Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i wiśniami

Tekst i foto Danka Daniłowska 31.03.2013

Zwolennicy domowych ciast doskonale wiedzą, że są one smaczniejsze, zdrowsze dla organizmu i roznoszą intensywny zapach pieczenia po całym domu. Warto poświęcić swój czas dla tej niepowtarzalnej atmosfery. Intensywnie czekoladowy biszkopt, z dużą ilością świeżej, bitej śmietany i orzeźwiające wiśnie to przepis na doskonałe ciasto. Nie jest za słodkie, w sam raz by wziąć kawałek i delektować się każdym kęsem przy filiżance dobrej kawy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
622 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

6 łyżek mąki,
2 łyki kakao,
1 opakowanie budyniu czekoladowego,
3/4 szklanki cukru,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki soku wiśniowego,
200 g wiśni w żelu lub słoik konfitury wiśniowej,
400 ml śmietanki kremówki,
fiks do zagęszczania śmietany,
50 ml wiśniówki,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Dalej ubijając dodać 0,5 szklanki cukru, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, kakao, proszkiem do pieczenia.

Suche składniki połączyć z masą jajeczną.

Piec w tortownicy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru i fiksem do zagęszczania.

W biszkopcie wydrążyć środek.

Pozostawione boki nasączyć sokiem wiśniowym połączonym z wiśniówką.

Spód ciasta napełnić wiśniami w żelu, następnie przykryć bitą śmietaną, na wierzchu udekorować wiśniami.

Wydrążone ciasto pokruszyć i obsypać nim wkoło biszkoptu, pozostawiając środek z bitą śmietaną i wiśniami.

Odstawić na godzinę do lodówki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.04.2013 OLA

Pyszne i lekkie ciasto,chętnie wypróbuję przepis,w Lidlu kupiłam żurawinowy dżem więc powinien pasowac do tego ciacha.

Zgłoś 22.05.2013 gośćaleksandra

bardzo fajne słodkie danka spotkałam tez na blogu poranek na słodko. Ciekawe przepisy i pieknie podane danka :))

Zgłoś 18.09.2013 Czarnna

Wiśnie są najlepsze jak zrobi się z nich gęsty mus. Ostatnio brałam mrożone, ale miały bardzo mało soku, praktycznie zrobił się kompot. Dodałam syrop wiśniowy. Ciasto trochę przypomina kopiec kr... Pokaż więcej

Wiśnie są najlepsze jak zrobi się z nich gęsty mus. Ostatnio brałam mrożone, ale miały bardzo mało soku, praktycznie zrobił się kompot. Dodałam syrop wiśniowy. Ciasto trochę przypomina kopiec kreta :-)