Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cytrynówka akademicka

Tekst i foto student :) 30-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2223 złśredni? min.-

Składniki:

1 l spirytusu,
1 kg cytryn,
1 mały słoiczek miodu,
2/3 szklanki cukru,
woda mineralna niegazowana (ewentualnie przegotowana kranówa!)

Jak przyrządzić:

Cytryny obieramy i kromy w kosteczkę. Zalewamy je spirytusem na 24 godz. Przelewamy miksturę przez sitko i przecieramy cytryny (te odcedzone), wszystko jest razem zmieszane. Pozostałości po cytrynach wywalamy.
Cukier i miód zalewamy ciepłą, ale nie gotującą sie wodą i wlewamy do spirytusu. Wody lejemy tak, aby wszystkiego wyszło 2,25 l. Czekamy, aż się wszystko przegryzie, chłodzimy i pijemy!!!

Potrzebne przybory:

1 człowiek do przyrządzenia
- kilku do picia!

Jak podawać?

W "setkach" i bez popitki! Najlepiej na stojaka i na szybciora ;)

Uwagi:

Smakuje jak napój. Można pić bez popitki (ale to już chyba każdy student mieszkający w akademiku wie!!!)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.05.2006 pewdin

no przepis wyglada z calej ilosci cytrynowke jakie tu sa najlepiej zaraz bedzie obiony wieelki test :D

Zgłoś 29.05.2006 Student ;)

No!!! Mam nadzieje ze bedzie smakować:)

Pozdro!!!

Zgłoś 10.12.2008 Bri

a była wzmianka , że Ty ten spirytus kupujesz w sklepie??

po cenie hurtowej u zaprzyjaźnionego Pana Kazia z pod 3 i wszystko sie zgadza...

Zgłoś 15.12.2006 izbalea

Ja sadze,ze nie trzeba kroic cytryny wystarczy ja wycisnac. Trunek przedni. Pozdrawiam i polecam.

Zgłoś 04.05.2007 inaczej

ja to robię troszkę inaczej....mianowicie;cytrynki(ok.6 szt-muszą być z gładką sk,órką)sparzam, następnie obieram tylko tę żółtą część skórki(bardzo cieniutko), zalewam to półtorej szklanki wrzą... Pokaż więcej

ja to robię troszkę inaczej....mianowicie;cytrynki(ok.6 szt-muszą być z gładką sk,órką)sparzam, następnie obieram tylko tę żółtą część skórki(bardzo cieniutko), zalewam to półtorej szklanki wrzątku...resztę cytryn obieram z białej części skórki, przekrajam na pół i odciskam soczek, skórki)żółye ) gotuję na małym ogniu dodaję 2 łyżki miodu lipowego i 3 łyżki cukru tzrzcinowego, studzę, mieszam z połową literka spirytusku , do smaku można ewentualnie dodać kwsku albo cukru, ważne jest żeby przecedzić , wcale się nie musi gryźć,

Zgłoś 22.05.2007 sky

Zbliża się Międzynarodowy Dzień Cytrynówki

student.agh.edu.pl/~franiol/mdc.pdf

Zgłoś 13.09.2008 mihas

23 zł? przecież sam spirytus jest dużo droższy