Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cytrynówka

Tekst i foto mariano 01-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

- jeden litr spirytusu,
- jeden litr wody,
- jedna cytryna,
- pół szklanki cukru.

Jak przyrządzić:

Umyć cytryne przekroić na krzyż, nie rozcinać, włożyć do spirytusu zalać wodą, pół szklanki cukru zalać wrzątkiem do pełna, połączyć z resztą odstawić na trzy dni. Po trzech dniach wyjąć cytrynę na zdrowie.

Jak podawać?

Powinna być zimna.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.10.2004 kasica

co to znaczy "nie rozcinac"? tylko skorke naciac?

Zgłoś 10.10.2004 ch.w.d.p

dobre to to nie jest fuuuuuuuuj qrwa

Zgłoś 21.10.2004 Barman

Piłes TOOOO.

Powinieneś zalać samym spirytusem na 7-em dni cytrynę naciętą do połowy,a potem cukier z przegotowana wodą mineralną niegazowana zalać. 1 Litr Spiru-0.8 Litra wody i 7 łyżecz... Pokaż więcej

Piłes TOOOO.

Powinieneś zalać samym spirytusem na 7-em dni cytrynę naciętą do połowy,a potem cukier z przegotowana wodą mineralną niegazowana zalać. 1 Litr Spiru-0.8 Litra wody i 7 łyżeczek cukru.Po wymieszaniu odstawić na 3-y dni dobrze zamknięte.Po czym cytrynę można cieniutka pokroić i przechowując w lodówce dodawać do ciast.

Życzę ci SMACZNEGO !!!!

Zgłoś 17.04.2005 kulis

joł jakie 60 dni 12 godzin i mozna poginac

eczeniej probowaliśmy czekac 3 dni ale często gęsto brak alkocholu przyśpiesza proces dojrzewania cytrynówy :P

ja macham 1l spirytu 1,3-... Pokaż więcej

joł jakie 60 dni 12 godzin i mozna poginac

eczeniej probowaliśmy czekac 3 dni ale często gęsto brak alkocholu przyśpiesza proces dojrzewania cytrynówy :P

ja macham 1l spirytu 1,3-1,5 wody 6 cytrynek i pol szkalnki cukru wszystko do garnuszka i rano ( lub wieczorem ) mozna łoic brat

Zgłoś 28.11.2004 el zol

moge sie wypowiedziec bo robie najswspanialsza cytrynoweczke na swiecie. 1 litr sprajta, 0,8 litra wody, 12 CYTRYN!!!!! , miod plus cukier i lisc(-ie) miety. do sprajta woda musi byc przegotowan... Pokaż więcej

moge sie wypowiedziec bo robie najswspanialsza cytrynoweczke na swiecie. 1 litr sprajta, 0,8 litra wody, 12 CYTRYN!!!!! , miod plus cukier i lisc(-ie) miety. do sprajta woda musi byc przegotowana lekko schlodzona. odstawic na siedem dni. nie ma kaca poniewaz cytryna uzupelnia wyplukane zasoby witaminki c. wspaniala!!! dziewczyny, ktore nie pija wodki sa zachwycone poniewaz mozna pic bez popitki polecam na swieta dla rodzinki. milej imprezy. uwazajcie na powroty do domku;-)))))))0

Zgłoś 28.11.2004 el zol jeszcze raz

aha i odstawic najlepiej na 7 dni razem z plywajacymy cytrynkami , wyjac dopiero na sam koniec i nie przecedzac!!! musi byc metna. pdoawac schlodzona. pozdrawiam

Zgłoś 18.12.2004 Korek

Ostatni przepis jest najbardziej zbliżony do oryginalnego Limoncino, pochodzącego ze słonecznej Italii. Zmrożony kieliszek do likieru + zmrożone Limoncino

Zgłoś 20.01.2005 Alllegra

To nie jest żadna cytrynówka, tylko ordynarna wóda z cytryną. Klasyczna nalewka musi się przegryzać 4-6 tygodni, żeby nie czuć było dominującego smaku spirytusu. No i ma moc ok. 60 proc.

... Pokaż więcej

To nie jest żadna cytrynówka, tylko ordynarna wóda z cytryną. Klasyczna nalewka musi się przegryzać 4-6 tygodni, żeby nie czuć było dominującego smaku spirytusu. No i ma moc ok. 60 proc.

Zgłoś 05.05.2005 Prometeusz

litr spirytusu, litr wody, 8 cytryn, 1,5 szklanki cukru. Wymieszać spirytus z wodą wsypać cukier, obrać cieniutko cytrynę( najlepiej obierakiem do ziemniaków tak żeby biała skórka pozostała na c... Pokaż więcej

litr spirytusu, litr wody, 8 cytryn, 1,5 szklanki cukru. Wymieszać spirytus z wodą wsypać cukier, obrać cieniutko cytrynę( najlepiej obierakiem do ziemniaków tak żeby biała skórka pozostała na cytrynie) wrzucić skórki do spirytusu i wody, wycisnąć sok z obranych cynryn i wlać do spirytusu. Pozostawić na 24 godziny, po odstaniu przecedzić przez gazę(sitko) wlać do butelek. Na zdrowie.

Zgłoś 20.05.2005 Majster

Oj moi mili widze że nie potrzebny chaos nastał. Ja proponuje sprawdzony sposób mojej rodziny tudzież:

- Literek spirytusu

- Półtora literka wody niegazowanej Żywiec

- 3/4 s... Pokaż więcej

Oj moi mili widze że nie potrzebny chaos nastał. Ja proponuje sprawdzony sposób mojej rodziny tudzież:

- Literek spirytusu

- Półtora literka wody niegazowanej Żywiec

- 3/4 szklanki cukru

- 8 cytryn, w tym 4 obrane ze skórki a 4 nie obrane i pociete na ćwiartki wszytie,

Taka kompozycje nalezy wrzucić do konkretnego słoika i najlepeij ajkby z 10 dni sie gryzło to a pozniej elegancko schłodzic i wychlastac wchodzi bez popychacza ;]

Zgłoś 22.06.2005 101k

A ja zrobiłem tak i jestem pod wrażeniem:

8 cytryn - obciąć dupki, przekroić na pół (wzdluż) i zalać wrzątkiem, najlepiej w jakimś garnku.

Szklanka cukru + szklanka gorącej wody -... Pokaż więcej

A ja zrobiłem tak i jestem pod wrażeniem:

8 cytryn - obciąć dupki, przekroić na pół (wzdluż) i zalać wrzątkiem, najlepiej w jakimś garnku.

Szklanka cukru + szklanka gorącej wody - dokładnie wymieszać i jak się skończy mieszać, to akurat cytrynki sa OK i możemy wylać wrzątek, i wyciągnąć. Kroimy je na plastry (3 z jednej połówki najlepiej) i wyciskamy na maksa do jakiegoś naczynia. (mi wyszło jakieś półtorej szklanki soku). Przecedzić i pomieszać z osłodzoną wodą. Wziąc 2 butelki 0,5l ładne ;) i zalać tym do połowy, resztę wlać spirtu. Po 10 min. jak nam chemia objetość zmniejszy uzupełnić pozostałym soczkiem. Jeszcze w ten sam dzień jest naprawdę cool!!

Zgłoś 18.09.2005 pitersis

Ludzie cytrynowke to sie robi popierwsze nie z całych cytryn tylko ze skorek cytryny :-)

Zaczynamy obieramy z ok 1,5 kg cytryny tak żeby nie bylo na skorkach tego bialego - bardzo cienko... Pokaż więcej

Ludzie cytrynowke to sie robi popierwsze nie z całych cytryn tylko ze skorek cytryny :-)

Zaczynamy obieramy z ok 1,5 kg cytryny tak żeby nie bylo na skorkach tego bialego - bardzo cienko ( biale powoduje ze cytrynowka jest gorzka) :-)

zalewamy litrem spirytusu na 3 - 4 dni - po 3-4 dniach cedzimy - przygotowujemy w tym czasie roztwor 1 lg cukru + 1litr wody mozna dac wiecej wody mniej cukru lub naodwrot - kwestia gustu czy wolimy slabsze czy bardziej slodkie kazdy musi wyprobowac :-)

- czekamy az woda ostygnie i mieszamy ze spirytusem - czekamy jakies 3 / 4 dni (zeby sie przegryzlo dobrze :-) i rozlewamy do butelek :-)

Zgłoś 15.11.2005 ZIELIK

Po pierwsze zgadzam się że sok z cytryny zawiera witaminy - co zmniejsza (nawet w dużym stopniu) objawy kaca. Dlatego ja nigdy nie bawię się w skórki - tylko do litrowej butelki wciskam 4 cytryn... Pokaż więcej

Po pierwsze zgadzam się że sok z cytryny zawiera witaminy - co zmniejsza (nawet w dużym stopniu) objawy kaca. Dlatego ja nigdy nie bawię się w skórki - tylko do litrowej butelki wciskam 4 cytryny przecedzając sok przez płatki bawełniane - wprost do butelki - do tego jakieś 10 łyżeczek miodu (trunek jest o wiele lepszy niż z cukrem - nie jeden to potwierdzi) zalewam do połowy spirytkiem - i ostro mieszam (ok 3 min - aż miód się całkowicie rozpuści) i zostawiam na 3-4 dni - później tylko uzupełniam wodą - i na godzinkę do zamrażarki - gotowe - popijać coś takiego sokiem lub colą to jest GRZECH. pozdrówki.

Zgłoś 23.01.2006 spyroman

ja robie taką:

0,5 l spirytusu

0,5 l wody

6 cytryn

40 dag cukru

Łupimy 3 cytryny bardzo cienko, tylko z żółtej skórki i zalewamy w całości (nie kroimy ich)spir... Pokaż więcej

ja robie taką:

0,5 l spirytusu

0,5 l wody

6 cytryn

40 dag cukru

Łupimy 3 cytryny bardzo cienko, tylko z żółtej skórki i zalewamy w całości (nie kroimy ich)spirytusem na 24 godz.

Rozpuszczamy cukier w wodzie i wlewamy do niej przecedzony sok (z samego miąszu ) z 6 cytryn łącznie z tymi wyciągniętymi ze spirytusu.Na koniec powoli wlewamy spirytus i zostawiamy na minimum 1 dzień.

Można ją pić litrami bez żadnych konsekwencji kacowo żołądkowych:)

Zgłoś 29.03.2006 Damos

Mam super przepis na CYTRYNÓWKĘ:

6 średnich cytryn

1,5 szklanki cukru

0.5 litra spirytusu (może być z przemytu)

Cytryny sparzyć, wycisnąć sok,wlać do słoika połączyć ... Pokaż więcej

Mam super przepis na CYTRYNÓWKĘ:

6 średnich cytryn

1,5 szklanki cukru

0.5 litra spirytusu (może być z przemytu)

Cytryny sparzyć, wycisnąć sok,wlać do słoika połączyć z cukrem.

W drugim słoiku zalać spirytusem połówki łupinek z cytryn.

WAŻNE!!! usunąć pestki (przeciwnie będzie gorzkie)

Zostawić na max 24 godziny

Co jakiś czas mieszać dla rozpuszczenia cukru

powstałe extrementa przecedzić i połączyć. Dolać wody dla uzyskania pełnego 1Litra

WZKAZANIA bardzo dobrze wchodzi lekko zchłodzona.Cytryna neutralizuje alkohol.dobrze działa podczas przeźebień.

PRZECIWWZKAZANIA nie więcej niż litr na głowę

NA ZDROWIE

Zgłoś 29.03.2006 Damos

jescze jedno dobze wycisnąć skórki z cytryn bo pochłaniają spyrol niczym Armia Radziecka

Zgłoś 15.04.2006 Mariusz

U nas cytrynówka to rodzinna tradycja ...

robimy ją tak:

- 1 litr przegotowanej wody (nie gorącej, może być mniej jak ktoś woli mocniejszy)

- dodajemy 16 małych łyżeczek cuk... Pokaż więcej

U nas cytrynówka to rodzinna tradycja ...

robimy ją tak:

- 1 litr przegotowanej wody (nie gorącej, może być mniej jak ktoś woli mocniejszy)

- dodajemy 16 małych łyżeczek cukru (mieszamy)

- dodajemy sok z 4 cytryn (gdy więcej to kwaśna)

- do całości dodajemy 1 kytr spirytu.

Potem do lodówki na noc

Na drugi dzień rewelacja

Zgłoś 27.04.2006 Bunia12

A ja i tak robie najlepsza cytrynowke na swiecie i jest tak rewelacyjna ze wam przepisu nie zdradze!!:P

Zgłoś 27.04.2006 mieszko84

rzadko sie z Bunia zgadzam...ale tu całkowicie ma racje!!Takiej cytrynówki jaką on robi to nikt na swiecie!!:))

Zgłoś 27.04.2006 witek

Bunia 12 no normalnie Twój wyrób to pyszota :)))) mniam, mniam

Zgłoś 27.04.2006 Wąski83

Do z GUMICYTRYN SOKU Bunii się nic nie umywa!!! Miałem przyjemność sprubowac jego specjału jak i wielu innych i uwierzcie mi, nie dziwie sie ze nie chce zdradzic receptury, ale jeszcze kiedyś o ... Pokaż więcej

Do z GUMICYTRYN SOKU Bunii się nic nie umywa!!! Miałem przyjemność sprubowac jego specjału jak i wielu innych i uwierzcie mi, nie dziwie sie ze nie chce zdradzic receptury, ale jeszcze kiedyś o nim usłyszycie!!! Pozdro Bunia!!! Tak trzymaj!!!

Zgłoś 03.05.2006 Kamil

Wlasnie kupilem spirytus i chce zrobic cytrynowke teraz czytam te przepisy i mam metlik w glowie bo niewiem jaka wybrac .Mam 0.75 spierytusu to ile mam miec wody? miodu i cytryn?

Zgłoś 06.05.2006 cum

nie dobre

Zgłoś 01.07.2006 drobny producent

witajcie.moje pytanie brzmi:po co nacinać cytrynę,jeśli po 7 dniach jest już ona "przegryziona"?(chyba,że się wam spieszy).skórkę trzymam 2 dni,a resztę-jak się uda.

Zgłoś 05.09.2006 ANDRZEJ

LITR WODY. 0.3 LITRA MIODU LIPOWEGO LUB INNEGO \PATRZ MIODY POLSKIE\. SZKLANKA KLAROWNEGO SOKU CYTRYNOWEGO.WYMIESZAJ.DODAJ LITR SPIRYTU.CZEKAJ KILKA DNI.KAC NIE MA SZANS.

Zgłoś 04.10.2006 alpagos

Ludzie te skórki trzeba gotować aż do zrobienia się syropu ,dodać dopiero do całej reszty t.z. miodu wody i spirolu i to jest prawdziwa cytrynówka!!!!!!

Zgłoś 27.10.2006 gfh

ech... Jedna cytryna?

Ja daję 8 cytryn na litr spirytusu i litr wody plus 2 szklanki cukru. Musi sie kilka dni przegrysć żeby była super:) jedna cytryna to stanowczo za mało

Zgłoś 26.11.2006 ila

ja w ogole nie dodaje wody

Zgłoś 22.12.2006

Zgłoś 28.12.2006 kubuś

Witam

Na litr spirytu daje:

4 cytryny

2 szklanki cukru

1.5l wody

Całe cytryny kroje w plasterki,wlewam te 1.5l wody dosypuje 2 szklanki cukru i całość gotuje n... Pokaż więcej

Witam

Na litr spirytu daje:

4 cytryny

2 szklanki cukru

1.5l wody

Całe cytryny kroje w plasterki,wlewam te 1.5l wody dosypuje 2 szklanki cukru i całość gotuje na małym ogniu ok 30min.Po ostudzeniu przelewam ten wywar przez sitko i zalewam spirytem,dokładnie wszystko wymieszać i rozlać do butelek.Po dwóch dniach przelać przez bibułę i do lodówki, jak sie zmrozi gotowa do spożycia.

Zgłoś 30.12.2006 ziomek

Witam

Ja własnie wczoraj zrobiłem cytrynówke,niewiem kto wam na opowiadał ze dodaje sie wody,mój przepis wyglada tak

1L spirytusu

1L soku z cytryn (2 do 3 kg cytryn)

... Pokaż więcej

Witam

Ja własnie wczoraj zrobiłem cytrynówke,niewiem kto wam na opowiadał ze dodaje sie wody,mój przepis wyglada tak

1L spirytusu

1L soku z cytryn (2 do 3 kg cytryn)

około 0,5KG cukru

Najpierw wygniatamy cytryny,przecedzamy przez gaze,dajemy na mały ogien.Jak juz jest ciepłe wsypujemy po troche cukru i mieszamy.Co jakis czas próbujemy,kazdy moze sobie dawac cukru ile chce,mi akurat najlepiej smakuje jak dam ok pół kilo.Jak juz cukier sie całkiem rozpusci wlewamy do butelek ze spirytusem i zostawiamy na minimum 12 godzin.Co pare godzin mozemy wymieszac zeby gluty sie rozeszły:] przed podaniem schłodzic i wymieszać

Zgłoś 22.05.2007 sky

Zbliża się Międzynarodowy Dzień Cytrynówki

student.agh.edu.pl/~franiol/mdc.pdf

Zgłoś 15.06.2007

mam lepszy przepis na cytrynowke ma moc i jest smaczna. glowa po niej nie boli he he

Zgłoś 15.06.2007

1 litr spirytusu + 1,5 szklanki cukru rozpuszczonego w szklance wody i 2 szklanki odcedzonego soku z cytryn. (nie dodawac skorki z cytryn. to zepsuje smak) Pozostawic w ciemnym chlodnym miejscu ... Pokaż więcej

1 litr spirytusu + 1,5 szklanki cukru rozpuszczonego w szklance wody i 2 szklanki odcedzonego soku z cytryn. (nie dodawac skorki z cytryn. to zepsuje smak) Pozostawic w ciemnym chlodnym miejscu na tydzien. Przecedzic. Na zdrowie...

Zgłoś 08.12.2008 Djinn

U mnie to wygląda tak:

0,5l spirytusu

0,5l wody mineralnej (moze byc przegotowana, jesli komus sie chce)

2 duże łyżki miodu (lipowy lub wielokwiatowy)

0,2l zaprawy cy... Pokaż więcej

U mnie to wygląda tak:

0,5l spirytusu

0,5l wody mineralnej (moze byc przegotowana, jesli komus sie chce)

2 duże łyżki miodu (lipowy lub wielokwiatowy)

0,2l zaprawy cytrynowej (taka z Biedronki, do herbaty itp)

2 cytryny, wyciśnięte, bez "syfów"

Generalnie to mieszasz wszystko razem, do lodówki i gotowe. Najlepsze po min 3-4 dniach, choć po tygodniu mozna pić bez popitki, byle schłodzone !

Smacznego :)

Zgłoś 25.11.2007 malizna

przepis na 1i 1\2 litra dobrej cytrynówki

0,6 litra spirytusu

4 cytryny

1 szklanka cukru

Cytryny przekroić na połówki zalać wrzątkiem. Po 15 minutach cytryny z... Pokaż więcej

przepis na 1i 1\2 litra dobrej cytrynówki

0,6 litra spirytusu

4 cytryny

1 szklanka cukru

Cytryny przekroić na połówki zalać wrzątkiem. Po 15 minutach cytryny zalać 0,6 l spirytusu i odstawić przynajmniej na 48 godzin.Po tym czasie cytryny wycisnąć do spirolu i w 0,3 litra przegotowanej wody rozpuścić 1 szklankę cukru. wywar z cukrem schłodzić i dolać do wywaru z cytryn. Wszystko połączyć i przecedzić przez gazę.Wlać do półtora litrowej butelki i do pełna uzupełnić przegotowaną wodą ;schłodzoną ; .pić na drugi dzień ,moc ok.39%.Smacznego

Zgłoś 17.01.2008 rostek

Co Wy wszyscy z tym cukrem do cytrynówki? Z cukrem to likier cytrynowy powstaje po którym można się porzygać.Przepis na niezawodną,pyszną cytrynówkę:0,5l czystej wódki(lub dorobionej ze spirytus... Pokaż więcej

Co Wy wszyscy z tym cukrem do cytrynówki? Z cukrem to likier cytrynowy powstaje po którym można się porzygać.Przepis na niezawodną,pyszną cytrynówkę:0,5l czystej wódki(lub dorobionej ze spirytusu) i 2-3 cytryny.Skórkę z cytryny obieram cieniutko(bez białego)i wrzucam do wódki,stawiam w kuchni na górnej półce na 3 dni.przelewam do karafki i to wszystko.Im prostsze tym lepsze.Można ją pić bez popijania czy zakąszania. Smacznego!!!

Zgłoś 29.01.2008 Kadzidlak

Witam. Według mnie cukier jest potrzebny do cytrynówki gdyż fajniej się pije tzn ma się więcej energii na dalsze picie i humorek też lepszy. A jak dużo cytryn się da to wcale nie czuć tak cukru.... Pokaż więcej

Witam. Według mnie cukier jest potrzebny do cytrynówki gdyż fajniej się pije tzn ma się więcej energii na dalsze picie i humorek też lepszy. A jak dużo cytryn się da to wcale nie czuć tak cukru. Mój przepis jest inny niż Wasze bo ja robię to może troche po chłopsku ale efekt jest piorunujący. Przechodząc do meritum: Kupujemy w sklepie ok 18 cytryn i kilogram cukru potem idziemy do kogoś kto zajmuje się dystrybucją spirytusu i go kupujemy tak 2 litry. Przychodzimy do domu zagotowujemy wodę polewamy cytrynki przecinamy każdą na pół i wyciskamy sok z każdej - powinno wyjść około 0,5 litra. potem bierzemy jakiś duży garnek i wrzucamy wszystkie cytryny i zalewamy 3ma litrami wody. Później gotujemy je 15 minut. bierzemy wiaderko durszlak, na durszlak kładziemy chusteczkę i wlewamy uprzednio wyciśnięty sok później to samo robimy z naszym wywarem dokładamy kilo cukru a na koniec lejemy spiryt. Powinno wyjśc około 5 litrów pysznej cytrynówki. Należy ją jednak uprzednio włozyc do zamrażalnika na 4 godzinki by potem rozkoszowac się zajebistym napojem.

Zgłoś 03.04.2008 bezalkoholowy

Moim zdaniem warto znać kilka zasad, którymi rządzi się przygotowywanie tego typu trunku. A więc:

- cytryny powinno się zawsze myć (a nawet szorować) by pozbyć się wszelkich na nich zanie... Pokaż więcej

Moim zdaniem warto znać kilka zasad, którymi rządzi się przygotowywanie tego typu trunku. A więc:

- cytryny powinno się zawsze myć (a nawet szorować) by pozbyć się wszelkich na nich zanieczyszczeń i chemikaliów, parzyć wrzątkiem dla pozbycia się goryczki i minimalnie odcinać tzw. dupki bo są najbardziej gorzkie,

- najlepsza cytrynówka wychodzi robiona ze starkowanych skórek cytryn (uważać trzeba oczywiście na biały miąższ by go nie tarkować, gdyż wódka będzie gorzkawa). Sok z otarkowanych cytryn wlewa się do szklanego, szczelnie zamykanego naczynia (uważając by nie dodać pestek bo pogorszą smak), dodaje otartą skórkę i zalewa taką ilością spirytusu by wszystko pływało. Naczynie (najlepiej słoik lub butelkę) odstawia się w ciepłe miejsce na minimum 3 dni (od czasu do czasu wstrząsając zawartością),

- pod żadnym pozorem nie wolno gotować całych cytryn, soku z cytryn, skórki z cytryn ani miodu gdyż zabija to po pierwsze smak a po drugie wszelkie cenne składniki (jak np. witamina C - która jak powszechnie wiadomo zapobiega powstawaniu kaca),

- cytrynówkę powinno przygotowywać się wyłącznie z przegotowanej ostudzonej wody (gotowanie zmiękcza wodę). Nie polecam wód mineralnych (im mniej woda zmineralizowana tym lepiej). Najlepiej używać wód źródlanych niskozmineralizowanych. Przed gotowaniem polecam filtrację w węglowym filtrze zwłaszcza jeśli woda pochodzi z kranu i jest chlorowana,

- po rozrobieniu wódka powinna postać w lodówce przynajmniej 1 dzień dla polepszenia cech organoleptycznych (a ogólnie czym dłużej stoi tym lepszy smak).

To chyba wszystkie rady by zrobić wyśmienitą cytrynówkę.

A teraz mój przepis:

- 3 średnie cytryny (lub 2 cytryny i limonka),

- 0.5 litra spirytusu,

- pół szklanki miodu pszczelego (znaczy naturalnego nie sztucznego),

- tyle wody by dopełnić cały roztwór spirytusowy do objętości 1L.

Cytryny szorujemy pod bieżącą wodą, sparzamy wrzątkiem (ok. 1 min.) i odcinamy "dupki". Tarkujemy skórkę na tarce o małych okach uważając by nie starkowac białego miąższu. Wyciskamy sok z otarkowanych cytryn (uwaga na pestki!). Wkładamy otarkowaną skórkę i sok z cytryn do np. słoika i zalewamy częścią spirytusu tak by wszystko pływało. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na conajmniej 3 dni w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsamy.

Po upływie żądanego czasu cedzimy przez gazę/watę/płatki kosmetyczne (jak kto woli) dolewamy resztę spirytusu, dodajemy miodu (który można lekko rozpuścić w małej ilości letniej wody) oraz tyle przegotowanej i ostudzonej wody by tak oto powstała cytrynówka zmieściła się nam do dwóch półlitrowych butelek. Oczywiście przed rozlaniem do butelek wszystko starannie mieszamy. Wkładamy przynajmniej na jedną noc do lodówki (czym dłużej cytrynówka postoi tym lepsza... ale też bez przesady ;D) i delektujemy się smakiem.

Mam nadzieję, że rady się komuś przydadzą i że ktoś wyprobuje mój przepis na cytrynówkę.

Zgłoś 05.06.2008 Sebadwr

a ruski spirol może byc????czy tylko rektyfikowany

Zgłoś 08.06.2008 polspat

Wlejcie do litrowego słoika pół litra spirytusu. Cytrynę na nitce powieście tak by nie dotykała cieczy. Całość zakręćcie szczelnie i niech stoi dwa tygodnie. Cytrynówka sama się zrobi. Rozcieńcz... Pokaż więcej

Wlejcie do litrowego słoika pół litra spirytusu. Cytrynę na nitce powieście tak by nie dotykała cieczy. Całość zakręćcie szczelnie i niech stoi dwa tygodnie. Cytrynówka sama się zrobi. Rozcieńczyć do żądanej mocy. Można dosłodzić.

Zgłoś 18.07.2008 chicken

Witam,

a zaryzykowałem i zrobiłem taką kombinację:

1/2 l spirytusu

1/2 l wyciśniętego soku z cytryn

około 100g miodu i odrobina cukru

Mix stoi ponad 2 miesiące... Pokaż więcej

Witam,

a zaryzykowałem i zrobiłem taką kombinację:

1/2 l spirytusu

1/2 l wyciśniętego soku z cytryn

około 100g miodu i odrobina cukru

Mix stoi ponad 2 miesiące i na mój gus nie przegryzło się co mnie dziwi. Zalatuje spirolem i nie mam pojęcia co dodać, aby to naprawić :(

Zgłoś 21.07.2008 Tomrix

Nie potrzebnie się licytujecie... na pewno każda cytrynówka jest smaczna.

Ja pozwolę sobie przedstawić Wam swój przepis.

0,5 l spirytusu,

0,5 i wody mineralnej (niegazowana... Pokaż więcej

Nie potrzebnie się licytujecie... na pewno każda cytrynówka jest smaczna.

Ja pozwolę sobie przedstawić Wam swój przepis.

0,5 l spirytusu,

0,5 i wody mineralnej (niegazowana),

4 cytryny,

1 i 1/2 szklanki cukru,

30 ziarenek kawy,

Cytryny sparzyć wrzątkiem, odkroić "dupki", pokroić na ćwiartki lub ósemki. W wodzie rozpuścić cukier, wrzucić pokrojone cytryny, dodać spirytus i kawę. Szczelnie zamknąć na 2 tygodnie w dużym słoiku. Smakuje wyśmienicie i na zimno i na pokojowo.

WAŻNE... PIĆ BEZ POPITKI :).

Oczywiście jeśli ktoś woli mniej cukru, to według uznania. Życzę przyjemnego delektowania się.

Zgłoś 01.10.2008 NoName

Mój przepis sprawdzony już nie raz nie dwa to:

0,5l spirytusu

0,35l wody (już z założeniem że się trochę wygotuje)

0,25l soku z cytryn

0,4 - 0,5 kg cukru (zależy jaki... Pokaż więcej

Mój przepis sprawdzony już nie raz nie dwa to:

0,5l spirytusu

0,35l wody (już z założeniem że się trochę wygotuje)

0,25l soku z cytryn

0,4 - 0,5 kg cukru (zależy jakie kto lubi czy słodsza czy ostrzejsza)

Jak zrobić??:

Bierzemy cytryny i masujemy, rozcinamy na pół i wyciskamy do naczynia (UWAGA bez pestek).

Stawiamy garnek z wodą i zagotowujemy i dosypujemy cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia.

Wlewamy sok z cytryn (z miąszem)do gotującej się wody z cukrem.

Gotujemy 2-5 minut i odstawiamy do wystygnięcia.

Po wystygnięciu przelewamy wywar do spirytusu przez sitko.

Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w letnie miejsce.

Cytrynówka przejawia się delikatnym posmakiem cytryn. Jej moc szacuje sie na 55% - 60%, spożywać po uprzednim schłodzeniu. Życzę przyjemnej konsumpcji

Zgłoś 04.12.2009 Alina

Nie kombinujcie, mój przepis jest super : 0,5 l spirytusu, sok z 4 cytryn, cukier 2 łyżki(przypalić na patelni, a następnie dodać wody, ja zawsze daje przegotowaną, 2 łyżki miodu gryczanego, i o... Pokaż więcej

Nie kombinujcie, mój przepis jest super : 0,5 l spirytusu, sok z 4 cytryn, cukier 2 łyżki(przypalić na patelni, a następnie dodać wody, ja zawsze daje przegotowaną, 2 łyżki miodu gryczanego, i odrobinę cukru waniliowego.(Sok z cytryn, miód i woda , musi być tego około 0,75 l, połączyć z sprytusem)Wszystkiego winno być 1,25 l.Przecedzić przez gazę i odstawić do przegryzienia, czym dłużej stoi tym lepsza, oczywiściew chłodnym miejscu. Pić z umiarem, na zdrowie.

Zgłoś 30.07.2010 donald

zle zle 1LITR SPIRYTU DO SŁOJA DODAJEMY 5 CYTRYN PRZEKROJONE NA PÓŁ I CZEKAMY 24GODZ. WYLEWAMY PRZEZ SITECZKO CYTRYNY WYCISKAMY. DO TEGO DODAJEMY 2 SZKLANKI CUKRU ROZPUSZCZONE 1L WODY RAZEM MI... Pokaż więcej

zle zle 1LITR SPIRYTU DO SŁOJA DODAJEMY 5 CYTRYN PRZEKROJONE NA PÓŁ I CZEKAMY 24GODZ. WYLEWAMY PRZEZ SITECZKO CYTRYNY WYCISKAMY. DO TEGO DODAJEMY 2 SZKLANKI CUKRU ROZPUSZCZONE 1L WODY RAZEM MIESZAMY I CACY .naprawde pycha robie często

Zgłoś 25.10.2011 Justyna

1 cytryna , na tyle spirytusu i wody, to za mało! .