Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cytrynówka

Tekst i foto djzabex 18-08-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3l30 złbardzo trudny--

Składniki:

1l spirytusu, 1-1,5 kg cytryn, 6 szklanek wody, 2 szklanki cukru.

Jak przyrządzić:

Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok z wyciśniętych cytryn, bez pestek, można dodać miąższ, następnie dodajemy spirytus, wszystko bardzo dobrze wymieszać, wstrząsnąć, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, przechowywać w miejscu zaciemnionym, chłodnym no i oczywiście z dala od dzieci. Cytrynówka najlepiej smakuje po 3-4 tygodniach.

Potrzebne przybory:

Duży garnek bądź baniak, butelki.

Jak podawać?

Schłodzoną lub ze Spritem również schłodzonym.

Uwagi:

Nie polecam używania soku z cytryn z butelki (wyjdzie ohydny smak). Można dodać kilka saszetek cukru waniliowego dla zmiany smaku. Cytrynówkę przechowywać w butelkach SZKLANYCH (inaczej przejdzie plastikiem).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.05.2010 hansss

30zł i 1 l spirytusu?? chyba jak sam destulujesz...

Zgłoś 03.06.2015 gość

spirytusu sklepowego nie polecam