Cytrynowe szaszłyki rybne
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | ? zł | prosty | 15 min. | ? |
Składniki:
450 g filetu (np. dorsz),450 g filetu łososia,
2 duże pomarańcze,
1 różowy grejpfrut,
1 pęczek świeżych liści laurowych,
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki miodu,
2 żabki rozgniecionego czosnku,
sól i pieprz
Jak przyrządzić:
Każdy obrany filet pokroić na 16 części,usunąć błonę z pomarańczy i grejpfruta.
Na 8 szpikulców nadziewać kawałki ryby, pomarańczy, grejpfuta i liście laurowe.
Szaszłyki umieścić w płaskim naczyniu,
sporządzić marynatę ze skórki i soku z cytryny oraz miodu i czosnku. Polać nią rybne szaszłyki i doprawić do smaku.
Przykryć i schładzać przez 2 godziny. Obracać od czasu do czasu.
Rozgrzać grill lub ruszt w piekarniku do średniej temperatury. Ułożyć szaszłyki, opiekać przez około 8 minut.
Jak podawać?
Podawać z chrupiącym pieczywem.Czas przygotowania:
Plus dwie godziny schładzania.
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Szlachetna odmiana sałatki warzywnej. Jeśli tylko macie dostęp do świeżego wędzonego pstrąga, to spróbujcie. W moim domu taka zdobycz trafiała się rzadko i zwykle naraz pojawia się cała ławica pstrągów, więc pomysłów na ich wykorzystanie było wiele. Sałatka z ziemniaków, jajek, marchewki i ogórków konserwowych wygrała w tym rankingu. Żaden ze składników nie ma prawa zdominować łagodnego smaku wędzonego pstrąga, całość komponuje się wspaniale, a najlepszy efekt osiągniemy, jeśli poskromimy łakomstwo i odstawimy sałatkę na noc do lodówki.
Komentarze
Zgłoś 21.05.2006 LOLA
NAPEWNO SPROBUJE,BRZMI DEKADENCKO.....
ALE MAM PYTANIE CZY TE OWOCE SIE NIE ROZPADNA???
Zgłoś 10.12.2007 marta
moze byc