Czarne żeberka ze śliwkami
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4-5 | ? zł | prosty | 45-60 min. | wysoka |
Składniki:
1-1,5 kg żeberek wieprzowych, 1-2 opakowania śliwek suszonych, 1-2 cebule, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, olej lub smalec.Jak przyrządzić:
Żeberka kroimy na porcje, nacieramy cząbrem, papryką, solą i pieprzem - zostawiamy tak na noc w lodówce pod przykryciem. Śliwki namaczamy na noc w gorącej wodzie - dajemy jej tyle, aby przekroczyła poziom śliwek o kilka centymetrów - potem ta woda będzie nam potrzebna do duszenia mięsa, więc nie oszczędzamy, bo odparuje. Następnego dnia kroimy cebulę w krążki i lekko podduszamy na oleju (w oryginalnym przepisie jest smalec, ale ja nie polecam). Dodajemy do tego żeberka i zrumieniamy je razem z cebulą na patelni. Następnie przekładamy mięso z cebulą do dużego garnka, całość zalewamy wodą ze śliwkami i dusimy do miękkości, aż mięso zacznie odstawać od kości.
Szybka zupa fasolowa
Puszka fasolki, 2 ziemniaki, garść makaronu i cebula. Do tego 15 minut gotowania i ciepła strawa pełna kalorii gotowa. To typowa potrawa typu „starzy wyjechali na wakacje”, jest szybka, kaloryczna, a jej składniki można wygrzebać niemal z każdej, pozornie już opustoszałej, lodówki. Fasola może być biała lub czerwona, od biedy można użyć zielonego groszku lub ciecierzycy, a jeśli w domu jest odrobina czegoś zielonego typu koperek czy zielona pietruszka, na pewno warto to dodać.

Polenta z suszonymi grzybami i pastą
Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, czasem z dodatkiem sera i przypraw. Sama polenta jest mdła, zachwycić może smakiem, jeżeli zastosujemy ciekawe dodatki. Aromat suszonych grzybów, suszone pomidory i długo dojrzewająca wędlina to gwarancja, że będzie miała niebanalny smak.
Komentarze
Zgłoś 08.02.2008 Julcia
rozumiem, ze jestem pierwsza bo reszta nie przezyła po czarnym gównie ze śliwkami. Takiego obrzydlistwa jeszcze w ustach nie mialam, moja piecioletnia coreczka wyladowala w szpitalu na płukaniu ... Pokaż więcej
rozumiem, ze jestem pierwsza bo reszta nie przezyła po czarnym gównie ze śliwkami. Takiego obrzydlistwa jeszcze w ustach nie mialam, moja piecioletnia coreczka wyladowala w szpitalu na płukaniu żoładka i tyłka. Do dnia dzisiejszego wspomina to pyszne danie! Polecam żądnemu przygód, Mniam, mniam
Zgłoś 18.07.2008 znikomka
trzeba mieć niezłą fantazję, żeby żywić pieciolatkę żeberkami...
pewnie na niedzielne śniadanka zabierasz ją do Maca?
Zgłoś 13.09.2011 talent
Sadzę, że w czasie gdy jakoby 5-cio letnia córeczka miała to i owo płukane to mamusia czyli Julcia koniecznie powinna mieć przepłukaną mózgownicę. To oczywiście wyłącznie mój subiektywny osąd, ... Pokaż więcej
Sadzę, że w czasie gdy jakoby 5-cio letnia córeczka miała to i owo płukane to mamusia czyli Julcia koniecznie powinna mieć przepłukaną mózgownicę. To oczywiście wyłącznie mój subiektywny osąd, ale :
1 - nie jest to potrawa lekkostrawna , a więc nie nadaje się dla 5-cio letniego dziecka
2 - wydaje mi się , że mamusia czyli Julcia ma antytalent do gotowania
3 - więc czas na podsumowanie = dla Julci - mamusi 5-cio letniej córeczki gotowanie i myślenie nie są dobrymi zajęciami więc lepiej tym się w zyciu nie zajmuje
Zgłoś 20.07.2009 Marzena
Nie wydaje mi się, żeby po tej potrawie mogło się stać coś takiego! Może mięso było nie świeże?! Bo ja takie żeberka robię od lat dla całej rodziny! I nigdy mi się nie zdażyło coś podobnego! Pot... Pokaż więcej
Nie wydaje mi się, żeby po tej potrawie mogło się stać coś takiego! Może mięso było nie świeże?! Bo ja takie żeberka robię od lat dla całej rodziny! I nigdy mi się nie zdażyło coś podobnego! Potrawa jest pyszna z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem! Osobiście polecam.
Zgłoś 20.07.2009 Marzena
Nie wydaje mi się, żeby po tej potrawie mogło się stać coś takiego! Może mięso było nie świeże?! Bo ja takie żeberka robię od lat dla całej rodziny! I nigdy mi się nie zdażyło coś podobnego! Pot... Pokaż więcej
Nie wydaje mi się, żeby po tej potrawie mogło się stać coś takiego! Może mięso było nie świeże?! Bo ja takie żeberka robię od lat dla całej rodziny! I nigdy mi się nie zdażyło coś podobnego! Potrawa jest pyszna z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem! Osobiście polecam.
Zgłoś 22.10.2009 ali mc bean
Może nie byłoby kłopotu, gdbyś dała córeczce popić schłodzonym piwkiem? Oszalałaś, żeby tak karmić dziecko?