Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Curry warzywne

Tekst i foto wazon 02-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni45 min.bez znaczenia

Składniki:

3 zabki czosnku, 1 cebula, ok. 5 cm kawal imbiru, duza papryka, duza marchewka, ze 2-3 male cukinie, ze 2-3 srednie ziemkuniaki i kawalek dyni (coby bylo drugie tyle ile ziemniakow), lyzeczka skorki ze sparzonej cytryny, kostka rosolowa wege, puszka mleka kokosowego, lycha stolowa gorczycy, proszek curry ze 4 lyzeczki, zreszta jak kto lubi, ziele angielskie (3 ziarenka i w sumie niekoniecznie),

Jak przyrządzić:

A mianowice. Posiekany czosen, imbiroze i cebule wrzucic na rozgrzane maslo. Jak masa zacznie sie rumienic dorzucic gorczyce i calosc na zloto poprosze. Pol minuty przed stanem optymalnym polecam wsypac curry - niech stostuje sie nieco. razem z tak samo potraktowana gorczyca dadza mily, orzechowy aromaton.
Teraz ziemniaki i dynia plus pare lyzek wody; po 15 min reszta warzyw (wszystko w spora kostke/grube plastry), mleko kokosowe, skorka z cytryny, kostka rosolowa i wydusic do pozadanej mientkosci.
Jak cos nie pasi to doprawic sokiem z cytryny, badz dodac wiecej curry, badz dosolic. Jak za rzadkie to ciut maki kukurydzianej. Dacie rade.
zapodawac z ryzem.

Jak podawać?

na talerzu

Uwagi:

Tak naprawde to maslo powinno byc klarowane, a dynia butternut squash, ale nie przeginajmy. Wersja z kminem tez dobra (wrzucasz razem z gorczyca). Nie wiem jak w Polsce z mlekiem kokosowym. Jesli pojawi sie problem, powinno to zadzialac z jogurtem. A moze by dodac do jogo troche miazszu kokosowego? Smakujta i bawta sie drogie dzieci.

Czas przygotowania:

wiadomo - to zalezy, trza probowac
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.02.2005 teaver

patison to taka dynia :) tyle ze ma biala skorke, jest przewaznie okragla i ma sliczny wyglad- ma falbanki dookola. Bardzo smaczna! W smaku nie przypomina maki- w przeciwienstwie do dyni, jest b... Pokaż więcej

patison to taka dynia :) tyle ze ma biala skorke, jest przewaznie okragla i ma sliczny wyglad- ma falbanki dookola. Bardzo smaczna! W smaku nie przypomina maki- w przeciwienstwie do dyni, jest bardziej jak cukinia. Polecam malenkie patisonki z zalewy zamiast ogorkow kiszonych- pyszne!

Zgłoś 21.02.2005 teaver

patison to taka dynia :) tyle ze ma biala skorke, jest przewaznie okragla i ma sliczny wyglad- ma falbanki dookola. Bardzo smaczna! W smaku nie przypomina maki- w przeciwienstwie do dyni, jest b... Pokaż więcej

patison to taka dynia :) tyle ze ma biala skorke, jest przewaznie okragla i ma sliczny wyglad- ma falbanki dookola. Bardzo smaczna! W smaku nie przypomina maki- w przeciwienstwie do dyni, jest bardziej jak cukinia. Polecam malenkie patisonki z zalewy zamiast ogorkow kiszonych- pyszne!

Zgłoś 22.02.2005 wazon

tak naprawde to ja chyba nie dalem papryki...

Zgłoś 06.09.2005 kminek

patison to taki ufok, którego sam hodujesz :)

Zgłoś 19.12.2005 asik

kostka rosolowa ???? - wykluczone

jak juz cos, to kostka warzywna !!!!! ;)