Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cycki teściowej

Tekst i foto Lena Janowska 23.10.2009

Nazwa, która zapewne nawiązuje do kształtu biszkoptów i do dekoracji z migdałów, niezmiennie rozbawia całe towarzystwo zebrane przy stole. Moi domownicy jednak lubią to ciasto nie z powodu zabawnej nazwy, ale z powodu maku i wiórków kokosowych połączonych z czekoladową polewą i kremem budyniowym. Poza tym ciasto jest proste w przygotowaniu i można je zrobić razem z dziećmi. A wspólne gotowanie jest coraz częściej praktykowane w wielu domach. Namawiam do tego, bo to wielka frajda, choć niestety – także dużo sprzątania.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
825 złśredni120 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

6 jajek,
1 szklanka suchego maku,
225 g wiórków kokosowych,
sok wyciśnięty z 1-2 cytryn wymieszany z wodą,
paczka okrągłych biszkoptów,
pół szklanki cukru.

Masa:

1 budyń śmietankowy,
2 szklanki mleka,
1 margaryna,
pół szklanki cukru.

Polewa:

7 łyżek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru,
5 dag masła (ćwierć kostki),
2 łyżki kakao.

Do dekoracji:

kilka migdałów.

Jak przyrządzić?

Białka oddzielić od żółtek.

Ubić z cukrem.

Dodać żółtka, suchy mak i wiórki kokosowe.

Całość włożyć do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 20 minut.

Gdy ciasto lekko przestygnie, nasączyć go sokiem z 1 cytryny, wymieszanym z wodą (proporcje według uznania).

Ja wolę bardziej suche ciasto.

Budyń rozpuścić w 3/4 szklanki zimnego mleka, a resztę mleka zagotować, wsypać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać (długość gotowania zgodna z przepisem na opakowaniu).

Margarynę utrzeć z cukrem.

Do masy powoli dodawać budyń i ucierać mikserem.

Na całą powierzchnię (także na boki) upieczonego i wystudzonego ciasta nałożyć masę budyniową, a na wierzch biszkopty skropione sokiem z cytryny zmieszanym z wodą.

Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową (możesz ją zrobić także z rozpuszczonej tabliczki gorzkiej czekolady - ja wolę taką).

Polej na biszkopty.

Ciasto udekoruj migdałami bez skórki.

Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.

Do przygotowania tego ciasta możesz użyć mniej cukru, ja dodaję więcej, bo moi domownicy lubią bardzo słodkie ciasta.

Jak podawać?

Do kawy, herbaty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.10.2009 helga

witam;-)mam pytanko co zrobic z białkami,rozumię ze zołtka ubic z cukrem,tylko nic nie napisane czy białka tez połaczyc ,prosze napisac pozdrawiam gorąco

Zgłoś 25.10.2009 kasia

Pisze, co zrobić z białkami :)

Zgłoś 26.10.2009 anetra

do masy dobrze dodać trochę alkoholu!

Zgłoś 26.10.2009 AlicjaK

Ja znam tom ciasto pod nazwa "Cycki Murzynki".

A zamiast biszkpotów na wierzch mozna ułożyc zwykłe herbatniczki i polać polewą i wtedy nie ma cycków.

Aha do nasączenia c... Pokaż więcej

Ja znam tom ciasto pod nazwa "Cycki Murzynki".

A zamiast biszkpotów na wierzch mozna ułożyc zwykłe herbatniczki i polać polewą i wtedy nie ma cycków.

Aha do nasączenia ciasta dodaje troche alkoholu :).

Zgłoś 26.10.2009 zjawa

podpowiedzcie prosze, czy mak musi być cały czy zmielony w tych piersiach ?

Zgłoś 25.10.2009 smakosz

Jaka blaszka do tego najlepsza będzie(wymiary)?

Zgłoś 18.01.2012 ktoś

Cycki murzynki,cycki teściowej,cycki cyganki it.d.. ale nikt jeszcze nie wpadł na to ze to żadne cycki,to piersi !! i nie trzeba żadnych studiów,żeby to wiedzieć ! .Pozdrawiam

Zgłoś 24.10.2009

Dokladnie, cycki Mutrzynki a nie tesciowej. Skoro wam sie kojarzy czarny cycek z tesciowa to gratuluje apetytu :/

Zgłoś 24.10.2009 ewelina

ta polewa apetycznie nie wygląda

Zgłoś 25.10.2009 PIŁECZKA

CHCĘ SPRÓBOWAĆ TO WSPANIAŁE CIASTO.

Zgłoś 25.10.2009 leila18

coś tu nie gra ilość mleka - w przepisie 2 szklanki a w przygotowaniu budyniu 3/4 i 2 szklanki

Zgłoś 01.11.2009 Cha-cha

Czy nie mozna miec tesciowej afro-amerykanki?

Zgłoś 27.10.2009 wsz

To ciasto od wieków nazywa się CYCKI MURZYNKI

Zgłoś 29.10.2009 Sonia

Piekę to od dawna i nazywa sie jako piersi murzynki dobre

Zgłoś 02.11.2009 eluś

logiczne że wystygnąć... inaczej margaryna/maslo - co tam dacie - popłynie

Zgłoś 03.11.2009 ares

nie wazne jak sie nazywa, wazne ze jest dobre :)))))))))

Zgłoś 04.11.2009 basia

Tego ciasta nie zrobię ....sama nazwa tego ciasta jest niesmaczna!

Zgłoś 07.11.2009 elka

nie podałaś ile cukru do tych białek ? pozdrawiam

Zgłoś 13.11.2009 gisia

No właśnie - to są CYCKI MURZYNKI :) w końcu po coś ta polewa jest :)

Zgłoś 23.10.2009 skaakka

Znam to ciasto, u nas nazywa się "cycki Murzynki".

Zgłoś 23.10.2009 KASIA

A u mnie ,,cycki babuni''

Zgłoś 23.10.2009 vicky

U nas też mówi sie na nie CYCKI Murzynki

Zgłoś 23.10.2009 Dama

Nie lubie tego ciasta.

Zgłoś 23.10.2009 kuchcik

"Cycki teściowej" - gdy polewa jest z BIAŁEJ czekolady :P A sam placek - bez maku.

A gdy polewa jest czarna, a ciasto jest makowe to to są "Cycki Murzynki".

Nic n... Pokaż więcej

"Cycki teściowej" - gdy polewa jest z BIAŁEJ czekolady :P A sam placek - bez maku.

A gdy polewa jest czarna, a ciasto jest makowe to to są "Cycki Murzynki".

Nic nie chce mówić, ale ktoś tu pomylił dwa różne ciasta :P

Zgłoś 23.10.2009 =spdol

znam ten przepis jako cycki cyganki

Zgłoś 23.10.2009 Jagoda

ja pięke często to ciasto jest pyszne a nazywam go" cycki murzynki"

Zgłoś 24.10.2009 Anna

Po pierwsze: ciasto i biszkopty należy namoczyć sokiem z cytryny, wodą i ALKOHOLEM, najlepiej wódką lub spirytusem.

Po drugie: budyń najlepiej zrobić własnoręcznie, a nie z torebki, a prze... Pokaż więcej

Po pierwsze: ciasto i biszkopty należy namoczyć sokiem z cytryny, wodą i ALKOHOLEM, najlepiej wódką lub spirytusem.

Po drugie: budyń najlepiej zrobić własnoręcznie, a nie z torebki, a przede wszystkim dodać MASŁO, a nie margarynę, posmak margaryny w kremie psuje smak całego ciasta.

Po trzecie: ciasto nazywa się cycki murzynki, jakkolwiek niewłaściwie by to brzmiało...

Zgłoś 23.10.2009 Joella

Ja do wody z sokiem z cytryny dolewam wódkę, kieliszek wlewam też do kremu, zeby ciasto było bardziej wyraziste i mniej mdłe. zamiast migdałków na górę kładę rodzynki.

Zgłoś 24.10.2009 brzeginia

A u mnie to się zawsze nazywało cycki teściowej :D Nie smarowaliśmy biszkoptów całych polewą, tylko robiliśmy kropki na samym środku biszkopta (otoczki) i na to rodzynki-wychodziły cycki europej... Pokaż więcej

A u mnie to się zawsze nazywało cycki teściowej :D Nie smarowaliśmy biszkoptów całych polewą, tylko robiliśmy kropki na samym środku biszkopta (otoczki) i na to rodzynki-wychodziły cycki europejskie :D

Zgłoś 24.10.2009 Virus

Dokładnie ciasto bardzo dobre i nazywa sie cycki murzynki

Zgłoś 24.10.2009 hanik

ja znam to ciasto pod nazwą: Cycki murzynki :))))

Zgłoś 24.10.2009 kucharek

To nie żadne cycki teściowej tylko CYCKI MURZYNKI

Zgłoś 24.10.2009

u nas nazywa sie to cycki murzynki:)

ale tak czy inaczej jest bardzo dobre:)

Zgłoś 30.10.2009 mamaT

Białka ubic z cukrem dodac żółtka itd :):)

Powodzenia

Zgłoś 31.10.2009 gosc

czy nazwa musi byc taka wulgarna?, chamska? to smieszy? kogo?

chyba tylka prostaków!

niestety, degeneracja narodu postepuje. równamy w tył!

ile osob pracujacych w tym porta... Pokaż więcej

czy nazwa musi byc taka wulgarna?, chamska? to smieszy? kogo?

chyba tylka prostaków!

niestety, degeneracja narodu postepuje. równamy w tył!

ile osob pracujacych w tym portalu skonczylo solidne, dzienne, panstwowe, nieplatne studia?

Zgłoś 02.11.2009 Jagódka

Ciasto powyżej, to nie żadne "cycki", a białkowiec (przepis oryginalny zamieszczony w książce kucharskiej wydanej w 1980 roku). Ciasto będzie pyszne jeśli biszkopty namoczymy chwilkę w... Pokaż więcej

Ciasto powyżej, to nie żadne "cycki", a białkowiec (przepis oryginalny zamieszczony w książce kucharskiej wydanej w 1980 roku). Ciasto będzie pyszne jeśli biszkopty namoczymy chwilkę w wódce rozcieńczonej wodą (proporcje wg uznania).

Ciasto godne polecenia

Zgłoś 25.10.2009 ja!

1)Jaki budyń wersja na 0,5l mleka czy na 1 litra?

2)A ten budyń ma wystygnąć przed połączeniem z margaryną?

Zgłoś 16.01.2010 ewa

ciasto znam pod nazwa cycki murzynki a biszkopty nasaczam wodka z woda pycha alenie dla dzieczi

Zgłoś 27.12.2011 O matko...

Niech jeszcze z 15 kolejnych osób napisze, że to ciasto ma inną nazwę to normalnie szlag mnie trafi! Kobieta podała nazwę pod jaką zna to ciasto, wystarczy, że jedna osoba poda inną a nie z 20..... Pokaż więcej

Niech jeszcze z 15 kolejnych osób napisze, że to ciasto ma inną nazwę to normalnie szlag mnie trafi! Kobieta podała nazwę pod jaką zna to ciasto, wystarczy, że jedna osoba poda inną a nie z 20...ludzie, opanujcie się. Normalnie mądrzejsi od Salomonowych gaci...

Zgłoś 28.03.2012 Aga

Czy to jakies forum rozchisteryzowanych feministek? komu przeszkadza w nazwie slowo "cycki"???????? Ludzie to tylko ciasto a czy te cycki sa murzynki, cyganki, babuni czy jakiejs Kowal... Pokaż więcej

Czy to jakies forum rozchisteryzowanych feministek? komu przeszkadza w nazwie slowo "cycki"???????? Ludzie to tylko ciasto a czy te cycki sa murzynki, cyganki, babuni czy jakiejs Kowalskiej co za roznica?????????????? Ciasto to ciasto po cholere tyle tepych komentarzy????????????

Zgłoś 25.08.2013 mniam

super wyglada

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/tort-tiramisu.html

zapraszam

Zgłoś 25.08.2013 333

Jak do tej pory zawsze to byly cycki murzynki,ale jak widac poprawnosc polityczna wkroczyla nawet do kuchni;)

Zgłoś 25.08.2013 gość

to ciasto nazywa się CYCKI MURZYNKI ! a nie cycki tesciowej....