Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia z grilla

Tekst i foto Elance 09-09-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty15 min.-

Składniki:

2-3 średniej wielkości cukinie, oliwa z oliwek, oregano, sól, pieprz, bazylia, papryka, jogurt naturalny, czosnek.

Jak przyrządzić:

Cukinię myjemy i kroimy w krążki, następnie polewamy nie wielką ilością oliwy z oliwy i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i papryką. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do kilku niewielkich "paczuszek" z foli aluminiowej (wcześniej lekko podlanej oliwą, żeby cukinia nie przywarła) i wrzucamy na grilla. W czasie kiedy cukinia się robi, bierzemy jogurt naturalny i przelewamy go do miseczki, wciskamy do niego 2-3 ząbków czosnku (zależy jak kto woli), dodajemy do smaku trochę soli, pieprzu itp. Wszystko razem mieszamy i czekamy, aż cukinia będzie gotowa

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, miska, folia aluminiowa.

Jak podawać?

Cukinię podawać z sosem czosnkowym. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, ale także może być podawana solo.

Uwagi:

Czasami do cukinii dodaję jeszcze pokrojone w krążki ziemniaki.

Czas przygotowania:

Czas uzależniony jest od tego, ile krążków cukinii damy do jednej paczuszki z folii aluminiowej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.