Czekoladowe ciasto z gruszkami
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
6 | 18 zł | prosty | 75 min. | wysoka |
Składniki:
szklanka mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 2 łyżeczki ciemnego kakao, łyżeczka cynamonu, łyżeczka cukru waniliowego, szklanka kaszy manny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ kostki masła, 100 g płatków migdałowych, 1,5 kg gruszek, cukier puder do posypania.Jak przyrządzić?
Wszystkie sypkie składniki czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kaszę manną, cynamon mieszamy ze sobą i dzielimy na 3 części. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczeni, a boki smarujemy tłuszczem. Na dno formy wsypujemy pierwszą część sypkich produktów, na nie rozkładamy połowę gruszek. Następnie sypiemy drugą część sypkich składników i drugą połowę gruszek. Na wierzch wsypujemy trzecią część sypkich produktów i płatki migdałowe. Twarde masło, najlepiej z zamrażalnika ścieramy na tarce i rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.
Faszerowane pieczarki
Wystarczą niewielkie zakupy i możemy przyrządzić ciekawą przystawkę. Niektórzy twierdzą, że najlepsze są najprostsze potrawy, do których nie potrzeba wiele składników. Ich siłą jest właśnie prostota. Pieczarki nadziewane puree ziemniaczanym to prosta i tania przystawka, a smakuje wyjątkowo. Znaczącym faktem może też być to, że często zostają nam ziemniaki z obiadu i nie bardzo wiemy, co z nimi zrobić. Kopytka do jutrzejszego obiadu, czy może właśnie faszerowane pieczarki np. na kolację.
Komentarze
Zgłoś 26.06.2017 Paulina
P.S. Brakuje to wam, ale mózgów.
Zgłoś 27.12.2013 Mariola
Wygląda bardzo kusząco,właśnie kupilam wszystkie składniki w Lidlu więc moze takie zrobię :)
Zgłoś 06.03.2014 gość
Wygląda pysznie:)Na pewno wypróbuję ten przepis
Zgłoś 26.06.2017 Paulina
Co za idiota napisał poprzedni i przedostatni komentarz? To kretyni bez wyobraźni, którzy nie próbują a komentują. Trolle internetowi, kulinarni eksperci i mocarze jakiś mocnych narkotyków. Prze... Pokaż więcej
Co za idiota napisał poprzedni i przedostatni komentarz? To kretyni bez wyobraźni, którzy nie próbują a komentują. Trolle internetowi, kulinarni eksperci i mocarze jakiś mocnych narkotyków. Przepis sprawdzony - bardzo dobre ciasto, które da się zrobić. :)
Zgłoś 18.06.2015 gość
co za idiota dal ten przepis, a nastepna i nastepny podpisuja ze pyszne! Zagadka dla inteligentnych czego w przepisie brakuje?
Zgłoś 03.11.2015 gość
brakuje jaj
Zgłoś 03.11.2015 gość
brakuje jaj
Zgłoś 31.08.2017 Hela
Pycha, ale ja mam blizka na punkcie mąki. Nie z każdej mąki smakuje mi ciasto. Przetestowałam ich wiele i wybrałam najlepszą dla mnie - uniwersalna od polskich młynów :D