Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cytrynowa sałatka z ciecierzycą

Tekst i foto Magdalena Pomorska 12.09.2013

Lekki i zdrowy pomysł na lunch. Sałatka to proste, szybkie i zdrowe danie, które może stanowić propozycję na lekki lunch lub kolację. Wśród dobrze znanych sałatek warto poszukać takich, które łączą oryginalne smaki. Właśnie taka jest sałatka z ciecierzycy, sałaty rzymskiej, rzodkiewki z nutą cytryny.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
312 złprosty30 min.niska

Składniki:

2 szklanki ugotowanej i odsączonej ciecierzycy, 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub więcej według uznania), 4-5 łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki kminku, sok i skórka z 1 małej cytryny, 2-3 posiekane rzodkiewki, kilka garści posiekanej sałaty (np. sałata rzymska), 1/4 szklanki posiekanej szalotki, 2 szczypty czerwonej papryki, pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

W dużej misce wymieszaj ciecierzycę z musztardą Dijon, oliwą z oliwek, kminkiem i skórką z cytryny. Dodaj sól i pieprz, skrop cytryną. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie dodaj pozostałe posiekane warzywa, ponownie dodaj przyprawy, sok z cytryny i musztardę – ilość dostosuj do swoich kubków smakowych, raz po raz próbując sałatkę. Danie możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.01.2016 Muoi

Cheap Brewers Parra Limited Jerseys Cheap Blue Jays Jenkins Game

Jerseys