Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia z czosnkiem

Tekst i foto Asia Mazurek 09-08-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
25 złprosty130 min.niska

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia, kucharek, 8 ząbków czosnku, mąka, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Średniej wielkości cukinię umyć i pokroić (razem ze skórką) w talarki grubości 1,5 cm. Po przełożeniu cukinii do miski oprószyć ją kucharkiem (ale trzeba uważać, aby nie przedobrzyć, inaczej potrawa będzie za słona) i wymieszać. Wstawić miskę do lodówki na 2 godz. Po tym czasie kawałki cukinii wyjąć i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. W tym czasie ząbki czosnku przepuścić przez praskę i zmieszać z sokiem z cukinii w misce. Kiedy warzywo będzie już usmażone, wszystkie kawałki cukinii zalać sokiem z czosnkiem i poddusić 20 sekund.

Potrzebne przybory:

miska, deska, talerz, patelnia

Jak podawać?

Z ryżem lub makaronem. Szczególnie polecam z mizerią lub pomidorami ze śmietaną.

Uwagi:

Gorąco polecam.

Czas przygotowania:

Przygotowanie - 2 godziny 10 minut, gotowanie - 5 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.