Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia z pieczarkami

Tekst i foto 17-07-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty15 min.-

Składniki:

4 średnie cukinie,
4 cebule,
0,75 dag pieczarek,
śmietana 18% 250 ml,
1 jajko,
2 łyżki koperku,
czosnek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Pieczarki pokroić w grubsze plasterki, posolić i podsmażyć na oleju. Gdy częściowo odparuje woda, dodać pokrojoną cebulkę i pod przykryciem dusić aż cebulka będzie szklista. Cukinie opłukać, przekroić wzdłuż na połówki. Jeżeli gniazda nasienne są duże, to należy je usunąć. Nie obierać. Pokroić cukinię na plasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cukinię do miękkości, tak aby była szklista, ale nie za długo. Połączyć cukinię z pieczarkami i cebulą, dodać wyciśnięty 1 większy ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać jajko, dodać do niego śmietanę, wlać wszystko do cukinii. Potrzymać na gazie ok. 7 minut. Nie gotować.

Jak podawać?

Podawać można z kaszą gryczana, makaronem, ryżem lub z ziemniakami.

Czas przygotowania:

Z krojeniem 30.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.06.2013 gość

This post has heelpd me think things through