron. Układamy na talerzu. Posypujemy przyprawami, nacieramy czosnkiem i polewamy niewielką ilością soku z cytryny. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Podajemy do potraw grillowanych.

Uwagi:

Danie tanie, łatwe do wykonania i jeśli ktoś lubi cukinię, na pewno będzie mu smakować. Ja używam oliwy z oliwek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.07.2007

Ale cukinia po usmażeniu raczej będzie miękka, więc jak ją nacierać? Może masz na myśli posmarować?

Zgłoś 04.07.2007 Kinga

Ja proponuje cukinie obtoczyć mąką i przyprawami i wtedy smażyć. Zrobi się fajna skorupka :) Tylko nie pamietam czy obtoczyć samą mąką czy też w jajku bo dawno nie robiłam ale chyba samą mąką :... Pokaż więcej

Ja proponuje cukinie obtoczyć mąką i przyprawami i wtedy smażyć. Zrobi się fajna skorupka :) Tylko nie pamietam czy obtoczyć samą mąką czy też w jajku bo dawno nie robiłam ale chyba samą mąką :P A co do czosnku to jeszcze nie probowałam z cukinią ale tez pewnie pyszne ^^

Zgłoś 05.07.2007 Olga

Jadłam podobną cukinię w restauracji greckiej w Gdyni - bardzo ją polecam. Prawdziwy Grek jako przekąskę do piwa zaproponował nam właśnie taką cukinię bardzo cieniutko pokrojoną i usmażoną wydaj... Pokaż więcej

Jadłam podobną cukinię w restauracji greckiej w Gdyni - bardzo ją polecam. Prawdziwy Grek jako przekąskę do piwa zaproponował nam właśnie taką cukinię bardzo cieniutko pokrojoną i usmażoną wydaje mi się na patelnii grilowej,smakowała jak chipsy i do tego podany był sos śmietanowy lub bardzo podobny. Bardzo polecam taką formę cukinii. Niebawem sama będę smażyła sobie taką cukinię bo posadziłam kilka sadzonek.

Zgłoś 21.10.2008 RITA

JADŁAM W GRECKIEJ REST.W POZNANIU PRÓBOWAŁAM SMAŻYĆ CIENIUTKIE PLASTERKI OTOCZONE MĄKĄ ALE TO NIE BYŁO TO JAK OLEJ BYŁ GORĄCY TO ZA BARDZO BYŁO CIEMNE A JA JADŁAM TAKIE NADMUCHANE BARDZO PYSZNE ... Pokaż więcej

JADŁAM W GRECKIEJ REST.W POZNANIU PRÓBOWAŁAM SMAŻYĆ CIENIUTKIE PLASTERKI OTOCZONE MĄKĄ ALE TO NIE BYŁO TO JAK OLEJ BYŁ GORĄCY TO ZA BARDZO BYŁO CIEMNE A JA JADŁAM TAKIE NADMUCHANE BARDZO PYSZNE Z SOSEM TAK MI SMAKOWAŁO ŻE CHCIAŁA BYM TO ROBIĆ SAMA JAK MAM OCHOTĘ JAK TO PIEC