Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Czekoladowe ciasto z gruszkami

19.09.2013

Słodkości zawsze stanowią atrakcję kulinarną, są nagrodą, pocieszeniem, ukoronowaniem każdego menu. Jedzenie ma nie tylko dostarczać organizmowi podstawowych składników odżywczych i energii, ale również sprawiać przyjemność. Dotyczy to przede wszystkim ciast i deserów. Czekoladowe ciasto z gruszkami potrafi przygotować każdy, wystarczy zgromadzić wszystkie składniki, ułożyć na blasze w odpowiedniej kolejności i do piekarnika. Przepis prosty, smaczny i ciekawy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
618 złprosty75 min.wysoka

Składniki:

szklanka mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 2 łyżeczki ciemnego kakao, łyżeczka cynamonu, łyżeczka cukru waniliowego, szklanka kaszy manny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ kostki masła, 100 g płatków migdałowych, 1,5 kg gruszek, cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić?

Wszystkie sypkie składniki czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kaszę manną, cynamon mieszamy ze sobą i dzielimy na 3 części. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczeni, a boki smarujemy tłuszczem. Na dno formy wsypujemy pierwszą część sypkich produktów, na nie rozkładamy połowę gruszek. Następnie sypiemy drugą część sypkich składników i drugą połowę gruszek. Na wierzch wsypujemy trzecią część sypkich produktów i płatki migdałowe. Twarde masło, najlepiej z zamrażalnika ścieramy na tarce i rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.10.2011 Witek

Zuzo,jestem wielbicielem Twoich przepisów oraz wyglądu potraw. Pozdrowienia.

Zgłoś 19.11.2011

Pychota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!łatwe, szybkie i przepyszne. Polecam!!!

Zgłoś 22.11.2011 Hasia

Ja też Cię uwielbiam,jesteś zawsze taka kolorowa i smaczna,to znaczy Twoje potrawy,uściski.

Zgłoś 12.09.2014 kamila

proszę i kolejny rewelacyjny przepis oczywiście sprawdzony i genialny smak supcio