Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czekolada na gorąco

Tekst i foto Bessy 11-06-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-715-17 złprosty20 min.bardzo wysoka

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 80% lub 90% kakao),
puszka mleka skondensowanego (zagęszczane, niesłodzone),
cukier biały lub trzcinowy (około 2 płaskich łyżek),
cukier waniliowy lub 1 kawałek laski prawdziwej wanilii,
szczypta cynamonu,
szczypta chili,
łyżka masła,
mleko co najmniej 2% (do ewentualnego rozrzedzenia czekolady)

Jak przyrządzić:

Jeżeli dodajesz prawdziej wanilii to wypłukany w zimnej wodzie garnek postaw na ogniu i wlej mleko skondensowane; wanilię przekrój na pół, wyciągnij nasionka, jeżeli jest suszona połam na kawałki (nie za małe), żeby zmieściła się do garnka i wrzuć na wrzące mleko, po czym szybko przykryj i po minucie zdejmij z ognia. Wanilia musi sobie trochę naciągnąc, im dłużej tym lepiej, można nawet kilka razy podgrzać żeby oddała cały aromat. Przed wymieszaniem z czekoladą należy wanilię wyciągnąć.

Od tego momentu może zaczynać ten kto ma cukier waniliowy. Przygotuj sobie wszystkie składniki pod ręką i pamiętaj o wyjęciu wanilii z mleka. Postaw jeden garnek z wodą na większym ogniu, do niego włóż mniejszy - powinien wisieć na uszach, nie może dotykać dna. Kiedy woda będzie się gotować i rozgrzeje mniejszy garnek wrzuć połamaną czekoladę, dodaj cukier, cukier waniliowy i łyżkę masła, mieszaj aż cukier się rozpuści. Teraz dodaj powoli, jednym strumieniem mleko skondensowane, jeżeli czekolada ciągle jest za gęsta (powinna mieć ciągnącą konsystencję bez żadnych grudek) dodaj jeszcze zwykłego mleka. Teraz jeszcze przyprawy na smak- cynamon i chili i przykryć pokrywką do naciągnięcia.

Potrzebne przybory:

2 garnki (jeden z nich musi się mieścić w drugim, ale powinien wisieć na uszach, nie może dotykać dna), łyżka do mieszania, filiżanki.

Jak podawać?

Podawać w małych filiżankach. Ten przepis wystarcza na jakieś 4-7 filiżanek, w zależności od ich wielkości. Dobrze jeżeli filiżanki są grubsze bo wtedy lepiej trzymają ciepło i czekolada nie osadza się na ściankach.

Uwagi:

Nie radzę topić czekolady na bezpośrednim ogniu - przypala się i ma grudki. W wersji nie dla każdego można zamiast kilku łyżek mleka dolać jakąś czystą wódkę, byle dobrej jakości, albo cherry - wtedy mocno rozgrzewa. Można też spróbować dodać inne przyprawy - dobry pomysł to wersja korzenna z przyprawą do pierników.

Czekolada ma podobne działanie jak kawa - stawia na nogi; sama czekolada wzmaga produkcję jednego z hormonów szczęścia a chili działa tak samo podudzająco jak kofeina. Świetne na chandrę, sesję, spotkanie na pogaduchy w kuchni, niedzielne śniadanie z dziećmi albo brzydką pogodę. Każdy pretekst dobry :D Niestety nie jest to napój dietetyczny, więc osobom które dbają o linię radzę nie "przedawkowywać". Smacznego!

Czas przygotowania:

Moja rada dla wszystkich którzy robią czekoladę do picia pierwszy raz: miejcie wszystko pod ręką, dokładnie mieszajcie składniki i nie śpieszcie się. Dobre potrzebuje trochę czasu. ;) Zawsze można przecież zdjąć garnek z ognia i pobiec po brakujący s
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.07.2005 majtuta

Brzmi przepysznie :-) następne 10zł nadwyżki w domowym budżecie przeznacze na czekoladkę :D

Zgłoś 23.09.2005 kasia

mam nadzieję że się udaje każdemu, bo brzmi wspaniale i trzeba spróbować

Zgłoś 02.10.2005 VALA

PYSZNE I ROZGRZEWJACE

Zgłoś 26.10.2005 karmelek

udaje się do kuchni :)

Zgłoś 26.01.2006 aga2886

brzmi szokująco smacznie, rozgrzewająco i uspokajająco

Zgłoś 26.03.2006 milsalsero

Z pewnością o "wisniowke" - sherry ma 15 % i lepiej smakuje na zimno ;) Zamiast wisniowki mozna tez dodac rumu (jak ktos lubi)

Zgłoś 23.02.2007 marzanka

Nieco pracochłonne, ale warto!! Jest przepyszna!!

Zgłoś 24.09.2006 Tiuia

Przetestowaliśmy. Może śmiało konkurować z czekoladami na gorąco z Wedla albo z Pożegnania z Afryką...

Mniam:)

Zgłoś 14.11.2006 jula

idę do sklepu po produkty bo to brzmi przepysznie :)

Zgłoś 21.11.2006 daria

beznadzieja właśnie ję z obrzydzeniem wypiłam . nie rubcie tego lepiej kupić w proszku

łlełlełlebebebebebebebebebebebebbebe

bebebebebebebebbebebebebeebebe

Zgłoś 22.10.2008 evelalove

Robiłam dokładnie wg przepisu. Miała niby być gęsta.. cóż, okazuje się, że nawet gęstość czekolady może być pojęciem względnym i subiektywnym. Szukam przepisu wg którego mogłabym przygotować gor... Pokaż więcej

Robiłam dokładnie wg przepisu. Miała niby być gęsta.. cóż, okazuje się, że nawet gęstość czekolady może być pojęciem względnym i subiektywnym. Szukam przepisu wg którego mogłabym przygotować gorącą czekoladę, jaką piłam w rzeszowskim Kwadracie. Gęsta, prawie że budyniowa rozkosz.

A ten przepis tutaj jest dobry ale nie rewelacyjny. Cukier nie chciał mi się rozpuścić w kąpieli wodnej. Dopiero podgrzewany na bezpośrednim ogniu rozpuścił się, a autorka przepisu nie radzi tego robić gdyż mogą powstać grudki. Grudek nie było;) Czekolada wyszła mdląco-muląco słodka, przesłodka wręcz. Uwielbiam słodycz ale po tym napoju czułam jak zaczyna boleć mnie głowa z każdym łykiem.

Cóż, poszukiwania przepisu na kwadratową (kwadratowską;)) gęstą gorącą czekoladę będę kontynuować. Pozdrawiam wszystkich smakoszy!!!

Zgłoś 17.12.2006 Brajan

Dobra Czekolada tylko nie radze robić z mlekiem skondensowanym słodkim bo ja zrobiłem tak i jeszcze według przepisu i takie słodkie wyszło że hohoho. Ale daje 5 za przepis i 5 za smak ::)

... Pokaż więcej

Dobra Czekolada tylko nie radze robić z mlekiem skondensowanym słodkim bo ja zrobiłem tak i jeszcze według przepisu i takie słodkie wyszło że hohoho. Ale daje 5 za przepis i 5 za smak ::)

Zgłoś 02.02.2007 Pauli$Qa

Brzmi przepysznie, ciekawe jak smakuje :D

Zgłoś 12.05.2007 madzialena

Przepyszne nie wiem Dario co ci w tym nie smakuje tylko debilom to może nie smakowac. Dla autorki 15/15

Zgłoś 18.05.2007 hej

to jest dobre ja to lubie /????? a wy ?????

Zgłoś 14.10.2007 Jachu

dobre na jesienny wieczór, z dziewczyną przy jakims dobrym filmie :)

Zgłoś 05.11.2007 czeski

chyba pyszne wlasnie ide zrobic. nie wiem co tej darii nie pasuje :( raz juz pilem cos w tym rodzaju i wyszlo swietnie :)

Zgłoś 06.11.2007 czeski

mam tez podobny przepis : zamiast mleka zageszczonego dodajesz zwykle i macie tak zwana zupe czekoladowa. a ten przepis przed chwila wyprobowalem i bylo pysznie tylko ze potem watroba swiruje ..... Pokaż więcej

mam tez podobny przepis : zamiast mleka zageszczonego dodajesz zwykle i macie tak zwana zupe czekoladowa. a ten przepis przed chwila wyprobowalem i bylo pysznie tylko ze potem watroba swiruje ...

Zgłoś 06.11.2007 czeski

mam tez podobny przepis : zamiast mleka zageszczonego dodajesz zwykle i macie tak zwana zupe czekoladowa. a ten przepis przed chwila wyprobowalem i bylo pysznie tylko ze potem watroba swiruje ..... Pokaż więcej

mam tez podobny przepis : zamiast mleka zageszczonego dodajesz zwykle i macie tak zwana zupe czekoladowa. a ten przepis przed chwila wyprobowalem i bylo pysznie tylko ze potem watroba swiruje ...

Zgłoś 15.12.2007 NENEINHO-PEPE-09

BRZMI PYSZNIE:)

Zgłoś 15.12.2007 "E-D-V-A-L-D-O L-O-P-E-Z"

EXTRA,DOBRE NA ZIMNE DNI:):):)

Zgłoś 26.10.2008 DO evelalove

Robiłam już wielokrotnie czekoladę na gorąco i za każdym razem wychodzi mi inna, nie trzymam się sztywno przepisu. jeżeli za słodka to można nie dodawać tyle cukru albo wcale a czekoladę obowiąz... Pokaż więcej

Robiłam już wielokrotnie czekoladę na gorąco i za każdym razem wychodzi mi inna, nie trzymam się sztywno przepisu. jeżeli za słodka to można nie dodawać tyle cukru albo wcale a czekoladę obowiązkowo gorzką (najlepiej 90% kakao) mleka zagęszczonego też nie trzeba użyć całego, im mniej tym gęstrza czekolada. wystarczy popróbować. Życzę cierpliwości w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji tego niebiańskiego napoju :) Beti

Zgłoś 20.05.2008 Smakosz

Zrobiłem to z koleżanką tylko w wersji na zimno z lodami śmietankowymi pychotka :)

Zgłoś 07.11.2009 kosiara

A ile ma być cukru waniliowego??

Zgłoś 07.02.2010 magdzioreczek

Zrobiłam i właśnie sączę. Od razu ominęłam kąpiel parową. Ustawiłam na najmniejszym palniku garnek, wrzuciłam tylko 1 cukier waniliowy i zamiast łyżki masła dałam łyżeczkę. Na początku czekolada... Pokaż więcej

Zrobiłam i właśnie sączę. Od razu ominęłam kąpiel parową. Ustawiłam na najmniejszym palniku garnek, wrzuciłam tylko 1 cukier waniliowy i zamiast łyżki masła dałam łyżeczkę. Na początku czekolada była dość rzadka ale przestawiłam garnek na większy palnik i ciągle mieszając podrzewałam przez kilka minut i wyszła bardzo gęsta.

Polecam!!!

Zgłoś 08.02.2010 Mariusz

A ja kupuję czekoladę do picia - taką jak używają w kawiarniach - jest w sklepie libracafe ...

Zgłoś 22.12.2009 Gosia

Czekolada wyśmienita, ale rzeczywiście cukier nie chce się rozpuścić w kąpieli wodnej, poradziłam sobie jednak i mogłam się delektować jej smakiem :)

Zgłoś 28.09.2010 asdas

DAJCIE CUKIER PUDER I PO PROBLEMIE