Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cytrynówka

Tekst i foto DjKiller 20-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 0,5 l spitytusu,
- 0,5 l soku cytrynowgo (najlepiej kupć w sklepie w takich żółtych butelkach plastikowych),
- 0,5 kg(lub więcej jak kto lubi :-) cukru.

Jak przyrządzić:

Sposób przygotowania jest bardzo prosty:
zmieszać wszystkie składniki dokładnie wymieszać i to wszystko.
Dobrze jest zostawić na nocke żeby sie przegryzło ale nie koniecznie.

Potrzebne przybory:

Garnek i łyżeczka oraz butelki do rozlanie.

Jak podawać?

Spożywać można jak kto chce:
Ja piłem z popękanego kieliszka jednorazowego oraz z butelki plastikowej po jakimś napoju z zakrętką jak w ludwiku a kolega z blaszanego kubka 0,5l z uchem.

Uwagi:

Dobrze kopie a prawie nie czuć spirytusu.
Piłem kiedyś na wycieczce klasowej przy nauczycielach z butelki plastikowej prosto z gwinta, nikt nic nie zauważył ale szybko już mocno niepewnym krokiem musiałem się ulotnić :-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.08.2003 Wojskowy

DOBRE!

Zgłoś 01.09.2003 youriii

nawet lepsze

Zgłoś 25.09.2003 Staś

Trochę więcej szacunku dla tak wspaniałej wódki

Zgłoś 30.09.2003 jupi

a/.aa./uu,mueee /';, Staś!!! o co ci chodzi???

Zgłoś 16.11.2003 staś

po co sztuczny sok z butelki postaraj się trochę i wyciśnij sok z cytryn a poczujesz różnicę. Jeśli chcesz to podam Ci swój przepis !!

Zgłoś 18.11.2003 GIGA

do STASIA - podaj przepis na Twoja CYTRYNOWKE. Dziekuje.

Zgłoś 30.11.2003 staś

0,5 l spirytusu

0,7 kg cukru

0,7 kg cytryn

0,7 l wody

zagotuj wodę, dodaj cukier zamieszaj do rozpuszczenia, wystudź.

Cytryny tak trzeba obrać, by na skórkach ... Pokaż więcej

0,5 l spirytusu

0,7 kg cukru

0,7 kg cytryn

0,7 l wody

zagotuj wodę, dodaj cukier zamieszaj do rozpuszczenia, wystudź.

Cytryny tak trzeba obrać, by na skórkach nie została biała część (albedo), sok wycisnąć. pozostaje tylko wymieszać składniki ( łącznie ze skórkami) i poczekać cierpliwie jeden do dwóch dni. Przecedzić przez gazę bawełnianą i cieszyć się na nadejście soboty.

Ja pozostałe skórki zalewam jeszcze 0,5 l wódki, po dwóch dniach odlewam i tym mogę "wyregulować" smak wybrednym.

SPRAWDZIŁEM głowa nie boli, jak sprawdzisz odezwij się DZIĘKI!!

Zgłoś 30.11.2003 staś

przepraszam nie 0,5 l spirytusu a 1 litr jest późno i nie myślę.

Zgłoś 07.01.2004 ryk

Staś wczoraj degustowałem cytrynówkę Twojego przepisu z moją rodziną-jest wspaniała . Serdeczne dzięki, pozdrawiam.

Zgłoś 19.01.2004 miodek

opcjonalnie proponuję zamiast cukru użyć miodu - tylko naturalnego - bez sztuczności!!! ciekawy efekt - SMACZNEGO!!

Zgłoś 22.01.2004 STAŚ

SPRÓBUJCIE DO PÓŁ LITRA GOTOWEJ CYTRYNÓWKI DODAĆ 2 LUB 3 ŁYŻECZKI SUSZONEJ MIĘTY ,ZOSTAWIĆ NA TYDZIEŃ(TO NAJTRUDNIEJSZE) I PRZECEDZIĆ, PRÓBOWAŁEM, NOWE DOŚWIADCZENIE !!

Zgłoś 26.01.2004 ryk

Z tą miętą spróbuję i dam znać , ale myślę że będzie niezłe

Zgłoś 11.03.2004 Stryj

Staś. Rewelacja. Twój przepis stał się bazą do moich dalszych poszukiwań i eksperymentów. Od siebie dodam, że faktycznie zastąpić można część cukru naturalnym miodem. Można też pomanewrować prop... Pokaż więcej

Staś. Rewelacja. Twój przepis stał się bazą do moich dalszych poszukiwań i eksperymentów. Od siebie dodam, że faktycznie zastąpić można część cukru naturalnym miodem. Można też pomanewrować proporcjami na rzecz większej mocy ;-) Polecam też dodanie pół laski wanilii (albo całą laskę, niekoniecznie wanilii) do smaku jak kto lubi. No i faktycznie odkąd degustuję to cudo to zapomniałem co to kac. Dzięki.

Zgłoś 18.03.2004 staś

Do Stryja; odkąd sprawdziłem przepis na tę -nie wiem co napisać , bo przecież nie wódkę, w rodzinie nie pije się nic innego, ja natomiast na ''czystą'' nie mogę petrzeć a moj... Pokaż więcej

Do Stryja; odkąd sprawdziłem przepis na tę -nie wiem co napisać , bo przecież nie wódkę, w rodzinie nie pije się nic innego, ja natomiast na ''czystą'' nie mogę petrzeć a moja piwniczka mieści parę trunków- znasz przepis na ''listkówkę'' ?

Zgłoś 13.04.2004 mcPiotrek

powiem wam że cytrynówka w wersji mętnej (z naturalnych cytryn i bez odsączania)nie pozwoliła mi zamarznąć (i przeziębić się)podczas arktycznej mazowieckiej zimy. Minus 22 st. celsjusza i 10 god... Pokaż więcej

powiem wam że cytrynówka w wersji mętnej (z naturalnych cytryn i bez odsączania)nie pozwoliła mi zamarznąć (i przeziębić się)podczas arktycznej mazowieckiej zimy. Minus 22 st. celsjusza i 10 godz. na mrozie.Patent zajebisty.

Zgłoś 22.01.2011 mieciu

kiepski przepis najlepsza cytrynówka jest z świeżych cytryn do tego potrzeba 6 cytryn sparzyć następnie włożyć do dużego słoja zalać 0,7 litra spirytusu po 48 h wyjąć i wycisnąć sok zmieszać ze ... Pokaż więcej

kiepski przepis najlepsza cytrynówka jest z świeżych cytryn do tego potrzeba 6 cytryn sparzyć następnie włożyć do dużego słoja zalać 0,7 litra spirytusu po 48 h wyjąć i wycisnąć sok zmieszać ze spirytusem następnie 0,7 litra wody zagotować dodając 2,5 szklanki cukru po wystudzeniu zmieszać ze spirytusem następnie przecedzić przez duszlak rozlać do butelek i wstawić do lodówki na parę dni satysfakcja gwarantowana na zdrowie

Zgłoś 27.07.2004 TTIGER

CZe Mam prosbe Mogli byscie podac Przepisik na taka rasowa CZYSTA WÓDKE !!!MAM 0,5 Spyrolu i chce rozmaic jak najlepiej na 40% Pozdrawiam cze !!!! P.S Najlepiej piszcie na E-mail Tobtiger@poc... Pokaż więcej

CZe Mam prosbe Mogli byscie podac Przepisik na taka rasowa CZYSTA WÓDKE !!!MAM 0,5 Spyrolu i chce rozmaic jak najlepiej na 40% Pozdrawiam cze !!!! P.S Najlepiej piszcie na E-mail Tobtiger@poczta.fm Jeszcze raz Dzieki !!!!

Zgłoś 07.12.2004 anka

Przeczytałam Twój przepis na cytrynówkę i pochlebne o nim opinie. Zamierzam zrobic ja na Sylwestra:)

Tylko mam jedno pytanko: czy po wymieszaniu składników przechowywac cytrynówkę 1-2 dni... Pokaż więcej

Przeczytałam Twój przepis na cytrynówkę i pochlebne o nim opinie. Zamierzam zrobic ja na Sylwestra:)

Tylko mam jedno pytanko: czy po wymieszaniu składników przechowywac cytrynówkę 1-2 dni w lodówce, czy w temperaturze pokojowej?

Z góry dziękuje za odp.

Zgłoś 07.12.2004 anka

Pytanko kieruje do Stasia. Pozdro

Zgłoś 24.01.2005 staś

do Ani ; możesz ją przechowywać w dowolnym miejscu, ale schłodzona smakuje najlepiej, pamiętaj tylko ,że chłodna jest

'' zdradliwa'' ponieważ wydaje się słabsza.

... Pokaż więcej

do Ani ; możesz ją przechowywać w dowolnym miejscu, ale schłodzona smakuje najlepiej, pamiętaj tylko ,że chłodna jest

'' zdradliwa'' ponieważ wydaje się słabsza.

Zgłoś 04.02.2005 boabdil

Staś. 1 litr spirytusu i 0,7 litra wody to dosyć mocne proporcje. Można jeszcz zmodyfikować ten przepis tak, żeby skórki podgrzewać razem z wodą i z cukrem. Wtedy nie trzeba ich już trzymać pote... Pokaż więcej

Staś. 1 litr spirytusu i 0,7 litra wody to dosyć mocne proporcje. Można jeszcz zmodyfikować ten przepis tak, żeby skórki podgrzewać razem z wodą i z cukrem. Wtedy nie trzeba ich już trzymać potem w rozmieszanym trunku, gdyż zostawią swój smak w wodzie. Ja osobiście daję też mniej cukru, aby mdła nie była (ale to rzecz gustu). Można też robić z samych skórek (niektórzy twierdzą, że sok z cytryny wybija alkohol wchodząc z nim w reakcję - muszę się spytać jakegoś chemika).

Zgłoś 09.02.2005 Staś

Alkohol nie wchodzi w reakcję z sokiem z cytryn, ale to wit C zawarta w cytrynach łagodzi efekt wypitego alkoholu. Osobiście uważam, że nie powinno się podgrzewać skórek , bo oprócz smaku, przej... Pokaż więcej

Alkohol nie wchodzi w reakcję z sokiem z cytryn, ale to wit C zawarta w cytrynach łagodzi efekt wypitego alkoholu. Osobiście uważam, że nie powinno się podgrzewać skórek , bo oprócz smaku, przejdzie do nalewki cała chemia ,którą są przecież nafaszerowane dzisiejsze cytryny. Jeśli zaś chodzi o cukier to masz rację, można go regulować w/g własnych upodobań.

Zgłoś 09.02.2005 staś

proporcje są dobre, dochodzi przecież sok z cytryn

Zgłoś 25.02.2005 Maja

A ja mam jeszcze trochę inny przepis, prosto z Włoch:

7 cytryn obrać ze skórki, zalać 1 litrem spirytusu i odtawić na dwanaście dni. Do litra wody dodać 450 gram cukru i zagotować. Ostud... Pokaż więcej

A ja mam jeszcze trochę inny przepis, prosto z Włoch:

7 cytryn obrać ze skórki, zalać 1 litrem spirytusu i odtawić na dwanaście dni. Do litra wody dodać 450 gram cukru i zagotować. Ostudzić i połączyć z odcedzonym ze skórek spirytusem. Po dolaniu wody likier przybiera mleczną barwę i tak ma być. Taka jego uroda. Ale jest pyszne.

Pozdrowienia

Zgłoś 27.02.2005 Infernus

Czy zamiast spirytusu można użyc jakiejś podłej wódki dla obniżenia kosztów ? Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze wodka zmniejszy moc w koncu to nie to samo co spirol :P Odpowiedzcie prosze.

... Pokaż więcej

Czy zamiast spirytusu można użyc jakiejś podłej wódki dla obniżenia kosztów ? Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze wodka zmniejszy moc w koncu to nie to samo co spirol :P Odpowiedzcie prosze.

Zgłoś 28.02.2005 staś

My tu mówimy o dobrej nalewce, a nie o obniżaniu kosztów byle się opić

Zgłoś 01.03.2005 bartek77

Dzisiaj mój kumpel z liceum ma zamiar taką zrobić jak mówił staś i jutro degustujemy... zapowiada się niezły dzień... jednak z pewnych względów spirytus zmieniamy na wódkę ale mam nadzieje że ni... Pokaż więcej

Dzisiaj mój kumpel z liceum ma zamiar taką zrobić jak mówił staś i jutro degustujemy... zapowiada się niezły dzień... jednak z pewnych względów spirytus zmieniamy na wódkę ale mam nadzieje że nie straci zbyt dużo na smaku :P

Zgłoś 10.04.2005 waldi65

nie zapomnijcie dokładnie cytryn obrać z albeda,ponieważ trunek

będzie zbyt gorzki

Zgłoś 21.04.2005 efcia

Staś, Twoją cytrynówkę zrobiłam, wyszła super. Teraz znajomi proszą o przepis, już kolejnej osobie drukuję. Dzięki :))

Zgłoś 11.05.2005 Staś

do efci -cieszę się bardzo i smacznego. Ja też uważam, że milej się spędza czas w dobrym towarzystwie.

Zgłoś 23.07.2005 Janusz

Do Stasia Od lat robię różnego rodzaju nalewki głównie przepisy z książek i przyznam się że jeszcze nic nie zrob... Pokaż więcej

Do Stasia Od lat robię różnego rodzaju nalewki głównie przepisy z książek i przyznam się że jeszcze nic nie zrobiłem nadzwyczajnego. Do czasu jak nie znalazłem przypadkiem tej strony a na niej twojego przepisu na cytrynówkę. Jest rewelacyjny. zwłaszcz schłodzony.

Boję się tylko że żona popadnie w alkoholizm tak jej smakuje.

Zgłoś 02.09.2005 tingo

witam mam pytanie do stasia ile to ma procent?

Zgłoś 02.09.2005 tingo

witam mam pytanie do stasia ile to ma procent?

Zgłoś 02.09.2005 tingo

witam mam pytanie do stasia ile to ma procent?

Zgłoś 06.09.2005 staś

podałem przepis znajomym, przy następnym spotkaniu opowiada:

zrobiłem cytrynówkę i poszliśmy do przyjaciół , następną mają zrobić oni i teraz nie mogę doczekać się soboty. Janusz nie prz... Pokaż więcej

podałem przepis znajomym, przy następnym spotkaniu opowiada:

zrobiłem cytrynówkę i poszliśmy do przyjaciół , następną mają zrobić oni i teraz nie mogę doczekać się soboty. Janusz nie przejmuj się nie tylko twoja żona ją lubi, od pewnego czasu gdy jedziemy do mojego brata, ja zawsze wracam za kierownicą.

Tingo ,nie licz tylko się delektuj.

Zgłoś 13.09.2005 bvh

gbg

Zgłoś 14.09.2005 bastek

Stas, Twoj przepis podal mi kiedys moj bratanek. Super sprawa, i naprawde zdradliwa (jak zimna). Ktos sie pytal ile na oko ma %, wiec.... na oko to chlop w szpitalu, itp.

Pyszny trunek.

Zgłoś 23.10.2005 gumolek

waliłek to tydzień temu u wujka i jak mnie skopało to zek żygoł dwa tygodnie do butuów ale jest mocne

Zgłoś 16.11.2005 marek

Pytanko jak długo ma "leżakować" to cudo .

bo dzień to chyba mało?

Zgłoś 26.11.2005 zdzichz i dziabol

witamy.

wlasnie probujmy to cudo ale mamy pytanko czy ten sok z palastikowych butelkach t sok czy kasek cytrynowy tzw zapraa cytrynowa. my zrobilismy pol na pol tzn jedna z kwaskiem a dru... Pokaż więcej

witamy.

wlasnie probujmy to cudo ale mamy pytanko czy ten sok z palastikowych butelkach t sok czy kasek cytrynowy tzw zapraa cytrynowa. my zrobilismy pol na pol tzn jedna z kwaskiem a druga z rozrobionym kwaskiem- wieczor bedziemy wiedziec co i jak... ale czkeamy na wasze instrukcje.

pozdrawiamy

Zgłoś 27.11.2005 Dorka

Cytrynówka to jedna z ulubionych "naleweczek".

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to ja oprócz wersji z samej cytrynki bardzo polecam dodać do tego ananasy z puszki wraz z sokiem, gw... Pokaż więcej

Cytrynówka to jedna z ulubionych "naleweczek".

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to ja oprócz wersji z samej cytrynki bardzo polecam dodać do tego ananasy z puszki wraz z sokiem, gwarantuję - pycha

Zgłoś 01.12.2005 Nik

witajcie ja zrobiłem tą cytrynóweczke ale kurcze z innego troszki przpisu i tam nie pisąło żeby ibrac cytryny ze skórek i zalałem spirytem aby wyparzone i przekrojone na pół cytryny i wyszedł tr... Pokaż więcej

witajcie ja zrobiłem tą cytrynóweczke ale kurcze z innego troszki przpisu i tam nie pisąło żeby ibrac cytryny ze skórek i zalałem spirytem aby wyparzone i przekrojone na pół cytryny i wyszedł troszki gorzki ale dzisiaj dodamy troszki wody z cukrem może będzie git. Jak zrobie to napisze czy cos pomogło.

Zgłoś 02.12.2005 koneser

cytrynówka super rzecz ale 0,5 l soku cytrynowego to za dużo jest zakwaśna.ja dodaję miodu zamiast cukru polecam

Zgłoś 15.12.2005 dardi

Czy 0,7 kg cukru na litr spirytysu to aby nie za dużo?

Zgłoś 15.12.2005 dardi

Pytanie o cukier było oczywiście do Stasia.

Zgłoś 31.12.2005 MareG...GeraM

Ludzie to proste! 0,5 l spirolu, 5 cytryn, 0,5 l mineralnej i miodzik tak ze 200ml.

no i zaczynamy:

-cytryny umyc(mozna wyszorowac szczoteczka lub sparzyc wrzatkiem)

-cytryn... Pokaż więcej

Ludzie to proste! 0,5 l spirolu, 5 cytryn, 0,5 l mineralnej i miodzik tak ze 200ml.

no i zaczynamy:

-cytryny umyc(mozna wyszorowac szczoteczka lub sparzyc wrzatkiem)

-cytrynki pokroic na pol i do jakiegos naczynka (szczelnego!!) wlozyc!

- zalewamy cytrynki spirolem(kupiony z "tajnycz zrodel" czesto jest krojony ma od 80-90% sprawdzalem wiele razy :)

-wywarek leży sobie tak do nastepnego dznia!

-nastepnie wyciskamy cytrynki i mieszamy w osobnym naczynku z mineralna

- lekko podgrzewamy i dodajemy miodku(mozna i cynamonku lub wanilii)

-jak wystygnie dolewamy spirol(bedzie mial zolciutki kolorek :)

- i tada gotowe!

Uwaga dduuuuuuzy opozniacz!!

wlewajacie w siebie cytrynowe z umiarem bo "atakuje" z godzinnym opoznieniem

smacznego!!

Zgłoś 05.01.2006 gonia

wypróbuję któryś przepis. Zgadzam się na "atak". Taki mam właśnie cel.

Zgłoś 22.01.2006 alda

własnie tego szukałam :D:D:D

Zgłoś 14.03.2006 staś

Piłem niedawno moją cytrynówkę z włochami, przy ostatnim kieliszku jeden drugiemu wypił jego kieliszek, smakowało!!

Cukier oczywiście można sobie dopasować do swojego podniebienia

... Pokaż więcej

Piłem niedawno moją cytrynówkę z włochami, przy ostatnim kieliszku jeden drugiemu wypił jego kieliszek, smakowało!!

Cukier oczywiście można sobie dopasować do swojego podniebienia

Zgłoś 30.03.2006 Papusia

Zrobiłam cytrynówkę z przepisu STASIA i brak mi słów.Raczej nie lubię wódek , ale ta jest rzeczywiście uzależniająca.Rozdałam przepis dalej i martwię się o pobliskie sklepy monopolowe : ) .Popro... Pokaż więcej

Zrobiłam cytrynówkę z przepisu STASIA i brak mi słów.Raczej nie lubię wódek , ale ta jest rzeczywiście uzależniająca.Rozdałam przepis dalej i martwię się o pobliskie sklepy monopolowe : ) .Poprostu pychaaa.

Zgłoś 26.04.2006 Stud

nasz akademikowy sposób na najebke też nie wiele różni się od stasiowego:)))) Instrukcje są następujące: litr spirytu od ziomka z pokoju obok za 22zetka, 2,5 szklanki cukru 1,5zetka, literek min... Pokaż więcej

nasz akademikowy sposób na najebke też nie wiele różni się od stasiowego:)))) Instrukcje są następujące: litr spirytu od ziomka z pokoju obok za 22zetka, 2,5 szklanki cukru 1,5zetka, literek mineralki 2 zetka i 6 cytrynek 3zetka - wszystko dostępne w żabce:)))), cześć druga jak u stasia, po przygotowaniu do zamrażarki/lodówki - wchodzi super już po 2 godzinkach (oczywiscie zero kaca). Podsumowując otrzymujemy prawie 5 flaszeczek dobergo alko za niecale 3dyszki! Na zdrowie! PZDR

Zgłoś 02.05.2006 monika

nie piłam jeszcze cytrynówki,ale całkiem niedawno zakupiłam dwa litry spirytusu z zamiarem przerobienia go na szlachetne trunki.Może znacie jeszcze jakieś inne przepisy na fajne alkohole?

Zgłoś 03.05.2006 Krystyna

Zrobiłam to ,głowa nie boli to jest prawda ,nawet kaca człowiek nie ma po tym??????????????

Zgłoś 28.05.2006 grumacz

Przepis na jajo :)

1l spirytusu 30 żółtek, 4 puszki mleka słodzonego zagęszczanego, 1l mleka 2 lub 3,2 %, 10 cukrów waniliowych, 0,5 szklanki cukru.

Żółtka ubić mikserem dodać cuki... Pokaż więcej

Przepis na jajo :)

1l spirytusu 30 żółtek, 4 puszki mleka słodzonego zagęszczanego, 1l mleka 2 lub 3,2 %, 10 cukrów waniliowych, 0,5 szklanki cukru.

Żółtka ubić mikserem dodać cukier i mleko na koniec spirytus.Zostawić w lodówce.

Przepyszne, przepis wypróbowany.Trunek drogi ale niebo w ....... :)

Zgłoś 03.06.2006 dosinsky

Odczucia konsumenta cytrynowki:

- bol glowy - nie stwierdzono,

- zapitka - zbedna,

- wrazenia smakowe - rewelacja ;)

(na 1L spirytusu dalem 1.0kg cytryn, 0.7kg cukru ... Pokaż więcej

Odczucia konsumenta cytrynowki:

- bol glowy - nie stwierdzono,

- zapitka - zbedna,

- wrazenia smakowe - rewelacja ;)

(na 1L spirytusu dalem 1.0kg cytryn, 0.7kg cukru i wody tyle, zeby wyszlo 2,5L trunku)

Zgłoś 17.06.2006 Ewa

Do Stasia - Twoja cytrynówka już od dość dawna gości w moim domu. Przepis "poszedł w świat", trunek cieszy się zasłużonym powodzeniem. Zapisałam sobie tę stronę w ulubionych, żeby przy... Pokaż więcej

Do Stasia - Twoja cytrynówka już od dość dawna gości w moim domu. Przepis "poszedł w świat", trunek cieszy się zasłużonym powodzeniem. Zapisałam sobie tę stronę w ulubionych, żeby przypadkiem Cię w przyszłości nie przeoczyć. Pozdrawiam

Zgłoś 15.08.2006 raulo

Staś a co zrobic jak dla mnie wedłóg Twojego przepisu cytrynówka jest za słodka ?

Zgłoś 13.07.2011 Kdh

Pilne !!!:)

Zrobilem cytrynowke wg przepisu Stasia. Jest super... Ale jednak jest troche za mocna. Jak ja delikatnie oslabic? Sama woda? Woda z sokiem? Czy woda z cukrem...

Prosze o ... Pokaż więcej

Pilne !!!:)

Zrobilem cytrynowke wg przepisu Stasia. Jest super... Ale jednak jest troche za mocna. Jak ja delikatnie oslabic? Sama woda? Woda z sokiem? Czy woda z cukrem...

Prosze o pilna odpowiedz, bo potrzebuje ja na piatek:) niestety bedzie pita ciepla.

Pozdr.

Zgłoś 02.03.2007 jis

No przekonałem się właśnie zaczynam ją rozrabiać

Zgłoś 18.12.2008 lw147

Hej dziś zamierzam zrobić 7 literków wódeczki z przepisu Stasia na własne potrzeby. Za pamięci chce otworzyć tzw "metę" w akademiku po ile macie spirytus jak ktoś ma tanio niech da nam... Pokaż więcej

Hej dziś zamierzam zrobić 7 literków wódeczki z przepisu Stasia na własne potrzeby. Za pamięci chce otworzyć tzw "metę" w akademiku po ile macie spirytus jak ktoś ma tanio niech da namiar słyszałem ze można dostać nawet poniżej 10 zl przy dużych zamówieniach ;P obecnie mam za 14zl oczywiscie po 14 jest sprawdzony i dobry a nie z borygo ;)

Zgłoś 31.08.2006 M@alpens89

Prze*****a jest ta flaszeczka!!wchodzi jak woda!Nic tylko pic i pic:DEma ziomy!

Zgłoś 24.02.2007 emi :* :*

CYTRYNÓWKA jest mniammmmmii ..bardzo, bardzoo ale to bardzooo dobra, rewelacja ..i nic dodać nic ująć :D:D niedawno poznałam jej smak na pewnym poschizowanym wypadzie :D (buziaki dla ekipy AGH)... Pokaż więcej

CYTRYNÓWKA jest mniammmmmii ..bardzo, bardzoo ale to bardzooo dobra, rewelacja ..i nic dodać nic ująć :D:D niedawno poznałam jej smak na pewnym poschizowanym wypadzie :D (buziaki dla ekipy AGH) :* :*

Zgłoś 24.02.2007 emi :* :*

CYTRYNÓWKA jest mniammmmmii ..bardzo, bardzoo ale to bardzooo dobra, rewelacja ..i nic dodać nic ująć :D:D niedawno poznałam jej smak na pewnym poschizowanym wypadzie :D (buziaki dla ekipy AGH)... Pokaż więcej

CYTRYNÓWKA jest mniammmmmii ..bardzo, bardzoo ale to bardzooo dobra, rewelacja ..i nic dodać nic ująć :D:D niedawno poznałam jej smak na pewnym poschizowanym wypadzie :D (buziaki dla ekipy AGH) :* :*

Zgłoś 24.02.2007 emi :* :*

CYTRYNÓWKA jest mniammmmmii ..bardzo, bardzoo ale to bardzooo dobra, rewelacja ..i nic dodać nic ująć :D:D niedawno poznałam jej smak na pewnym poschizowanym wypadzie :D (buziaki dla ekipy AGH)... Pokaż więcej

CYTRYNÓWKA jest mniammmmmii ..bardzo, bardzoo ale to bardzooo dobra, rewelacja ..i nic dodać nic ująć :D:D niedawno poznałam jej smak na pewnym poschizowanym wypadzie :D (buziaki dla ekipy AGH) :* :*

Zgłoś 24.02.2007 Armec

gdzie wy kupujecie ten spirytus tak tanio ? :P

Zgłoś 13.10.2006 staś

powiem szczerze .że nie spodziewałem się takiego oddźwięku, raulo dopasuj sobie proporcje ,zmniejsz ilość cytryn i cukru, pracuję jako barman i zastanawiam się czy nie wprowadzić u siebie tego... Pokaż więcej

powiem szczerze .że nie spodziewałem się takiego oddźwięku, raulo dopasuj sobie proporcje ,zmniejsz ilość cytryn i cukru, pracuję jako barman i zastanawiam się czy nie wprowadzić u siebie tego świetnego trunku

Zgłoś 13.10.2006 staś

pozdrowienia dla Ewy

Zgłoś 03.12.2006 Drago

robilem juz takie cos z cytrynka w butelce ... tylko zapomnialem o cukrze :P nie polecam ... kwasidlo przesadne ... a rozrabialem 200ml sprytu 200ml wody i 100 ml cytryny ...niepolecam :P

Zgłoś 13.02.2007 Paszka

Cytrynówka to jeden z najlepszych trunków jaki piłem, ja osobiście produkując cytrynówke, ścieram cytryne na tarce tak aby nie naruszyć warstwy białej nastepnie wyciskam sok i dodaje do ostudzod... Pokaż więcej

Cytrynówka to jeden z najlepszych trunków jaki piłem, ja osobiście produkując cytrynówke, ścieram cytryne na tarce tak aby nie naruszyć warstwy białej nastepnie wyciskam sok i dodaje do ostudzodzone i osłodzopnej wody i tak pozostawiam wraz z dodanym na końcu spirytusem. tylko niech mi ktoś doradzi jak uzyskać przezroczystą klarowność, z waty i gazy juz korzystałema trunek i tak był mętny.

Zgłoś 17.12.2006 sikoń

przepis dobry do zaprawiania swojaka

Zgłoś 24.12.2006 Edi

Z litra ile flaszek robicie ? Staś później jak przedzedzisz to wszystko to od razu zaczynasz rozlewanie ?

Zgłoś 28.12.2006 marush

dobry przepis kaca nie ma :) hmm ten przepis jest w akademikach :) ludzie pija pija pija :) i kaca się nie ma doskonały przpis :) ale czy osobiscie bole bez modyfikacji przpisu Stasia taki jak j... Pokaż więcej

dobry przepis kaca nie ma :) hmm ten przepis jest w akademikach :) ludzie pija pija pija :) i kaca się nie ma doskonały przpis :) ale czy osobiscie bole bez modyfikacji przpisu Stasia taki jak jest jest ok :) z miodem osobiscie nie pije bo to deko mnie mdli wiec moze kwestia upodobania :) probowałme z gotowanie skórek bleee okrótne było (nie polecam)

Zgłoś 29.12.2006 Tekla

W mojej rodzinie robi sie to od wiekow, pyszne. Nie bawimy sie z obieraniem cytryn, tylko:

0,5 L spirytu

0,5 L wody

4 cytryny

1 szkl cukru

wode sie gotuje i mi... Pokaż więcej

W mojej rodzinie robi sie to od wiekow, pyszne. Nie bawimy sie z obieraniem cytryn, tylko:

0,5 L spirytu

0,5 L wody

4 cytryny

1 szkl cukru

wode sie gotuje i miesza z cukrem. Studzi, dodaje wymyte i wyparzone cytryny. Pokrojone w ósemki, zalewa spirytem, odstawia.

Trunek pracuje, po 24 h juz mozna odcedzic i wypic, ale im dluzej stoi tym lepszy.

Aha, nie polecam miodu. Miod ze spirytusem nie dzila za dobrze.

cytryna jak najbradziej, to co zle wytaca sie i zostaje samo dobro.

Zgłoś 02.01.2007 zimek

po przeczytaniy tych wszystkich komentarów i przepisu stasia oczywiście taka mnie chęć naszła ze jutro zaczynam przygode z cytrynówką ;)))))))))))))))))))))))))))))))

Zgłoś 03.01.2007 Vendeur

Witajcie!

Ja także od jakiegoś czasu piję cytrynówkę. Przepis identyczny od znajomego. Swoją drogą ciekawe kto go pierwszy wymyślił.

Osobiście robię to tak:

1L spirytusu, kt... Pokaż więcej

Witajcie!

Ja także od jakiegoś czasu piję cytrynówkę. Przepis identyczny od znajomego. Swoją drogą ciekawe kto go pierwszy wymyślił.

Osobiście robię to tak:

1L spirytusu, którym zalewamy 1 kg cytryn (obrane dokładnie, poćwiartkowane nożem i potem rozgniecione w rękach na miazgę - wrzucamy wszystko oczywiście); do tego 1 L wody przegotowanej z rozpuszczonym cukrem (ok. 0,5 kg). Zostawiam to na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągam i przelewam przez sitko ze średnimi oczkami. Wyciskam wszystko dokładnie, kładąc na sitku miazgę cytrynową nasączoną cytrynówką i dokładnie naciskając dłonią - nie warto uronić żadnej kropli! Potem rozlewam do butelek.

Koszty:

spirytus - 20 zł

cytryny - 5 zł

woda - gratis

cukier - 1,5 zł

średnio 5 zł za 0,5 L pysznego trunku!

Dziś robię kolejną partyjkę, ostatnio zakupiłem 3 L spirytusu :)

PS. Wiecie ile może leżeć taki spirytus w butelkach plastikowych z żółtymi korkami? Bo mam w dobrej cenie i może więcej na zapas bym wziął... ;-)

Zgłoś 14.01.2007 mike77

witam

mam pytanko: probowal moze ktos zastapic cytrynki limonkami (te male zielone) ?? jest jakas roznica w smaku? czy wogole sie nadaja??

Zgłoś 16.01.2007 max

tak sie napaliłem że jutro do czech po spyrol jade :P

dam znać jak smakowało wkrótce

pozdrawiam stasiu

Zgłoś 16.01.2007

3 litry spirytusu w czechach - 60 zł

2,5 kg cytryn - 8 zł

2 kg cukru - 5zł

frajda z 13 butelek - nieobliczalna

:D :D :P

dla mnie bomba , anakonda

... Pokaż więcej

3 litry spirytusu w czechach - 60 zł

2,5 kg cytryn - 8 zł

2 kg cukru - 5zł

frajda z 13 butelek - nieobliczalna

:D :D :P

dla mnie bomba , anakonda

stasiu

pozdrawiam

miód malina oko sie szkle , ekipa pozdrawia

p.s

nie zdążyło sie przepalić do jutra

hehehe

Zgłoś 16.01.2007 max

Zgłoś 16.01.2007 max

to wczesniej pisałem ja , heheheh

zamotany

to sie podpisac zapomnieałem

pozdro gnoje

miłej degustacji

peace for all

Zgłoś 24.01.2007 CTB

bardzo dobra ! glowa po niej nie boli :D jedna z lepszych, ktore pilisysmy : ): ):) POLECAMY !!!!

Zgłoś 03.06.2007 X

Najlepiej pić sam 96% spyrol.

Zgłoś 14.05.2007 limonka

A ja bym chciała rozrobić spiryt jednak z zaprawą cytrynową (sokiem kupnym) i tak sie zastanawiam ile jej dodać do 0,5 l spirytusu żeby wódka potem nie była kwaśna tylko jedynie lekko "złam... Pokaż więcej

A ja bym chciała rozrobić spiryt jednak z zaprawą cytrynową (sokiem kupnym) i tak sie zastanawiam ile jej dodać do 0,5 l spirytusu żeby wódka potem nie była kwaśna tylko jedynie lekko "złamana" i czy wtedy w ogóle potrzebny jest cukier (zależy mi tylko na przełamaniu smaku spirytusu, żeby nie był taki że tak powiem szpitalny)

Zgłoś 15.06.2007

jak ktos lubi belty to niech to pije. sok z cytryn powinien byc naturalny. mniej cukru 1,5 szklanki cukru 2 szklanki soku i lirt spirytusu. to jest najlepszy przepis na cytrynowke

Zgłoś 01.07.2007 bakus

ja wole sie skopcić , a cytrynówkę spróbujemy zrobić z kumplami na obóz harcerski :D:D:D

Zgłoś 21.10.2007 grosik

a ja wczoraj zrobiłem z takich oto składników:

1 l spiru

1l mleka ( BIAŁE )

1kg cukru

2 cukry wanilinowe

3 cytryny

cytryny pokroiłem w drobną kostkę i z... Pokaż więcej

a ja wczoraj zrobiłem z takich oto składników:

1 l spiru

1l mleka ( BIAŁE )

1kg cukru

2 cukry wanilinowe

3 cytryny

cytryny pokroiłem w drobną kostkę i zalałem spirem

mleko przelałem do garnka i zacząłem ubijać mikserem dodając powoli cukier wanilinowy i zwykły tak aby sie rozpuścił

cytryny z mlekiem przelałem do dużej butelki i do tego dodałem mleko z cukrem

należy to zamknąć szczelnie i wymieszać i odstawić na (nie polecam dla niecierpliwych) 4-6 tygodni

mleko zacznie sie ścinać i przesuwać w butelce ku górze a przezroczysta ciecz zacznie opadać na dno

po ok 6 tygodniach przecedzić a odcedzony serek powstały z mleka najlepiej skonsumować

po odcedzeniu klarować ok 1-2 tygodnia

i kosztować to piękne cudo

sam zrobiłem i już sie nie mogę doczekać

Zgłoś 18.12.2008 lw147

zajebioza

Zgłoś 01.11.2007 anka

Zgłoś 01.11.2007 anka

miodzio cytrynowka polecili znajomi moja zona tez chyba sie rozpije

Zgłoś 01.11.2007 anka

miodzio cytrynowka polecili znajomi moja zona tez chyba sie rozpije

Zgłoś 01.12.2008 jaska

dobra jest nalewka zwana "pomaraczowy wisielec".przepis z kuchni kresowej-też pycha -już robłam!a cytrynówkę mam zamiar wypróbować. cytryny czekają w lodówce....

Zgłoś 30.11.2008

4 lub 5 sparzonych cytryn obieram ze skórki, wyciskam z nich sok, ( będzie około 1 szklanki) obrane skórki gotuje w 1,5 l. wody ze szklanką cukru. Gotuję 20 minut, przelewam przez sitko, dodaję ... Pokaż więcej

4 lub 5 sparzonych cytryn obieram ze skórki, wyciskam z nich sok, ( będzie około 1 szklanki) obrane skórki gotuje w 1,5 l. wody ze szklanką cukru. Gotuję 20 minut, przelewam przez sitko, dodaję wyciśnięty sok z cytryn, tak aby było 1,5 litra zalewy. Do gorącej zalewy dodaję 3 łyżki naturalnego miodu i po wystygnięciu mieszam z 1 l. spirytusu. Wychodzi 2,5 litra cytrynówki 40 procentowej. Jak ktoś lubi można dodać kilka goździków lub wanilię. Ale lepiej nie eksperymentować. Po wypicie nie wiesz co to kac i można nie popijać. Pasuje do wszystkiego - obiadu, ciasta itp., itd.

Zgłoś 08.12.2007 grinch551 =)

dobra cytrynówka dobra... nawet na 12 lat...

Zgłoś 03.01.2008 Eryk

czy taka wódka po zmieszaniu składników się nie zepsuje ile można ją trzymać.

Zgłoś 19.01.2008 Fragcia

ja robiłam cytrynówke tak, że do wódki dawałam cytrynę, którą wcześniej sparzyłam i ponabijałam ziarnkami kawy. Siedziała sobie dni 5 w wódce z cukrem. Po tych pięciu dniach wódka dostała żółtaw... Pokaż więcej

ja robiłam cytrynówke tak, że do wódki dawałam cytrynę, którą wcześniej sparzyłam i ponabijałam ziarnkami kawy. Siedziała sobie dni 5 w wódce z cukrem. Po tych pięciu dniach wódka dostała żółtawego koloru i cytrynowo-kawowego aromatu.

Po cytrynówce zostały już tylko wspomnienia :) a teraz zabieram się za pomarańczówke.

Btw ktoś próbował eksperymentować z gejfrutem? :>

Zgłoś 15.03.2008 mlody

pilem kilka razy cytrynowke to jest najlepsza wodka ;) nie trzeba przepijac ;) ale jak klepnie to tyle :) pycha ;) musze sobie zrobic ;)

Zgłoś 02.04.2008 migacz

CZY WSZYSTKIE SKORKI Z TYCH 0,7 KG TRZEBA POKROIC I WSYPAC DO SPIRITUSU

Zgłoś 25.06.2011 Stowa

Z lemonkami jest nawet lepsza ta naleka, zawsze robilem z cytryna i raz z ciekawosci zastapilem je lemoka ,bylo rewelacyjne.Nastepny przepis srobowalem dodajac jeden listek swiezej miety na bote... Pokaż więcej

Z lemonkami jest nawet lepsza ta naleka, zawsze robilem z cytryna i raz z ciekawosci zastapilem je lemoka ,bylo rewelacyjne.Nastepny przepis srobowalem dodajac jeden listek swiezej miety na botelke i to bylo mistrzoswo swiata.Od dwodziestu lat tak juz maje i jeszcze zyje.Z miodem jes smaczniejsze tyko trzeba dodry miodik a to kosztuje,np. akacjowy jest super, ale miodzik jes ciezki imoze bolec glowka. Cokier jest tez ok jak ktos woli taniej a chce wiecej wypic.Moj przepis to 750ml spirytusu 96%(niestety w Stanach niema pol litrowek),150ml miodu(zmniejszylem z orginalnego przepisu ktory byl 200 ml bo bylo dla mnie za slodkie)200 ml wycisnietego soku z lemonek ( lub cytryn) i okolo 600 ml przegotowanej i ostudzonej wody.Trunek bedzie mial okolo 40%.Jest troszke ostrzejsza w smaku bo mniej slodka a lemonki sa kwaskwe.Powinno sie wedlog starych przepisow polezakowac PRZYNAJMNIEJ MIESIAC.Reakcja chemiczna miesznia spirytusu a innymi plynami jest troszke dloga,dlatego gdy sie pije swiezo mieszny to ciezko na drogi dzien rozwiazac zadanie matematyczne.To uwaga dla naszyczh polski Zakow.Poadrawiam i na zdrowie. PS.Do wyciskania cytryn mozna kupic elektryczna wyciskarke taka jak kiedys byla w polsce szklana na spodeczku tylko ta sie sama kreci i mozna robic wieksze ilosci bez bolu nadgarstka. :)

Zgłoś 04.06.2008 staś

WITAM PONOWNIE MYŚLAŁEM ŻE TAMAT UPADŁ ALE NIE , NIE PRÓBUJCIE Z INNYMI OWOCAMI NIE WARTO , CYTRYNÓWKA MOŻE STAĆ DŁUGO , ALE JAK BY TO BYLO MOŻLIWE, JA MAM TAKI SPECJALNY NOŻYK DO OBIERANIA TYCH... Pokaż więcej

WITAM PONOWNIE MYŚLAŁEM ŻE TAMAT UPADŁ ALE NIE , NIE PRÓBUJCIE Z INNYMI OWOCAMI NIE WARTO , CYTRYNÓWKA MOŻE STAĆ DŁUGO , ALE JAK BY TO BYLO MOŻLIWE, JA MAM TAKI SPECJALNY NOŻYK DO OBIERANIA TYCH CYTRYN.

Zgłoś 05.12.2008 Kubin

Jak widzę po komentarzach - przepis świetny ;) Nic tylko przygotować cytrynóweczkę Stasia na nadchodzącą wigilię. Stasiu jesteś gość, mam nadzieję, że trafię na inne przepisy Twojego autorstwa :... Pokaż więcej

Jak widzę po komentarzach - przepis świetny ;) Nic tylko przygotować cytrynóweczkę Stasia na nadchodzącą wigilię. Stasiu jesteś gość, mam nadzieję, że trafię na inne przepisy Twojego autorstwa :)

Pozdrawiam