Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Cytrynowiec

Tekst i foto Renata 11-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złwymagający70 min.dużo

Składniki:

Biszkopt:
- 6 jaj,
- 1 i 1/2 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/2 szkl. cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia (składniki na blache nie na prodziż).

Masa 1:
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 kostki masla roslinnego,
- 2 jaja,
- 2 cytryny (moze byc cytrynka w plynie).


Masa smietanowa:
- 1/2 litra smietny, moze byc 12%, 18%, nawet slodka smietanka 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 paczki smietany "fix" w proszku,
- 10 paczek malutkich herbatnikow (tych wiekszych idzie jakies 5 paczek).

Jak przyrządzić:

Aby przyrzadzic biszkopt, nalezy ubic 6 jaj z cukrem do bialosci, potem dodac make wymieszana z proszkiem i maką ziemniaczana.


Przyrzadzanie masy 1:
Budyń ugotowac w 1/2 litra wody ze szklanką cukru,
do ugotowanego budyniu dodac sucha torebke galaretki.
Nastepnie maslo utrzec z żołtkami i dodawac zimny budyń oraz sok z 1 cytryny, a na koniec pianę z 2 bialek.
Gdy biszkopt sie upiecze, nalezy go dobrze nasaczyc sokiem z cytryny rozrobionym z woda i rozsmarowac biszkopt masą 1
i wlozyć ciasto do lodoki, az zastygnie.
1/2 l śmietany ubic z 4 łyżkami cukru pudru i 2 paczkami smietany "fix" (w proszku). Śmietane wylożyc na masę.
Na wierzch ułożyć herbatniki nasączone w soku z cytryny.

Ciasto samkuje jak lody polecam i czekam na wasze opinie. SMACZNEGO!!!

Jak podawać?

Na zimno:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.09.2004 marta

Ciasto wygląda na smaczne, ale jakoś wzdrygam się na myśl o surowych jajkach. Czy one są konieczne? Bo jak sobie pomyślę, że po zjedzeniu mojego ciasta goście wylądowaliby w szpitalu z ciężkim z... Pokaż więcej

Ciasto wygląda na smaczne, ale jakoś wzdrygam się na myśl o surowych jajkach. Czy one są konieczne? Bo jak sobie pomyślę, że po zjedzeniu mojego ciasta goście wylądowaliby w szpitalu z ciężkim zatruciem, to jakoś nie jestem pewna, czy warto ryzykować:(. A może się mylę?

Zgłoś 15.09.2004 Ulik

Jajka, które używa się w stanie surowym należy zanurzyć na ułamek sekundy we wrzącej wodzie wtedy są bezpieczne i nie grozi zatruciem.Pozdrawiam

Zgłoś 15.09.2004 marta

Witaj Ulik:) Wiem o tym, że należy je potraktować wrzątkiem, ale z tego, co się orientuję, to nie na ułamek sekundy a na dłużej - co najmniej 10 sekund, jeśli oczywiście chce się całkowicie poz... Pokaż więcej

Witaj Ulik:) Wiem o tym, że należy je potraktować wrzątkiem, ale z tego, co się orientuję, to nie na ułamek sekundy a na dłużej - co najmniej 10 sekund, jeśli oczywiście chce się całkowicie pozbyć pałeczek salmonelli :( Ale dziękuję za komentarz:) Pozdrawiam.

Zgłoś 15.09.2004 Renata

w sumie to mozna sprubowac wykonac ta mase bez jajek tylko nie wiem jak ona wyjdzie.Narazie robilam z jajkami i objaw zatrucia nie ma u nikogo kto jadl to ciasto

Zgłoś 16.09.2004 marta

Wiem Renatko, że się przyczepiłam do tych jajek. Ciasto jest na pewno pyszne i z zachowaniem jako-takich zasad higieny na pewno nic nikomu się nie stanie. Przepraszam za zamieszanie i dzięki za ... Pokaż więcej

Wiem Renatko, że się przyczepiłam do tych jajek. Ciasto jest na pewno pyszne i z zachowaniem jako-takich zasad higieny na pewno nic nikomu się nie stanie. Przepraszam za zamieszanie i dzięki za przepis. :-)

Zgłoś 16.09.2004 Mega

Ciasto wyglada na swietne,ale te jajka MUSZĄ byc sparzone wrzatkiem! zawsze trak trzeba robić w przypadku uzycia surowych jaj.Uwierzcie mi,widzialam zatrutych salmonella - w ciescie na zimno z s... Pokaż więcej

Ciasto wyglada na swietne,ale te jajka MUSZĄ byc sparzone wrzatkiem! zawsze trak trzeba robić w przypadku uzycia surowych jaj.Uwierzcie mi,widzialam zatrutych salmonella - w ciescie na zimno z surowymi jajkami-koszmar na wiele dni + leczenie szpitalne! wiec warto poswiecic pare chwil na pozbycie sie salmonelli.pozdrawiam.pa

Zgłoś 17.09.2004 Renata

Wybaczcie drogie Panie ze nie dodałam aby jaka były sparzone Absolutnie sięz tym zgadzam i przepraszam za wszelkie niedociągniecia Pozdrawiam

Zgłoś 01.10.2004 livia

placek pyszny... robiłam go w zeszłą sobotę...dziękuje za przepis

Zgłoś 15.12.2004 ania

Tych jajek nie trzeba dodawać surowych, można je ubić na parze, następnie nadal ubijając ostudzić i dopiero dodać do kremu. Będzie jeszcze bardziej puszysty i na pewno bezpieczy!!!

Zgłoś 26.07.2006 Gosia

ciasto jest naprawde godne polecenia:D ten przepis mam od mojej kuzynki, cała moja rodzina uwiewlia to ciasto, jest bardzo lekkie i ma naprawde znakomity smak. Nie ma zadnej uroczystosci rodzine... Pokaż więcej

ciasto jest naprawde godne polecenia:D ten przepis mam od mojej kuzynki, cała moja rodzina uwiewlia to ciasto, jest bardzo lekkie i ma naprawde znakomity smak. Nie ma zadnej uroczystosci rodzinej bez tego placka:D

Zgłoś 27.09.2006 mirakula

Ciasto rewelka !! Można dodać do poł litra smietany 30% 250- 18 %bedzie wiecej i smaczniej :)Biszkopt namaczam herbata z cytryna bardzo mocno

Zgłoś 27.09.2006 mirakula

Do Marty jak sie kupuje jajka z niewiadomego zrodla pochodzenia to moze sie tak zdazyc dotyczy takze hipermarketow !!!:)

Zgłoś 08.12.2006 misieq

ciasto wspaniale :D polecam

Zgłoś 27.06.2007 Agniecha

Co wy ludzie przyczepiliście się do tych jajek. Ja tyle lat robie kremy na takich jajkach i jeszcze się jakoś nikt nie zatruł. Bez przesady.

A jeśli chodzi o ciacho to niebo w gębie

... Pokaż więcej

Co wy ludzie przyczepiliście się do tych jajek. Ja tyle lat robie kremy na takich jajkach i jeszcze się jakoś nikt nie zatruł. Bez przesady.

A jeśli chodzi o ciacho to niebo w gębie

Zgłoś 23.11.2009 Re

Odnosnie surowych jajek w kremie.

Mam do tego wstret i nigdy jajek nie daje. A kremy i tak wychodzą smaczne...