Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinie z białym serem

Tekst i foto LATRAVIATTA 09-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty30 min.?

Składniki:

- 8 większych cukini,
- 20 - 30 dkg twarogu,
- 2 jajka,
- 2 duże cebule,
- ok. 4 dkg tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku,
- 1,5 szklanki liści mięty,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Cukinie umyć, obciąć końcówki, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Miąższ posiekać z cebulą, twarogiem, parmezanem, tymiankiem. Dodać jajka, łyżkę oliwy z oliwek, posiekaną miętę, sól, pieprz. Wydrążone cukinie wypełnić farszem, skropić pozostałą oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 30 minut. To wszystko!

Potrzebne przybory:

Łyżka do wydrążania miąższu z cukini, nóż, naczynie do pieczenia.

Jak podawać?

Można podawać ciepłe lub zimne. Ja podaję jako danie główne, ale moi znajomi np. jako przystawkę :) Bardzo dobrze smakuje z ryżem przesmażonym z czosnkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.12.2003 Magdalena

Do Oj : lepiej nie pisz byle czego!

Danie fantastyczne!!!!!!!! Polecam!

Zgłoś 09.08.2005 Kasia

Mam w domu IDENTYCZNY przepis z "Elle". Jeszcze nie wypróbowałam, ale mam zamiar, bo dostałam od mamy worek cukini - tak ze 20 kg.

Zgłoś 19.11.2005 123

Brzmi bardzo zachęcająco. Przyjemna odmiana od przepisów na faszerowane warzywa, w których wiecznie widzi się mięso mielone:)

Zgłoś 13.08.2016 JimmiXS

28iZ8j http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com