Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Czeko czeko ciasto (brownies)

Tekst i foto Emilka 25-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
12? złśredni30 min.?

Składniki:

30 g daktyli bez pestek,
30 g rodzynek,
60 g śliwek suszonych, posiekanych,
50 g orzechów drobno posiekanych,
6 łyżek soku jabłkowego z kropelką esencji rumowej,
4 łyżki kokosu,
4 średnie jajka roztrzepane,
300 g cukru,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
4 łyżki czekolady do picia,
2 łyżki kakao,
175 g mąki,
60 g groszków czekoladowych.

Lukier:
115 g cukru pudru,
1-2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka esencji waniliowej.

Jak przyrządzić:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Blachę o wymiarach 18x28 cm natłuścić i wyłożyć pergaminem.
Daktyle, śliwki i rodzynki włożyć do rondla, zalać sokiem jabłkowym z odrobiną rumu, doprowadzić całość do wrzenia, a nastęnie gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż owoce zmiękną. Utłuc je na gładką masę i odstawić na bok do ostygnięcia, dodając orzechów i kokosu.
Owoce przełożyć do miski, dodać jajka, cukier, esenscję waniliową. Przesiać czekoladę, kakao i mąkę. Wymieszać z czekoladowymi groszkami na gładką masę.
Całość przełożyć do blaszki. Piec 25-30 minut.
Lukier: przesiać cukier do miski, zmieszać z taką ilością wody i esencji, by otrzymać miękką, lecz niezbyt płynną masę.
Polać zygzakowatym ruchem ciasto. Posypać czekoladą do picia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.