Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Czekolada mrożona z lodami

Tekst i foto Milena 01-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

- 500 ml śmietanki 12% lub mleka,
- 500 ml lodów śmietankowych,
- 8 łyżeczek czekolady w proszku,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 30 ml rumu,
- 4 łyżeczki cukru,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki tartej czekolady do posypania.

Jak przyrządzić:

Schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Zagotować mleko lub śmietankę 12% z czekoladą w proszku. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia i ostudzić. Ostudzoną czekoladę zmiksować z cukrem i schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Schłodzoną czekoladę wymieszać z lodami i rumem. Przelać do kieliszków lub szklanek. Przybrać bitą śmietaną, posypać czekoladą i podawać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.10.2004 Demi

Proszę napisać, czy lody należy wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia (np. zmiksować), czy raczej muszą pozostać, że tak to nazwę "w kawałkach", nierozpuszczone?