Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia zapiekana z serem i pomidorami

Tekst i foto igulcia 03-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
28-9 złprosty45 min.średnia

Składniki:

1 cukinia,
1 pomidor,
15 dag mozarelli,
ząbek czosnku,
ziarno słonecznika,
pietruszka,
oliwa z oliwek

Jak przyrządzić:

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, środki wydrążyć łyżeczką, tak aby powstały łódeczki. Wydrążony miąsz pokroić na drobne kawałki. Pomidora obrać ze skórki, potem tez pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, słonecznik, natkę i warzywa, posolić i lekko podsmażyć. Jak już się usmaży to należy tym nafaszerować nasze cukiniowe łódki, a potem posypać je startą mozarellą. Zapiekać 20-25 min w niezbyt gorącym piekarniku, żeby się ser nie przypalił. Pyszne. Można podawać z ryżem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.05.2005 Sosna

niezłe, choć może za mało wyraziste, mogłoby być bardziej pikantne, może z papryką ??

Zgłoś 13.07.2005 Ola

A ja robię podobnie tele że faszeruję cukinię pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi na masle pomidorami, pieczarkami, cebulką, papryką i boczkiem doprawionymi na ostro pieprzem i chili

Zgłoś 29.08.2005 Kisia

Ja nadziewam cukinię, albo kabaczka mielonym mięsem, tyle że nie jestem wegetarianką

Zgłoś 01.09.2005 Gaba

Zgłoś 16.09.2005 inonka

Pyszne! Ja wczesniej podpiekłam cukinię, żeby nie byla za twarda, dodałam kolorową paprykę i chili, dla wyrazistości. Niebo w gębie ;o) A żeby ser się nie przypalił z wierzchu, cukinię piekłam w... Pokaż więcej

Pyszne! Ja wczesniej podpiekłam cukinię, żeby nie byla za twarda, dodałam kolorową paprykę i chili, dla wyrazistości. Niebo w gębie ;o) A żeby ser się nie przypalił z wierzchu, cukinię piekłam w folii aluminiowej. Gorąco polecam ten przepis!

Zgłoś 17.11.2010 yala

polecam po przekrojeniu i wydrazeniu cukinii te łódeczki posypać solą, puszczą trochę soku ale sama cukinia będzie wyraźniejsza w smaku, mozna tez inne przyprawy dac ale sol najwazniejsza:) a ta... Pokaż więcej

polecam po przekrojeniu i wydrazeniu cukinii te łódeczki posypać solą, puszczą trochę soku ale sama cukinia będzie wyraźniejsza w smaku, mozna tez inne przyprawy dac ale sol najwazniejsza:) a tak w ogole to przepis super:) pozdrawiam

Zgłoś 25.08.2011 laura

faktycznie troszke za malo wyraziste ja dodalam papryke ale dalej czegos brakowalo moze pieczarki??mysle tez ze ser feta pomieszany z farszem bardziej by sie zdal

pozdro

Zgłoś 03.08.2010 Monika

Przepis wygladal kuszaco, zamiast pomidorow dodalam salsa i polowe cukinii posypalam niebieskim serem plesniowym, co znacznie wyostrzylo smak. Na spod naczynia zaroodpornego wlalam lyzke oliwy. ... Pokaż więcej

Przepis wygladal kuszaco, zamiast pomidorow dodalam salsa i polowe cukinii posypalam niebieskim serem plesniowym, co znacznie wyostrzylo smak. Na spod naczynia zaroodpornego wlalam lyzke oliwy. Efekt- przyzwoity, przepis dodaje do ulubionych. Dziekuje.

Zgłoś 24.07.2012 citra

Super ladne jakby ktos szukal,sa teraz cukinie w lidlu za 2ke :) w sam raz na lato!