Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czarne żeberka ze śliwkami

Tekst i foto agnieszka 17-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5? złprosty45-60 min.wysoka

Składniki:

1-1,5 kg żeberek wieprzowych, 1-2 opakowania śliwek suszonych, 1-2 cebule, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, olej lub smalec.

Jak przyrządzić:

Żeberka kroimy na porcje, nacieramy cząbrem, papryką, solą i pieprzem - zostawiamy tak na noc w lodówce pod przykryciem. Śliwki namaczamy na noc w gorącej wodzie - dajemy jej tyle, aby przekroczyła poziom śliwek o kilka centymetrów - potem ta woda będzie nam potrzebna do duszenia mięsa, więc nie oszczędzamy, bo odparuje. Następnego dnia kroimy cebulę w krążki i lekko podduszamy na oleju (w oryginalnym przepisie jest smalec, ale ja nie polecam). Dodajemy do tego żeberka i zrumieniamy je razem z cebulą na patelni. Następnie przekładamy mięso z cebulą do dużego garnka, całość zalewamy wodą ze śliwkami i dusimy do miękkości, aż mięso zacznie odstawać od kości.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.02.2008 Julcia

rozumiem, ze jestem pierwsza bo reszta nie przezyła po czarnym gównie ze śliwkami. Takiego obrzydlistwa jeszcze w ustach nie mialam, moja piecioletnia coreczka wyladowala w szpitalu na płukaniu ... Pokaż więcej

rozumiem, ze jestem pierwsza bo reszta nie przezyła po czarnym gównie ze śliwkami. Takiego obrzydlistwa jeszcze w ustach nie mialam, moja piecioletnia coreczka wyladowala w szpitalu na płukaniu żoładka i tyłka. Do dnia dzisiejszego wspomina to pyszne danie! Polecam żądnemu przygód, Mniam, mniam

Zgłoś 18.07.2008 znikomka

trzeba mieć niezłą fantazję, żeby żywić pieciolatkę żeberkami...

pewnie na niedzielne śniadanka zabierasz ją do Maca?

Zgłoś 13.09.2011 talent

Sadzę, że w czasie gdy jakoby 5-cio letnia córeczka miała to i owo płukane to mamusia czyli Julcia koniecznie powinna mieć przepłukaną mózgownicę. To oczywiście wyłącznie mój subiektywny osąd, ... Pokaż więcej

Sadzę, że w czasie gdy jakoby 5-cio letnia córeczka miała to i owo płukane to mamusia czyli Julcia koniecznie powinna mieć przepłukaną mózgownicę. To oczywiście wyłącznie mój subiektywny osąd, ale :

1 - nie jest to potrawa lekkostrawna , a więc nie nadaje się dla 5-cio letniego dziecka

2 - wydaje mi się , że mamusia czyli Julcia ma antytalent do gotowania

3 - więc czas na podsumowanie = dla Julci - mamusi 5-cio letniej córeczki gotowanie i myślenie nie są dobrymi zajęciami więc lepiej tym się w zyciu nie zajmuje

Zgłoś 20.07.2009 Marzena

Nie wydaje mi się, żeby po tej potrawie mogło się stać coś takiego! Może mięso było nie świeże?! Bo ja takie żeberka robię od lat dla całej rodziny! I nigdy mi się nie zdażyło coś podobnego! Pot... Pokaż więcej

Nie wydaje mi się, żeby po tej potrawie mogło się stać coś takiego! Może mięso było nie świeże?! Bo ja takie żeberka robię od lat dla całej rodziny! I nigdy mi się nie zdażyło coś podobnego! Potrawa jest pyszna z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem! Osobiście polecam.

Zgłoś 20.07.2009 Marzena

Nie wydaje mi się, żeby po tej potrawie mogło się stać coś takiego! Może mięso było nie świeże?! Bo ja takie żeberka robię od lat dla całej rodziny! I nigdy mi się nie zdażyło coś podobnego! Pot... Pokaż więcej

Nie wydaje mi się, żeby po tej potrawie mogło się stać coś takiego! Może mięso było nie świeże?! Bo ja takie żeberka robię od lat dla całej rodziny! I nigdy mi się nie zdażyło coś podobnego! Potrawa jest pyszna z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem! Osobiście polecam.

Zgłoś 22.10.2009 ali mc bean

Może nie byłoby kłopotu, gdbyś dała córeczce popić schłodzonym piwkiem? Oszalałaś, żeby tak karmić dziecko?