Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cynamonowy kurczak Traviatty

Tekst i foto LA TRAVIATTA 25-02-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- kurczak surowy, podzielony na części, lub udka z kurczaka w ilości zależnej od osób będących na obiadku...
- 4 jabłka lobo,
- cynamon, pieprz cayenne, vegeta, może być imbir, majeranek (niekoniecznie),
- tłuszcz do smażenia.

Jak przyrządzić:

Kurczaczka podzielić na części, jeśli są to udka to nie dzielić. Mięsko natrzeć przyprawami - vegetą, pieprzem i cynamonem. Następnie podsmażyć mięsko na patelni i zrumienione przełożyć na blaszkę. Obok mięska porozkładać obrane i pokrojone w cząstki jabłak, posypać je cynamonem i majerankiem i piec w piekarniku kurczaczka aż będzie miękki. Zapach nie pozwoli Wam trzymać go długo w niewoli piekarnika.

Potrzebne przybory:

Patelnia, blaszka do pieczenia lub duuuuże naczynko żaroodporne.

Jak podawać?

Kurczak jest świetny z ryżem, ale jeszcze lepszy z pieczonymi ziemniaczkami. Życzę wszystkim smacznego!

Uwagi:

Danie jest wysmienite, poza tym te doznania smakowo - zapachowe, jest to po prostu inne. Bardzo łatwe i nadaje się na przyjęcia ale i na obiadek, czy kolację.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.03.2003 GRA

fAJNY. Podaj jeszcze przepis na pyszne pieczone ziemniaki

Zgłoś 21.09.2003 Raf

Chętnie wypróbuję ale ile tak mniej więcej trzeba piec i w jakiej temperaturze? Nie mam doświadczenia .... ;)

Zgłoś 26.09.2003 LATRAVIATTA

Raf --- :) Jeśli chodzi o instrukcje dot. precyzyjnego określenia czasu i temp. pieczenia... to jestem noga... robię wszystko "na oko", jeśli zobaczę, że kurczak ma brązową , chrupiacą... Pokaż więcej

Raf --- :) Jeśli chodzi o instrukcje dot. precyzyjnego określenia czasu i temp. pieczenia... to jestem noga... robię wszystko "na oko", jeśli zobaczę, że kurczak ma brązową , chrupiacą skórkę, po podziabaniu widelcem nie leją się krwawe soki - jest dobry :D wiem , że to może beztroskie podejście do gotowania, ale lubię improwizować - wtedy jedzenie ma kawałek mojego serca - takie podroby gratis ;) A poza tym - każdy ma inny piekarnik, sam najlepiej wiesz jak szybko się ngrzewa Twój, bo mój często szwankuje..:( Pozdrawiam i życzę smacznego...

Zgłoś 13.03.2006 KasiaK

Kurczak jest wyśmienity. Wspaniały aromat i smak. Polecam!!!

Zgłoś 14.01.2007 Monia i Grzes

Pyszny, choc troszke go przewegetowalam.. :)

polecam - inne spojrzenie na drob! smacznego

Zgłoś 28.03.2007 leksik

PYCHA!

Ja użyłam 3 udek qraka i dodałam jeszcze czosnek. piekło się jakies 1,5 godziny w 175 stopniach. Troszkę przesadzilam z chilli - łyżeczka to jednak za dużo ;) ziemniaki też się upi... Pokaż więcej

PYCHA!

Ja użyłam 3 udek qraka i dodałam jeszcze czosnek. piekło się jakies 1,5 godziny w 175 stopniach. Troszkę przesadzilam z chilli - łyżeczka to jednak za dużo ;) ziemniaki też się upiekły w miedzyczasie, ale najsmaczniejsze było z ryżem - polany sosem z kurczaka i jabłek był baaaardzo dobry. Polecam =]