Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Cytrynowiec

Tekst i foto Gabi 03-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:


Masa:
1 litr wody,
3 żółte budynie,
3 cytryny,
2 kostki tłuszczu; ,
3 jajka,
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl. wody,
200 g cukru pudru. Biszkopt.

Jak przyrządzić:

Upiec biszkopt. Budynie wymieszać w 1/2 szkl. wody i ugotować w pozostałej ilości wody i soku z cytryn.
Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem, dodać 3 żółtka, powoli dodawać masę budyniowo-cytrynową.
Białka ubić z 3 łyżkami cukru i dodać do masy, zetrzeć skórki z 2 cytryn i dodać do masy, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Smacznego!

Uwagi:

Do ciasta można ugotować galaretki o smaku cytrynowym. Wtedy ciasto wygląda dużo lepiej, ale to zależy od gustu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.