Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cytrynowe szaszłyki rybne

Tekst i foto Emilka 26-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty15 min.?

Składniki:

450 g filetu (np. dorsz),
450 g filetu łososia,
2 duże pomarańcze,
1 różowy grejpfrut,
1 pęczek świeżych liści laurowych,
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki miodu,
2 żabki rozgniecionego czosnku,
sól i pieprz

Jak przyrządzić:

Każdy obrany filet pokroić na 16 części,
usunąć błonę z pomarańczy i grejpfruta.
Na 8 szpikulców nadziewać kawałki ryby, pomarańczy, grejpfuta i liście laurowe.
Szaszłyki umieścić w płaskim naczyniu,
sporządzić marynatę ze skórki i soku z cytryny oraz miodu i czosnku. Polać nią rybne szaszłyki i doprawić do smaku.
Przykryć i schładzać przez 2 godziny. Obracać od czasu do czasu.
Rozgrzać grill lub ruszt w piekarniku do średniej temperatury. Ułożyć szaszłyki, opiekać przez około 8 minut.

Jak podawać?

Podawać z chrupiącym pieczywem.

Czas przygotowania:

Plus dwie godziny schładzania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.05.2006 LOLA

NAPEWNO SPROBUJE,BRZMI DEKADENCKO.....

ALE MAM PYTANIE CZY TE OWOCE SIE NIE ROZPADNA???

Zgłoś 10.12.2007 marta

moze byc